E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçinde sanayi üretimi datası açıklanıyor---

Yurtiçinde sanayi üretimi datası açıklanıyor

Yurtiçinde sanayi üretimi datası açıklanıyor
14 Aralık 2020 - 09:35 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor

BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 1,28 yükselişle 1.370 puandan tamamladı. Toplam hacmi işlem 30,6 milyar lira gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,79 ve holding endeksi yüzde 1,25 değerinde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,08 ile metal, ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 1,45 ile orman, kağıt, basım olduğudü görüldü.

Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta hazırlama FTSE 100 endeksi yüzde 0,8, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,36, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,97 değer kaybetti.

ABD piyasaları günü karışık tamamladı. Gün sonunda, Dow Jones 0,16% değer kazanırken, S&P 500 endeksi 0,13% ve NASDAQ Composite 0,31% düşüş gösterdi.

Bugün, Yurtiçinde Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar takip edilecek. Global piyasalarda ise Euro Bölgesi Sanayi Üretimi datası ile bazı Avrupa Merkez Bankası referans açıklamaları izlenecek.

Yeni işlem riski iştahında artış eğilimi ile birlikte Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks / endeks vadeli işlemmelerinin birçoğunda kısa vadede toparlanmainin devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ödemeler Dengesi Gelişmeleri bakıldığında göre; Cari İşlemler Hesabı; Bir önceki yılın Ekim ayında 2,737 milyar fazla veren cari işlemler hesabında bu ayda 273 milyon dolar açık verdi. Bunun üzerine iki aylık cari işlemleri açığı 33,795 milyar dolar oldu.
• Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye S-400 ile ilgili yayın planladığına dair haberlerle ilgili "bazı şeylere alıştığım için diyorum ki Amerika'da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz." ifadelerini kullandı. (Kaynak: Bloomberght)
• Cumhurbaskanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye geniş yaptırımlar açıklanmaması üzerine, "Mart'taki zirveden de bir şey çıkmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: Bloomberght)
• ABD Senatosu, savunma bütçesine 740 milyar Dolar ayıran ve Başkan Donald Trump'ın söylediği Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul ettiği açıklandı.
• ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği aşısının kullanımı konusunda tavsiyede bulunduğu basında yer aldı.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Başkanı Bankası (TCMB) Naci Ağbal bankacılarla ikinci tur toplantı yapılacağı basında yer aldı. TCMB Banka Başkanı Ağbal'ın, 17 Aralık Perşembe Türkiye Bankalar Birliği Üyesi ilk 10 dışındaki bankaların genel müdürleri ile toplantı yapacağı bildirildi.
• Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit görüşmelerinde fazla mesai yapıp devam etme kararı verildiğinde yer aldı.
• ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabında gittiğinde, Türkiye'ye S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle değerlendirildiğini söyledi. 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı veto edeceğini belirtti. (Kaynak: Bloomberght)
• Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eyaletlerin başbakanları Almanya'da 16 Aralık'tan itibaren sıkılaştırılmış koronavirüs önlemlerinin devreye girmesi üzerinde anlaştığı haberi aldı. Ülkede kamusal hayatın büyük sınırlandırılması tahmin ediliyor. (Kaynak: DW)
• OPEC + Üyeleri, 1 Ocak'tan itibaren üretme üzerine 500 bin varil / gün artırma sonrasında piyasada devreye sokulduğunda 4 Ocak 2021 tarihinde tekrar bir araya geleceği haberi aldı.
• Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2020 yılı Kasım ayı paylaştığı göre, Ocak-Kasım 2020 dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazarı açıkladı. Yılın 11 aylık döneminde toplam üretim 2019'un aynı dönemine göre yüzde 13,4 azalarak 1 milyon 148 bin 240 adet, otomobil üretimi de yüzde 14,1 düşerek 762 bin 743 adet oldu.
• Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yeni haftanın ilk iş cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Toplantının ana gündeminde koronavirüsle mücadele ve kira düzenlemesi olacak. Toplantıda, Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları da değerlendirileceği açıklandı. (Kaynak: TRTHABER)
• Haftanın ilk işlemi, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul'un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde sınıf metodolojide: 0-2,0 puan aralığı, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı, -2,0-- 4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Piyasada güçlü görünen korunuyor

TL varlıklar TCMB'ye odaklandı

Piyasada, yeni haftanın pozitif başlaması bekleniyor

Rekorlar kırılırken, yükseliş satın alma ve işletme

Günün önemli şirket haberleri 14/12/2020

Yabancılar tıslamalarda işlem yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)