E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıZayıf doların ömrü ne kadar olacak---

Zayıf doların ömrü ne kadar olacak

Zayıf doların ömrü ne kadar olacak
02 Haziran 2022 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital: 30 Mayıs-1 Haziran anketindeki döviz stratejistlerinin çoğu, doların son zamanlardaki zayıflığının kısa ömürlü olacağını ve Ağustos ayı sonuna kadar gelişen piyasa para birimlerinin çoğuna karşı güçleneceğini belirtmişler.

Yaklaşık iki yıllık süreç sonrası güçlükle toparlanan gelişen piyasa para birimlerindeki olumlu hava, yüksek ABD Hazine getirileri ile şimdiden bozuldu.

Reuters anketine göre, ABD Merkez Bankası faiz oranlarındaki artışlar ve enflasyon endişeleri doları ön planda tutarken, hırpalanmış gelişen piyasa para birimleri yıl sonuna doğru son kazanımlarını sürdürmekte zorlanacak.

30 Mayıs-1 Haziran anketindeki döviz stratejistlerinin çoğu, doların son zamanlardaki zayıflığının kısa ömürlü olacağını ve Ağustos ayı sonuna kadar gelişen piyasa para birimlerinin çoğuna karşı güçleneceğini belirtmişler. Hatta “ 2022'de EM yerel piyasaları için mükemmel bir fırtına oldu - şahin bir Fed, Rusya-Ukrayna çatışması, Rusya'nın borç satışları ve Çin'deki yavaşlama" bermuda şeytan dörtgeni tanımı bile yapılabilir. Geçmişten ders; Geçmişteki gelişen piyasa krizlerinin neredeyse tamamı doların gücüyle bağlantılıydı. Dolar yükselirken, gelişmekte olan ülkeler kendi para birimlerindeki düşüşleri önlemek için para politikasını sıkılaştırmalıdır. Bunu yapmamak, enflasyonu şiddetlendirecek ve dolar cinsinden borcun ödenmesinin maliyetini yükseltecektir.

Ucuzluk hikaye değil; ABD enflasyonu dönmeye başlamadıkça EM hikayesi yapıcı olmayacak. Değerlemeler ucuz ve konumlandırma temiz, ancak bu yatırımcıların tam alıcı olması için
yeterli değil.

Asya hisse senedi piyasaları, yatırımcıların yüksek enflasyon ve resesyon tehdidi konusundaki yaygın endişeleri ile , petrol fiyatları da Suudi Arabistan'dan üretimle ilgili güvenceler verilmesinin ardından düştü.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1, Çin'in mavi çip endeksi %0,45, Avustralya hisseleri %0,90, Seul'ün KOSPI yaklaşık %1 , Tokyo'da Nikkei (.N225) %0,26
düştü.

Küresel gösterge Brent ham petrolü %2'den fazla düşüşle 113.86 $ , ABD ham petrolü de %2'den fazla düşüşle varil başına 112.55$'a geriledi

Petrol fiyatını düşürecek hamle

 

Doların küresel döviz rezervlerindeki payı yüzde 59'un altına düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz02 Haziran 2022 14:01

    Sorun yok bizimTL para birimi olmaktan çoktan çıktı. Hele hele bizim para biri gelişen ülke para birimi hiç değil.

  • E.g.02 Haziran 2022 09:21

    DOLAR KURU 2 HAZIRAN 2021 DE ALIŞ 8,6280 SATIŞ 8,6300 DEN GÜNE BAŞLAMIŞ ZAYIFLAYIP DEĞER KAYBEDEN BİZİM PARAMIZDIR

  • Diğer ülke paraları02 Haziran 2022 11:34

    Adamlar gelişen piyasa para birimlerine karşı diyor. Türkiye o sınıfta değil, hangi sınıfta olduğunu hepimiz biliyoruz.