SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıHALKA AÇIKLIĞI DÜŞÜK-
SORU : Sönmez Pamuklu’daki hızlı yükselişi sermayesinin ortalama bir şirkete göre yüksek olmasına rağmen dolaşımdaki hisse sayısının az olmasına bağlıyorum. Yani 80 milyon sermayeli bir şirketin 3 milyon hissesi var ise 1 hisse 26 lira olmalı. Bölünce böyle çıkıyor. Yanlış mı düşünüyorum? Sizin fikriniz nedir? Gönderen : Barış Akkuş 04.08.2020, 15:09

Bir şirketin sermayesinin hisse adedine bölünmesi ile ancak nominal değerdeki hisse fiyatına ulaşılır. Bu da istisnai haller hariç 1 liradır. Nominal değerinin haricinde hissenin piyasa değerini belirleyen çok farklı etkenler devreye girer. Basit haliyle bir hissenin değerini belirleyen temel unsurun firmanın sermayesi ile varlıkların toplamından yükümlülüklerin çıkarılması neticesinde kalan tutar olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte detayda hissenin fiyatını yukarı ya da aşağı çeken farklı birçok etken vardır. İleriye dönük şirketle ilgili beklentiler fiyatı ciddi miktarlarda değiştirebilmektedir. Örneğin gelirini ya da kârını artıracak önemli gelişmeler, ihaleler ya da anlaşmaların yapılması bu çerçevede değerlendirilebilir. Diğer taraftan sahip olunan taşınmazlarla ilgili gelişmeler de fiyat üzerinde ciddi etkiye yol açabilmektedir. Öte yandan borsada işlem gören hisselerde spekülatif hareketlenmeler her zaman için gündeme gelebilmektedir. Fakat asıl olansa hareketlenmelerdeki mali dayanaktır. Bu olmadığı sürece hareketler de sınırlı kalacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak Sönmez Pamuklu’nun işlem hacmi incelendiğinde bir yıllık ortalamasının 2,6 milyon TL olduğunu bununla birlikte son üç ayda artan fiyat artışına bağlı olarak günlük hacim ortalamasının da 5,2 milyon TL’ye çıktığı gözlenmekte. Sermayesi 79,9 milyon TL olan firmanın takas saklamada bulunan hisse oranı ise sadece yüzde 3. Halka açık kısmın yarısından fazlası ise dört aracı kurumun saklamasında bulunuyor. Bu da aktif bir piyasanın varlığını sınırlandırmakta.

SONMEZ PAMUKLU SNPAM

Alış0,00

Satış92,55

Gün İçi En Düşük82,85

Gün İçi En Yüksek85,70

PD/DD21,18

FK133,47

Fiyat92,55

Değişim7,99%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI