E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Yurtiçinde sanayi üretimi ve dışarıda ABD enflasyon ---

Yurtiçinde sanayi üretimi ve dışarıda ABD enflasyon

 Yurtiçinde sanayi üretimi ve dışarıda ABD enflasyon
13 Ocak 2021 - 09:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,87 değer kazanarak günü 1.549 puandan tamamladı.Toplam işlem hacmi 32,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 0,35 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,58 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,32 ile inşaat, en çok kaybettiren ise yüzde 0,56 ile madencilik olduğu görüldü.
Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelerin etkisiyle günü düşüşle kapattı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,65, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,08, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,33 geriledi.
ABD borsaları haftanın ikinci işlem gününü değer kazanımı ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,04 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kazandı.
Bugün, Yurt içinde sanayi üretim endeksi, yurt dışında ise ABD'de enflasyon, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yayımlayacağı "Bej Kitap" raporu takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, salgına dair aşılama süreci dair gelişmeler ve bazı FOMC komite üyelerinin açıklamaları global risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalar işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Dış Ticaret Endeksleri Kasım 2020 verilerine göre; İhracat birim değer endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8 arttı. İhracat miktar endeksi %1,7 azaldı. İthalat birim değer endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,2 arttı. İthalat miktar endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,7 yükseldi.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Kasım 2020 verilerine göre; İnşaat maliyet endeksi, 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,90, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,99 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %2,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,76 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %2,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,75 arttı.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin Ankara büyükelçileri ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AB ülkelerinin büyükelçilerine yaptığı konuşmada Türkiye-AB ilişkilerine dair, "Ülke olarak uzun vadeli bakış açısıyla olumlu gündem oluşturmak ve ilişkilerimizi yeniden rayına oturtmak için hazırız." ifadelerine yer verdi.
• İngiltere Başbakanlık Sözcüsünün açıklamasına göre, İngiltere ve Avrupa Birliği finansal servislerde iş birliği için karşılıklı mutabakat bildirisi görüşmeleri bu hafta başlayacak.
• Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaya göre; 13/01/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 17 KRŞ/LT Fiyat artışı gerçekleşmiş olup, artış mevcut Uygulama olan EŞEL MOBİL Sistemi gereği ÖTV'den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacaktır.
• Türk Hava Yolları (THY), Havayolu Yolcu Deneyimi Derneği (APEX) ile "SimpliFlying" tarafından yapılan değerlendirmede sağlık ve güvenlik kategorisinde en yüksek seviye olan "Diamond" statüsünü aldı. Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre THY, geçen yıl başlayıp bu yıl da olumsuz etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi süresince de en fazla uçuş gerçekleştiren hava yolu şirketlerinden biri olduğu belirtildi. (Kaynak: Matriks ve Anadolu Ajansı)
• ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, "bakanlıktaki geçiş süreci çalışmalarından dolayı" bu hafta içinde Belçika'nın başkenti Brüksel'e planlanan ziyaretini iptal ettiği açıklandı. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
• ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Kısa Vadeli Enerji Görünüm raporunda, Brent ham petrol fiyatlarının 2021'de ortalama 52,75 dolar/varil, Aralık tahminine göre 4,25 dolar/varil yukarıda olacağını tahmin ediyor. EIA, WTI spot fiyatının 2021'de 49,75 dolar/varil civarında olmasını öngörüyor.
• ABD Temsilciler Meclisi, Pence'i Trump'ı görevden azletmeyi sağlayacak 25'inci maddeyi yürürlüğe koymaya çağıran tasarıyı 205'e karşı 223 oyla kabul ettiği açıklandı. (Kaynak: Foreks Haber)
• Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in gerektiği takdirde enflasyonu dizginlemek için araçlara sahip olduğunu ancak enflasyonun % 2 hedefinin bir parça üzerine çıkması durumunda Fed'in tepki vermesini beklemediğini ifade etti. George, ABD ekonomisinin krizden önce, işsizliğin 2020'nin başlarında olduğu gibi % 3,5 kadar düşük olduğu zamanlarda bile enflasyon üzerinde çok az yukarı yönlü baskı ile büyüyebildiğini açıkladı. (Kaynak: Matriks)
• Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin salgının neden olduğu krizden kurtulması ve enfeksiyonlardaki artışın neden olduğu zorlukların üstesinden gelmesiyle hem para hem de maliye politikasından destek almaya devam edeceğini açıkladı. Mester, "Hem para hem de maliye politikası şu ana kadar ABD'de toparlanmayı destekledi ve bence, pandeminin ekonomiye verdiği kalıcı zararı sınırlamak için her ikisine de ihtiyaç duyulmaya devam edecek," dedi.(Kaynak: Matriks)
• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Türk Telekom ve Carrefoursa sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 13/01/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)