E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıZayıf dolar teması sürerken, TL’de negatif ayrışma devam ediyor---

Zayıf dolar teması sürerken, TL’de negatif ayrışma devam ediyor

Zayıf dolar teması sürerken, TL’de negatif ayrışma devam ediyor
26 Mayıs 2021 - 10:49 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,46 seviyelerinde işlem gördü

BORSAGUNDEM.COM

Dün en düşük 8,3755 ve en yüksek 8,4877 seviyelerini gören dolar/TL, günü yüzde 0,8 artışla 8,4591'den tamamladı.

Bugüne de yükselişle başlayan dolar/TL, saat 10.25 itibarıyla önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde 8,4560'tan işlem gördü.

Dün 10,3930 ile tarihi zirvesini gören euro/TL, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 10,3510 seviyesinde seyrederken, sterlin/TL yüzde 0,2 düşüşle 11,9510'dan alıcı buldu.

Dolar endeksi ise analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 90 seviyesinin altındaki seyrine devam ederek, yüzde 0,1 değer kazancıyla 89,8 seviyelerinde hareket etti.  Euro/dolar paritesi, dün 1,2268 ile yaklaşık 5 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda bir önceki kapanışa göre yüzde 0,1 düşüşle 1,2240 seviyesinde işlem gördü.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan “8,48'in üzeri görüldü” başlıklı teknik analiz şu şekilde:

Dün erken seçime yönelik artan kaygılarla 8,48'in üzerini test eden kurda 8,40'ın üzerini TL açısından negatif olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 8,40'ın üzerinde 8,50 TL'de değer kaybının hızlanmaması için yukarı kırılmamalı. Kırılması halinde 8,60 ardından 8,70 riski oluşabilir.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde, "TL’de Negatif Ayrışma Devam Ediyor” denilerek, “Doların değer kaybı genel olarak dün de devam ederken, EURUSD paritesi yükselişine devam ederek 1,2248’den kapandı. USDTRY negatif ayrışmasına devam etti ve günü 8,4442 seviyesinden kapattı. Ons altın uzun bir süreden sonra tekrar 1900 dolara ulaştı ve dünkü kapanış 1898 dolar düzeyinden oldu. Almanya’da iş dünyası güveni Mayıs ayında aşılama sürecinin hızlanması ve yetkililerin virüs kısıtlamalarını gevşetmeye başlamasıyla iyileşti. İfo iş endeksi beklentilerden iyi gelerek 99,2’ye yükseldi. Buna karşın GSYİH verisi beklentilerden kötü gelerek 1.çeyrekte %1,8’lik düşüş yaşadı. Bunun yanı sıra ABD’de konut fiyatları azalan stoklar nedeniyle 2005 yılının sonundan bu yana en büyük artışı kaydetti. Stokların azalmasıyla yeni konut satışlar 863 bine geriledi. Yine ABD’de tüketici güveni hane halkının azalan iyimserliğiyle bu yıl ilk kez geriledi. Tüketici Güveni, çeşitli mal ve hizmetlerdeki fiyat artışlarının Amerikalıların iyimserliğini azaltmasıyla Mayıs ayında 117,2’ye geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bloomberg'e verdiği söyleşide pandemi desteklerinin milli gelirin yüzde 3'ünü geçeceğini söyledi. Cari denge görünümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Elvan yılsonunda 22 -25 milyar dolarlık cari açık beklediklerini söyledi. Elvan, daha önce gündeme gelen kripto para çalışmasında vergilendirme politikası olacağını da ifade etti. Petrol fiyatlarında İran ile yeniden nükleer anlaşmaya varılacağına yönelik beklentiler etkili olmaya devam ediyor. İran Başkanı Hasan Ruhani ülkesine uygulanan yaptırımların kalkacağını açıklarken, açıklamaların ardından petrol fiyatlarında düşüş görüldü” değerlendirmesi yapılıyor.

Euro/dolar paritesi için de, “Euro lehine işlemlerin gerçekleşmesiyle yükseliş eğiliminde olan EURUSD paritesinde yukarı yönlü fiyatlamaların devam etmesi halinde direnç olarak sırasıyla 1,2263 ve 1,2292 seviyeleri takip edilebilir. Paritenin 1,2208 aşağısında tutunması halinde ise 1,2182 seviyesine kadar geri çekilmeler görülebilir” denilirken, Dolar/TL’de de, “Günü yükselişle tamamlayan Dolar/TL kapanışını 8,4442 seviyesinden gerçekleştirdi. Alıcılı seyrini sürdürebilecek olan Dolar/TL kurunun 8,4686 üzerindeki fiyatlamalarında 8,5322 seviyesi direnç oluşturabilir. Olası geri çekilmelerde ise 8,3584 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. 8.3118 ise ikinci destek noktası olarak takip edilebilir” denildi.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, Küresel piyasalarda zayıf dolar teması sürüyor. 90.00 seviyesinin altında seyreden dolar endeksi, gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklerken, TL’de ayrışma devam ediyor. Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak olan çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi, ABD’de enflasyonun seyrine dair bir gösterge olacağından fiyatlamalara etki edebilir. Cuma günü ayrıca S&P’nin Türkiye için açıklayacağı kredi notu değerlendirme raporu takip edilecek. Kurda 8.50 seviyesini ana direnç olarak izlemeye devam ediyoruz. Mevcut koşullarda bu seviye üzerinde bir fiyatlama beklemiyoruz. Olası geri çekilmelerde ise 8.35-8.25-8.10 seviyeleri destek olarak izlenebilir. 8.35 üzerinde kalındıkça kısa vadeli yükselen trend görünümünün devam edeceğini düşünüyoruz” diye belirtiliyor.

İran'dan kripto paralarda kritik yasak!

Dolar dünyada düşüyor, yurtiçinde son durum ne?

Kripto paralarda yükselişler sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandas126 Mayıs 2021 11:36

    Halkbankasında yapılanlar bizleri derinden sarstı. Sesimizi duymadınız? Bunları bize yapanları bile ödüllendirdiniz. Eyt haktır. Aynı tarihte ise giren farklı yaşlarda iki kişiden birinin magduriyetidir dedik. 2008 de, 1999 yılından sonrayı kapsayacak sekilde düzenleme yapılıp kanun geriye işletilmeyecekti. Ama bunuda yapmadınız. Yük dediniz. Çalışanların alın terinin ve emeklerinin karşılığını ödemek bir devlete asla yük olmamalı. Herkes ülkesinde huzur ve refah içinde yaşamak ister.

  • Vatandaş126 Mayıs 2021 11:32

    Ülkemin geldiği durumun sebebi, haketmeyen kişilere yetki verilmesi ve ülkenin tüm kaynaklarının şahsi çıkarlar için kullanılmasından kaynaklandıgını düşünüyorum. Hersey ortadayken, ağarı ve adı geçenleri savunmak garabet olur. Mesele birinin canı yandığında konuşması değil. Asıl sorun kamu görevlilerinin iceride ve dısarıda ülkeyi tahrip etmeleri ve kanumsuz işlere bulaşmaları değilmi dir. Vallahi ülkem müthiş. 100 yıldır iyi dayanıyor. Çok şükür yardım eden Rabbime. Sayın Albayarak At izine it izine karıstı derken ne kadarda dogru söylemis. Örnek. Pekcan, Agar ve S. oturumda söylediği eski ve yeni bakanlar ve bilmediğimiz kim bilir neler var? Bu durum devlete saldırı değil! Bilakis yetki verdiginiz kisilerce ülkemize verilen tahribattır. Sizi çok seviyorum ama bu yapılanları görmezden gelemem. Akp yi maalesef bitirdiler. Dışarı çıkın insanlara sorun, ulusal gazeteleri okuyun. Üzgünüm ama herkes twiterde adamın dogru söyledigini