E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZelenski: Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir destek mesajıdır---

Zelenski: Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir destek mesajıdır

Zelenski: Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir destek mesajıdır
18 Ağustos 2022 - 18:11 borsagundem.com

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın Lviv kentinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşını ele almak için bir araya geldi.

Potoçki Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen üçlü zirve, 40 dakika sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.lviv

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukraynalı mevkidaşı Zelenski, Ankara-Kiev ilişkilerinin tüm yönlerini stratejik ortaklık düzeyinde görüştükleri ikili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Guterres'in de katılımıyla üçlü görüşme yapıldı.

ZELENSKİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv'deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya'nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi” dedi.

Zelenski ayrıca, Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da genişlemesinin her iki tarafı da güçlendireceğinden emin olduğunu ifade etti.

ALTYAPI ANLAŞMASI İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti sırasında, savaş nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında anlaşma imzalandı.

ZELENSKİ'DEN NÜKLEER SANTRAL UYARISI

Üçlü zirve öncesi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından Zelenski, Rusya'nın Zaporizhzhia enerji santralindeki "nükleer şantajına" özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Zelenski, “Rusya’nın bu kasıtlı terörü, tüm dünya için küresel feci sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, BM bu stratejik santralin güvenliğini, askerden arındırılmasını ve Rus birliklerinden tamamen kurtarılmasını sağlamalıdır” diye konuştu.

Daha önce Rusya, Ukrayna'nın nükleer santralde bir "provokasyon" planladığını iddia ederken, Kiev suçlamaları reddetmişti. Toplantıda ayrıca Ukrayna, Guterres ile tahıl anlaşmasının uygulanması konusunda koordinasyonu sürdürme konusunda anlaştı.

GUTERRES İSTANBUL'A GELECEK

Süreci denetlemek ve tahılın ticari gemiler tarafından güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla, üç ülke ve BM temsilcilerinden oluşan İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK) 27 Temmuz'da resmen faaliyete geçti.

Guterres üçlü zirvenin ardından tahıl hareketini görmek için Ukrayna'nın liman kenti Odesa'yı da ziyaret edecek. Guterres, ayrıca  Cumartesi günü Türkiye'ye gelecek ve İstanbul'da KİK'i ziyaret edecek.

Savaştan sonra iki lider ilk kez yüz yüze görüşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.