SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıGELİR ARTMIYOR ZARAR SÜRÜYOR-
SORU : Merko’da 0.84 maliyetim var. Bayadır bekliyorum. Ne yapalım? Sizce tutalım mı yoksa satalım mı? Gönderen : Alperen Sözen17.03.2020, 12:50

Borsada yatırımda bulunurken gereksiz risklerin alınmaması gerekir. Gereksiz risk zarar eden ya da sürekli küçülen şirketlere yapılan yatırımlardır. Eğer zarar eden bir şirketin kâra geçeceğine dair güçlü bir işaret alınamıyorsa bu firmaya ait hissenin alınmasının da bir gerekçesi olmayacaktır. Buna rağmen alım söz konusu olduğunda da gereksiz bir riskten bahsetmek mümkün olacaktır. Kuşkusuz her hisse piyasadaki dalgalanma ve gelişmelere bağlı olarak zaman zaman yukarı yönlü çıkışlarda bulunabilir. Ancak uzun ve istikrarlı çıkış için firmanın büyüyor olduğunu görebilmek önemlidir. Merko Gıda ise sürekli zarar eden bir yapıya sahip. Şirket son beş yıllık mali tablolarında sürekli zarar açıkladı. Bu koşullarda uzun vadeli çıkış beklemek fazlaca iyimser bir yaklaşım olacaktır. Hissenin geçmiş fiyat seyri incelendiğinde de mali yapısı ile uyumlu bir eğim görülecektir. 2007 yılında en yüksek 3,06 TL’ye kadar çıkarken sonrasında arada çıkışlar yaşansa da sürekli geriledi. Son olarak geçtiğimiz yılın ikinci yarısında gerçekleşen çıkışın da 1,52 TL’ye kadar sürdüğü ancak devam edemeyerek aşağıya yöneldiği gözlendi. Halihazırda hissenin fiyatı nominal değerinin altında ve 81 kuruştan işlem görüyor. Son açıklanan bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 91 milyon TL’ye ulaşırken özsermayesi sermayesinin gerisinde bulunuyor. Şirket zarar üretmeye devam ettiği sürece mali yapıdaki zayıflama sürecek ve bu da ister istemez hissenin fiyatına olumsuz yönde yansıyacaktır. Şirketin gelir yaratamaması ise kârlı bir yapıya dönme ihtimalinin zayıf kalmasına yol açıyor. Zarar eden firmalar yerine gelir ve kârını düzenli büyüten şirketlerin takip edilmesi daha yerinde bir yaklaşım olacağı unutulmamalı.

MERKO GIDA MERKO

Alış0,00

Satış12,53

Gün İçi En Düşük12,26

Gün İçi En Yüksek12,88

PD/DD3,52

FK0,00

Fiyat12,53

Değişim0,16%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI