SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıHACİM ÖNEMLİ AMA KÂR DAHA ÖNEMLİ -
SORU : Odaş'ın BIST 50’ye alınma nedeni ve bu şirketin geleceği hakkındaki yorumunuz nedir? Gönderen : Özgür Turhan 12.04.2020, 13:15

Borsada piyasadaki yönelimi gösteren endekslerde yer alan hisseler yılda dört kez gözden geçirilir. Periyodik yenileme sırasında kıstaslara uymayan hisseler listeden çıkarılırken yerine yenileri alınır. Her endeksin oluşturulmasında farklı kriterlerin olması normaldir. Ancak ana kriterler işlem hacmi ve dolaşımdaki payların piyasa değeri olduğu unutulmamalı. Buna göre BIST 50 Endeksine dahil hisseler sıralanarak liste oluşturulur. Güncellenen BIST 50 Endeksinde yer alan Türk Traktör ve Zorlu Enerji listeden çıkarken yerine Odaş ve Gübre Fabrikaları girdi. Liste 1 Nisan 2020’den itibaren yürürlüğe girdi. Borsada Endeks 100’den 30’a doğru gidildikçe hisse senetlerinin likidite ve işlem hacmi de artar. Piyasada hızlı alım ve satımlarda bulunmak açısından likit ve hacimli hisselerin tercih edilmesi manevra olanağı tanır ve tercih edilen bir durumdur. Bu itibarla hacimli ve likit hisselere öncelik verilmesi avantaj sağlar. Ancak işlem yaparken sadece bu kıstasın yeterli olmayacağını da hatırlatmakta yarar var. Asıl önemli olan firmanın gelir ve kârlılık noktasında düzenli büyüdüğünü görebilmektir. Odaş firması ise bu noktada yeterli bir performans sağlayamıyor. Şirket son beş yılın dördünde zarar açıklarken sadece 2017 faaliyet döneminde kâr etti. Son iki yılda şirketin zarar etmesi ister istemez hisse üzerinde baskıya sebep oluyor. Borsaya geldiği 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesini düzeltilmiş verilerle 4 TL ile Ocak 2018’de test edebildi. Şimdilerde de 1,43 TL’den işlem görüyor. Boraya geldiği Mayıs 2013’teki ilk açılış fiyatı ise düzeltilmiş verilerle 88 kuruşa denk gelmekte. Bu itibarla arada geçen yedi yıllık sürede yeterli bir performans sergileyemediği açık. Bunda zarar eden yapının varlığı önemli bir etken olmakta. Bu nedenle kârlı firmaların takip edilmesinde yarar var.

ODAS ELEKTRIK ODAS

Alış0,00

Satış9,03

Gün İçi En Düşük9,06

Gün İçi En Yüksek9,41

PD/DD1,65

FK2,64

Fiyat9,03

Değişim-2,59%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI