E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisZeytinyağı şirketi iflas ertelemeye başvurdu---

Zeytinyağı şirketi iflas ertelemeye başvurdu

Zeytinyağı şirketi iflas ertelemeye başvurdu
30 Ocak 2014 - 06:48 borsagundem.com

Zeytinyağında ‘Türkiye’nin ihracat kralı’ olarak bilinen Verde Yağ mahkemeden iflas erteleme kararı aldı

Türkiye'de yağ üreticileri her dönem sıkıntılı günler yaşıyor. Halka açılan bazı yağ şirketleri kısa sürede iflasa sürüklenirken bir kısmı zara üstüne zarar açıklayarak yatırımcısını mutsuz etti. Son dönemde ise söz konusu şirketlerin iflas erteleme başvursunda önemli bir artış yaşanmaya başlandı. Türkiye'nin zeytiyağı ihracatı kralı olarak bilinen Verde Yağ bile iflas erteleme için zyargının yolunu tuttu. 

Mahkemenin verdiği 1 yıllık iflas erteleme kararı ile birlikte şirket alacaklılara karşı korumaya alınmış oldu. Hürriyet''e konuşan Verde’nin 75 yaşındaki sahibi Ali Ulukartal “Postalı giydim işin başındayım” dedi. Ulukartal Ailesi, Türkiye’nin en eski makarnacısı olarak da biliniyor.
 
Verde markası ile ürünleri satılan Verde Besin Maddeleri San. Tic. A.Ş., kuraklık ve hedeflenen ihracatın gerçekleştirilememesi nedeniyle 2 yıl önce mali sıkıntıya girdi. Şirket bu süreçte ortak arayışına girdi ancak olumlu sonuç alınamadı. Alacaklılara karşı zor durumda kalan şirket 2012’de iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulundu. Şirketin davası İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme 1 Haziran 2012’de şirket hakkında tedbir kararı verdi.

Mahkemenin kararı ile birlikte şirket yeniden faaliyetlerine başladı. 1.5 yılı aşan yargılama sonrası ise mahkeme iflas erteleme kararı verdi. 10 Ocak’ta ilan edilen kararla Verde, alacaklılara karşı bir yıl süresince korumaya alınmış oldu. 1 yıllık sürenin sonunda şirketin ek süre isteme hakkı da bulunuyor.

75 YAŞINDAYIM İŞİN BAŞINDAYIM

Verde Yağ’ın sahibi Ali Ulukartal, 75 yaşında olduğunu hatırlatarak “Güneş doğmadan önce uyanıyor işin başına geçiyorum. Postalı giydim, işin başındayım.  Ulukartal ismi önemli ve ben de bu ismin taşıyıcısıyım. İnşallah bu işten de alnımızın akı ile çıkacağız. 50-52 milyon TL borcumuz vardı. Piyasaya olan borçların tamamına yakınını kapattık. Bir tek bankalara 22 milyon TL borç kaldı. Onları da periyodik olarak ödüyoruz. 110 kadar çalışanımız var, ücretleri günü gününe ödeniyor. Kapasiteyi artırıyoruz. Günlük 150 tondan 300 tona çıkaracağız üretimi. Geçtiğimiz yıl 50 milyon dolar ihracat yaptık. Ancak bu yıl zeytinde yok yılı. Bu durum kuşkusuz endişeye yol açıyor” dedi.

İHRACAT LİDERİYDİ

Verde Yağ 1996’dan bu yana faaliyette. 2011 yılına kadar 5 yıl boyunca zeytinyağı ihracatında lider olarak anılan Verde’nin toplam üretiminin yüzde 85’i Amerika, Kanada, Rusya, Çin gibi 50 ülkeye ihraç ediliyor. İzmir Torbalı’daki tesisinde faaliyetlerini sürdüren Verde aynı zamanda, İstanbul Sanayi Odası’nın 2005 verilerine göre, en büyük sanayi kuruluşu listesine 2005 verileri ile girmişti.

İLK MAKARNACI

Verde Yağ’ın sahibi Ulukartal Ailesi, Türkiye’nin ilk makarna üreticisi olarak biliniyor. Baba İsmail Hakkı Ulukartal’ın temelini 1928’de temeli attığı Kartal Makarnacılık 1995’te Koç Grubu’na satıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ugur aslan27 Aralık 2020 13:53

    Ali baba ulu Kartal büyüğümüze minnetarım onun kurmuş olduğu bornovadaki kartal makarnada 5 yıl calıştım koç grubu bu almış olduğu makarna fabrikasını satıp ekipmanları ve fabrikayı yıktı bizide ve bizim gibi 150 ye yakın çalışanları sokakta bıraktı ALİ bey olsaydı biz bu durumda olmazdık ismini cok duydum iyiliğinide onunla birlikte çalışanlardan cok duydum ben bu makarna fabrikasında mekanik bakımcı olarak çalıştım bu sayfayada ekiz kimyada olan hisse yatırımımdan yani kap haberinden ulaştım verde olan anlaşmasını arastırarak ulaştım ekiz ve verde iş anlaşması yapmışlarsa başarılı olacaklarına eminim ALİ ULU KARTAL çok baba olduğunu çalıştığım pastavilla/kartal makarna fabrikasında çok duydum  eski çalışanlardan değirmen vals makina bakım ustası olan MEHMET ÖZKAN ustamız çok anlatırdı biz dinlerdik eyyy Ali baba ulu kartal sen olsan bu makarnacılık bitermiydi hiç umarım sağlığın yerindedir ALLAH uzun ömürler versin.

  • küçük aga30 Ocak 2014 18:52

    merhabalar ..ülkemizde bir işletmenin zor duruma düşmesi tabiki herkesi üz.Anlyamadıgım şey gıda zaruri bir ihtiyac sektörü bu firmalar nasıl iflas aşamasına gelir anlayamıyorum.başka bir sebeb olmalı .Daha evvele LİO YAG iflas etti yada ettrildi.Olan küçük yatırımcılara oldu.bütün birikimlerimizi kaybettik.Hakkımız asla helal değildir.Umarım hiç bir şirket zor duruma düşmez..iyi akşamlar dilerim

  • suat tosun30 Ocak 2014 09:01

    Insallah toparlar ve bu darbogazi asar.ulkemizin boyle tarihi sirketleri batmasin.

  • metin30 Ocak 2014 08:53

    Bu duruma gelene kadar eşeği sağlam kazığa bağlasaydın