SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıDOLAR ARTTIKÇA BORCU YÜKSELİYOR-
SORU : Aydem geçen sene yurt dışına tahvil ihracı gerçekleştirmişti. Bu iyi mi kötü mü? Gönderen : Akif İsmailoğlu28.03.2022, 15:58

Şirketler faaliyetlerini sürdürebilmek için nakde ihtiyaç duymaları ticaretin olağan bir durumudur. Gerekli olan nakit bankacılık sisteminden karşılanabileceği gibi sermaye piyasalarından da karşılanabilir. Sermaye piyasalarında halka arzlar önemli bir seçenekken tahviller de şirketlerin sıklıkla baş vurduğu bir seçenektir. Ancak buradaki risk tahvillerin döviz cinsinden ihraç edilmiş olması. Aydem, Temmuz 2021’de 750 milyon dolar ve vadesi 5,5 yıl olan tahvilleri ihraç ederken dolar kuru yaklaşık 8,50 TL seviyelerindeydi. Şimdilerde ise 15 TL’ye yaklaştı. Tahvillerin Ana para ödemesi ihraç tarihinden itibaren 3,5 yıl sonra başlayacak. Bu anlamıyla henüz ödemeler başlamadı. Ancak tahvillerin faiz oranının yüzde 7,75 olması şirket üzerinde ciddi bir baskı unsuru. Dolardaki artışın sürmesi ise riskin artmasına sebep olacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin üç yıldır zarar ediyor olması firmanın mali yapısını zorlayan bir diğer unsur. Geçmiş yıl zarar toplamı 1,1 milyar TL’yi geçen şirketin kârlı bir yapıya kavuşamaması sorun olarak görülmeli. Firma, şubat ayında aldığı kararla zaman zaman geri alımlarda bulunarak fiyatı desteklemeye çalışıyor. Son olarak 23 Mart 2022 günü ortalama 7,69 TL’den 500 bin adet hisse aldı. Halihazırda hissenin fiyatı halka arz rakamının altında seyrediyor.

AYDEM ENERJI AYDEM

Alış0,00

Satış28,70

Gün İçi En Düşük28,24

Gün İçi En Yüksek29,34

PD/DD0,71

FK0,00

Fiyat28,70

Değişim-1,71%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI