SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

SORU : ISFIN hissesinin fiili dolaşım oranı neden düşüyor? Küçük yatırımcıyı nasıl etkiler? Gönderen : Elif Yıldırım22.04.2019, 21:44

Borsada işlem gören bir şirketin halka açık kısmı ne kadar yüksek olursa işlem hacmi de buna bağlı olarak artacaktır. Bu durum hissede daha aktif bir piyasanın oluşmasına imkan tanır. Öte yandan halka açık kısmın az olması halinde de işlem hacmi düşecektir. Halihazırda İş Finansal Kiralamanın sermayesinin yüzde 30,43’ü İş Bankası’na, yüzde 29,46’sı ise TSKB’ye ait bulunuyor. Hissenin borsada işlem gören kısmı ise yüzde 5 ile sınırlı. Halka açık kısmın yüzde 97’si ise yedi aracı kurumun saklamasında bulunuyor. Bu itibarla hisselerin toplanmış olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Hisselerin toplu olması ister istemez aktif bir piyasanın varlığını sınırlarken hacmin de daralmasına yol açmakta. Son bir yıldaki günlük ortalama işlem hacmi 30 bin TL seviyelerinde bulunuyor. Öte yandan yılbaşından bu yana takas saklamalarında ciddi değişimlerin yaşandığı görülüyor. Takaslardaki değişimler hissedeki fiyat dalgalanmasıyla birlikte hareket etmekte. Borsa Yönetimi ise gözlenen hareketlilikler karşısında yatırımcının mağdur olmaması gayesiyle geçtiğimiz mart ayında üç ay boyunca hissede açığa satış ve kredili işlem yapma yasağı getirdi. Karar 17 Haziran 2019 gününe kadar uygulamada olacak. Ayrıca aynı süre zarfında brüt takas uygulaması da devrede kalacak. Söz konusu kararla birlikte hissede sert bir düşüş yaşanırken sonrasında toparlandığı ve kademeli olarak yükseldiği gözlendi. Ancak bu çıkış 15 Mart 2019 günü test edilen 9,90 TL’nin gerisinde bulunuyor. Hisse 22 Nisan 2019 günü kapanışını 8,05 TL’den tamamladı.

IS FIN.KIR. ISFIN

Alış0,00

Satış11,44

Gün İçi En Düşük11,39

Gün İçi En Yüksek11,71

PD/DD1,17

FK4,50

Fiyat11,44

Değişim-1,38%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI