E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZeytinyağı savaşı Türkiye'ye yarar mı---

Zeytinyağı savaşı Türkiye'ye yarar mı

Zeytinyağı savaşı Türkiye'ye yarar mı
10 Eylül 2019 - 08:37 borsagundem.com

ABD, AB'ye yönelik zeytinyağı ve peynir için ek vergiyi değerlendiriyor. Zeytinyağı ihracatının büyük bölümünü ABD'ye yapan Türkiye olası bir yaptırım sayesinde satışını artırabilir

Küresel ticarette korumacılık dalgası yayılıyor. ABD ve Çin arasında yaşanan ve giderek alevlenen ticaret savaşının ardından yeni bir cephe daha açılıyor.

ABD şimdi de, Avrupa Birliği (AB) menşeli zeytinyağı, peynir ve çeşitli içkilere ek gümrük vergisi getirip getirmemeyi değerlendiriyor.

Bu yaz boyunca gelişen süreçte ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ülkelerinden ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergisi getirme düşüncesinin iki nedeni var.

İlki Amerikalı havacılık devi Boeing’in Avrupalı rakibi Airbus’ın sübvanse edildiği iddiaları. Diğeri ise temmuz ayında Fransa’nın Amazon ve Facebook gibi Amerikan teknoloji devlerine yüzde 3 vergi getirmesi.

Konu ağustostaki G7 zirvesinde çözümü kavuşmuş gibi görünse de, ABD’nin sadece Fransa’dan gelen ürünleri vergi kapsamına alması da olası.

Türkiye ihracatını artırdı

Son olarak ABD Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri AB zeytinyağına getirilecek ek vergi nedeniyle talebin karşılanamayacağı ve fiyatların fırlayacağı uyarısında bulundular.

ABD’nin aralarında zeytinyağının da olduğu 21 milyar dolar tutarında AB menşeli ürüne yüzde 100 civarında gümrük vergisi getirmesi mümkün.

ABD, AB’den zeytinyağı almazsa zeytinyağı talebinin 100 bin tona denk gelen yüzde 30’luk kısmı karşılanamayacak. ABD’nin kendi üretimi ise zeytinyağı talebinin sadece yüzde 5’ini sağlıyor.

ABD ve AB arasında yaşanacak bir ‘zeytinyağı gerginliği’, Türkiye’nin lehine bir sonuç da doğurabilir. Bilindiği gibi, ABD Türkiye’den en çok zeytinyağı ithal eden ülkelerden biri. Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının yüzde 60’ından fazlası İspanya ve ABD’ye yapılıyor. Türkiye, 2017/18 döneminde en fazla zeytinyağı ihracatını 19 bin 388 ton olarak ABD’ye gerçekleştirdi.

ABD, kendi içinde üretimi sınırlı olmasına karşılık, sağlık açısından faydaları nedeniyle son yıllarda zeytinyağı tüketimini yaygınlaştırmaya büyük önem veriyor. (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kurtancı 10 Eylül 2019 18:23

    Zeytin agacı mı bıraktı gerici zihniyet etmiş yahudi zeytin agacı ın arkasına saklacakmışta bu kafayla ne ihracatı

  • mehmet mülteci10 Eylül 2019 10:59

    Zeytin ağacı koydularmıki ihracatı olsun.

  • : )10 Eylül 2019 10:58

    Biz açağları kesmeye başkaldık 1992 de türkiye orman bakımından 52 ci sıradaydı... şuan 98 ci sıraya düştü... beki bunu yazarken 99 olmuştur... Acı bi zkendi kendimize yeteriz. maden çıakrtıcaz diye zehir saçmayda başlarız. 

  • Gizliarsiv10 Eylül 2019 10:14

    Zeytin agaci ekimi ak parti döneminde katlanarak artmıştır araştırmadan yorum yapmayın

  • Salihlili10 Eylül 2019 09:31

    Ülkenin bazı bölümlerinde zeytinler kesiliyor olabilir ama dikilen çok daha fazla.halk fakir olduğu için yiyemiyor, trump gibiler yiyor

  • Yorum10 Eylül 2019 09:12

    Bizim salaklar zeytin bahçelerini HES yüzünden söküp kaldırırlar bak neoldum demiycen ne olacam diycen sözüm HES yüzünden o zeytinliklere zarar verdiren hükümete

  • Vb10 Eylül 2019 09:39

    Zeytin ağacının olduğu yerde nehir ne arar HES ne arar , ama imamoglu yada babası arazi kapatıp villa yapabilir, bkz . kazdagları

  • Metin10 Eylül 2019 08:57

    Nere artırıyo egenin ormanlarını yaktılar inşaat otel yandaşlığı var zeytin mi kaldı

  • delibalta10 Eylül 2019 09:09

    pkk yakıyo bide ona laf söyleseniz.hayatınız yalan

  • manisalı10 Eylül 2019 09:04

    ben akhisarlıyım elimde 3 ton zeytinyağı var.her yer zeytin gel öyle uzaktan atmayla olmaz ;)  :)