E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtiçi piyasalarda tepki alımları mümkün---

Yurtiçi piyasalarda tepki alımları mümkün

Yurtiçi piyasalarda tepki alımları mümkün
17 Eylül 2021 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, gelişen piyasalardaki olası toparlanma senaryosu aktarılıyor.

Tam da Fitch bankacılık sektörümüze destek atarken; bankaların faaliyet kârlılıklarının komisyon ücretlerindeki artış, risk maliyetlerindeki azalma ve net faiz marjlarındaki iyileşmeyle güçlü kalmaya devam ettiğini sorunlu kredilere ilişkin ertelemenin üçüncü çeyreğe kadar devam etmesi, yeniden yapılandırmalar ve artan kredi tahsilatlarının bankaların varlık kalitesi metriklerini desteklemeye devam ettiğini, Türkiye'de 2021'de neredeyse son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğunu, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkardığını açıklarken, ABD’de perakende satışlar ve imalat endeksinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesiyle DXY 26 Ağustostan bu yana en yüksek seviyesine 92,92 den işlem görünce ve ABD 10 yıllık tahvillerden çıkış yaratarak getirin %1,35’e yükselmesini sağlayınca, tapering erkene çekilebilir algısı EM para birimleri ve borsalarında satışları da beraberinde getirdi. Eur/usd paritesi 1.1820’den %0,5 değer kaybı ile 50 günlük hareketli ortalamasının altına sarkıp 1,1750’ye kadar gevşerken, Altın’da sert geri çekilme ise 1745 ons/usd seviyesine kadar düşerken, bizde kuru 8,5441’lerde , cds’imizi 380’de, Bıst-100’ü 1412’lerde gördük.

Bu sırada da ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, Alman ekonomistler ile bu hafta yaptığı özel bir toplantıda ECB'nin yüzde 2 enflasyon hedefine 2025 yılına kadar ulaşmasının beklendiğini söyleyerek dolar endeksine de destek verirken, Biden ise Kongre'yi ülkedeki varlıklı insanların ve şirketlerin vergilerden üzerlerine düşen "adil payı" ödemelerini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyor ve “Amerikalıların en zengin yüzde 1'lik kesiminin her yıl 160 milyar dolar büyüklüğünde verginden kaçınabildiklerini, en karlı şirketlerin 55'inin hiç vergi ödemediklerini” söylüyordu.

07:40 itibariyle Asya hisseleri, haftanın başındaki kayıpların ardından Cuma günü erken işlemlerde sakinleşti, ancak Çin'deki tedirginlik ve küresel büyüme endişeleri yatırımcıların kafasında sorun olmaya devam ederken, Hang Seng Endeksi , China Evergrande Group etrafındaki sorunlar nedeniyle dalgalı hareket ederken ve önceki gün 10 ayın en düşük kapanışını yaptıktan sonra %0.5 yükselişte, dolar üç haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. ABD ham petrolü %0.22 düşüşle varil başına 72.45$'a geriledi. Brent ham petrolü %0.26 düşüşle varil başına 75.53$'a düştü, ancak her ikisi de hala Ağustos başından bu yana en yüksek seviyelerinin hemen altında seyrediyor. Dolar endeksi hafif gerilemeyle 92,83’den , eur/usd 1,1772’den ve dolar/tl de 8,5345’den işlem görüyor. Her tarafta hafif toparlanma var. Goldman Sachs’da Amerikan ekonomisi için 3. çeyrek büyüme beklentisini yüzde 3.5'ten yüzde 4.5'e çıkardı.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senedi endeksleri yön bulmakta zorlanıyor. 

Çin'de Şanghay ve Shenzen Endekslerinde yatay bir seyir izlendi. Evergrande Group'un hisse senetleri borç krizine ilişkin endişelerle yüzde 5 civarında gerileme kaydetti. Önceki günü yüzde 6 aşağıda kapatan Hong Kong hisse senetleri Çin'in sektörlere yönelik düzenleme haberleinin etkisi ile kayıplarını sürdürüyor.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri pozitif seyretti. Avustralya'da ise endeks yüzde 1'den fazla geriledi. 

Fitch, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9,2'ye yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşu, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'de 2021'de neredeyse son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti. Fitch, küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 6,3'ten yüzde 6'ya düşürdü. 

Borsa İstanbul, 1 Ekim-31 Aralık 2021 tarihinde geçerli olacak pay endekslerinde uygulanacak değişiklikleri açıkladı.

Buna göre BIST 100 endeksine dahil edilecek paylar şöyle sıralandı: Anadolu Grubu Holding, Akçansa, ARD Bilişim Teknolojileri, Aydem Enerji, Aygaz, Biotrend, Çan2 Termik, Halk GMYO, İskenderun Demir Çelik, İzmir Demir Çelik, Mavi Giyim, Qua Granite, Sarkuysan, Tümosan, Turk İlaç, Yataş, Ziraat GMYO. 

BIST 100 şirketinden çıkacak paylar ise şunlar oldu: Afyon Çimento, Borusan Mannesmann, Borusan Yat. Paz. Çemaş Döküm, Eczacıbaşı Yatırım, Ege Gübre, Fenerbahçe, Galatasaray, Hedef Girişim, İhlas Holding, İhlas Gayrimenkul, İpek Doğal Enerji, Jantsa, Konya Çimento, Net Holding, Nuh Çimento, RTA Laborutuvarları. 

Galata Wind Enerji, Çelebi ve Karel Elektronik ise BIST 100 için yedek paylar olarak sıralandı. 

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Margün Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin halka arz başvurusunu onayladı. 

Times gazetesi, İngiltere'nin kırmızı ülkeler listesinde olan Türkiye'nin, yapılacak yeni değerlendirmeyle "seyahat edilebilir ülkeler" arasına alınacağını yazdı. 

Geçen hafta iki Fed yetkilisinin kişisel portföyü kamuoyunda tartışma konusu olurken, Fed Başkanı Jerome Powell Fed yetkililerine yönelik yatırım kuralları belirlenmesi için harekete geçiyor. 

ABD Hazinesi, Başkan Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe giren 1 trilyon dolar büyüklüğündeki Amerikan Kurtarma Planı çerçevesinde 6 ayda 700 milyar dolara yakın yardım dağıttı. 

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, Alman ekonomistler ile bu hafta yaptığı özel bir toplantıda ECB'nin yüzde 2 enflasyon hedefine 2025 yılına kadar ulaşmasının beklendiğini söyledi-FT 

ABD uluslararası seyahatler için yeni bir sistem getirmeye hazırlanıyor. Bu sistemle planlanan, dünyanın büyük kısmının ülkeye girişini engelleyen seyahat kısıtlamaları kaldırılınca yetkililerin temas takibi yapılabilmesini sağlamak 

AC Asia ex, Japan % 0,38 alıcılı 

S&P 500 % 0,06 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,60 alıcılı

Altın güvenli arazi aracı gibi, kripto motosiklet

Borsada hafif alıcılı açılış bekleniyor

New York borsası günü karışık seyirle kapattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)