E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemZaporijya'da nükleer tehlike: Putin'den 'felaket' uyarısı!---

Zaporijya'da nükleer tehlike: Putin'den 'felaket' uyarısı!

Zaporijya'da nükleer tehlike: Putin'den 'felaket' uyarısı!
19 Ağustos 2022 - 17:48 borsagundem.com

Rusya lideri Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Zaporijya Nükleer Santrali'nin bombalanmasının "büyük çaplı bir felaket" riski yarattığı konusunda uyarıda bulundu.


Avrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya’nın çatışmaların ortasında kalması sonrası tabiri caizse nükleer alarm yaşanıyor.

PUTİN MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği görüşmede, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali ziyaretleri sırasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerine gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Putin görüşmede Ukrayna'nın güneyindeki santralin bombalanmasının "büyük çaplı bir felaket" riski yarattığı konusunda uyarıda bulundu.

Görüşmede her iki lider de tesise Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan bir ekip gönderilmesi gerektiği konusunda hemfikir kaldı.

"BU AŞAMADA BİR SEÇENEK DEĞİL"

Bölgedeki olası bir kazanın nükleer felakete yol açabileceği uyarıları sürerken Moskova cephesinden Zaporijya ile ilgili ilk açıklama az önce geldi.

Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki bölgenin tamamen silahsızlandırılması yönündeki talepleri reddetti.

Açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Ivan Nechayev'den geldi.

KORKUTAN SİMÜLASYON

Ulusal Bilimler Akademisi’ne bağlı Ukrayna Hidrometeoroloji Enstitüsü’nden bilim insanları, 15 ila 18 Ağustos tarihleri arasındaki hava koşullarını baz alarak hazırlanan simülasyonla Zaporijya’da meydana gelecek olası bir kaza sonrasında radyasyonun havayla hangi bölgelere taşınacağını ve kirlilik yaratacağını modelledi.

Modelleme sonucunda radyasyonun ilk başta Belarus, Polonya ve Baltık ülkelerine doğru ilerlediği ancak radyoaktif partiküllerin ana yönünün ülkenin doğusu yani Donbas bölgesi olduğu belirtildi.

Donbas bölgesini işaret eden bilim insanları açıklamasında “Simüle edilen sürenin sonunda, radyonüklid naklinin ana yönü doğuya doğru, bunun bir sonucu olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinin yüzey havasındaki radyoaktif aerosollerin konsantrasyonunda artışlar gözlemlenebilir” denildi. Enstitü, farklı zaman aralıklarındaki hava şartlarına göre modelleme yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

RUSYA NE DİYOR?

Rusya Savunma Bakanlığı ise Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durumlar ilgili bir değerlendirme açıklaması yaparak santralin 18 Temmuz’dan itibaren Ukrayna ordusu tarafından bombalandığını ileri sürdü. Bakanlık inceleme yaptığını ve buna göre saldırıların Marganets ve Nikopol yönlerinden başlatıldığını ifade etti. Bakanlık ayrıca Rus bilim insanları tarafından hazırlanan başka bir senaryonun haritasını hazırladı.

ABD'den İran'a nükleer müzakereler konusunda uyarı

 

AB'den nükleer müzakerelerde 'son metin' önerisi

 

AB, Rusya'nın nükleer santral çevresindeki operasyonlarını kınadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)