E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZeybekci uzun süre sonra konuştu---

Zeybekci uzun süre sonra konuştu

Zeybekci uzun süre sonra konuştu
13 Ocak 2016 - 16:04 borsagundem.com

Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda olduğunu söyledi

AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Program kapsamında konulan hedeflere ulaşmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye’nin yerinde sayması demektir. Türkiye, yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda” dedi.

"Enflasyonla mücadelede tercih edilen yöntem gözden geçirilmeli"

Zeybekci, enflasyona ilişkin "Bu alanda konuşmak risklidir ama Türkiye’de maalesef enflasyonla mücadelede tercih edilen yöntemin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye’de yüzde 9 civarında enflasyon bulunan bir ortamda enflasyonla mücadelede 2 yöntemin söz konusu olduğunu aktaran Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyonun sebebi arzın talepten daha düşük olmasıdır. Şu anda Türkiye’de maalesef tercih edilen, talebi daraltmak. Parasal disiplin, parasal sıkılaştırma politikaları ve bunu yapmak için de 'para tüketime gitmesin, tasarruflara gitsin' düşüncesi var. Bunda tek yöntem öngörülür o da faizlerin artırılması. Faizleri artırdığınız anda para tüketime, üretime, yatırıma, istihdama ve ya büyümeye gitmez. Halbuki enflasyonun sebebi talebin fazla, arzın düşük olması ise yapılması gereken kesin çözüm arzı artırmaktır.

Yani üretimi, büyümeyi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmaktır. Bunu elde etmek için de yapmanız gereken şey faizleri düşürerek yatırımcının, özel sektörün, reel sektörün, üreticinin ve Türkiye’nin büyümesine ve istihdamına katkı sağlayacak insanların finans imkanlarına ve paraya daha ucuz ve kolay ulaşmasını sağlamaktır. Bu iki yöntem arasında fark vardır. Bu yüzden Türkiye’nin bu yöntemi gözden geçirmesi gerek. Yeni OVP ile Türkiye’nin büyümeyi yüzde 5 ve üzerine çok hızlı taşıması gerekiyor"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika14 Ocak 2016 01:00

    Enflasyonun sebebini arzın talepten düşük olmasına bağlamak yerine, ürettiğinden fazla tüketen toplum olmamıza bağlamalı.Vergi adaletsizliği,kayıtsız ekonomi,gayrimenkul rantına dayalı ekonomi,tarım-hayvancılıkta aracıların açgözlülüğü ve denetimsizliği enflasyonun düşmesine engel teşkil ediyor.

  • HİLAL13 Ocak 2016 20:35

    Adamcağıza danışmanlardan sıra gelmiyor ne yapsın manşetlerde hargün sıra sıra işbilir danışman yorumu hükümet yok saray var.