E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizYurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler takip edilmeli---

Yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler takip edilmeli

Yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler takip edilmeli
25 Şubat 2019 - 09:48 borsagundem.com

Alan Yatırım: BIST için yükseliş eğilimi söz konusu ancak yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler, yaklaşan yerel seçimler ve Suriye ile ilgili haber akışları yakından takip edilmelidir.

"BIST 100

BIST geçen haftaki primli kapanışından sonra 103.185 (%0,67) seviyesinden kapandı. Yükselişi ile en çok dikkat çeken hisse %12,13’lük yükselişi ile VESTL olurken, düşüşü ile en çok dikkat çeken hisse ise BIST100 içinde %-5,09’luk düşüşü ile BIMAS oldu. Küresel bazlı resesyon endişeler ABD-Çin ticaret görüşmelerinden gelen olumlu haberler ile ertelenirken, Asya endekslerinde gelen bir yükseliş eğilimi görüldü. Aynı eğilim yurtiçi BIST içinde geçerli olabileceği gibi yurtiçi jeopolitik ve ekonomik riskler, yaklaşan yerel seçimler ve Suriye ile ilgili haber akışları yakından takip edilmelidir.

USDTRY

Geçen hafta 5,30 seviyesinin üstünde seyreden USDTRY, hafta başı itibariyle 5,32 seviyelerinde seyrediyor. Türk Lirasındaki reel faiz farkı hala çekiciliğini koruyor olmasına rağmen Goldman Sachs analistleri TCMB’nin düşen enflasyon ile birlikte faiz indirimlerine ikinci çeyrekte başlayabileceğini belirtiyor. Ayrıca geçen hafta S&P’nin Türkiye’nin ekonomik görünümünde daralma beklediklerine yönelik açıklamaları Türk Lirası’nın değer kazanmasını engelleyici diğer bir risk faktörleri olarak gündemini korumaya devam ediyor. Ticaret görüşmelerinden olumlu haberler risk iştahını arttırırken, iki yönlü risk faktörleri ile USDTRY yatay hareketlerine devam edebilir.

EURTRY

Geçen hafta EURUSD paritesinin değer kaybı ardından toparlanması ile EURTRY paritesi tekrardan 6,00 direncini kırdı ve 6,05 seviyelerinde test etti. Yurtiçi risk faktörlerinin etkisi 6,00 seviyesinin üstünün kalıcılığını desteklemeye devam edebilir.

EURUSD

İngiltere Başbakanı May, Brexit içinde anlaşma konusunda çalışmalara devam ettiğini belirtmesine rağmen Brexit belirsizliği devam etmektedir. Brexit belirsizliğinin, AB büyüme tahmininin aşağı yönlü revizesi, İtalya’nın resesyon durumunda olması ve İspanya’da bütçenin reddedilmesi ile erken seçime gidilmesi bölgeye dair riskleri halen yukarı yönlü tutmaktadır. Bu risk faktörlerinin fazlalığına rağmen şimdilik ticaret görüşmelerinin pozitif etkisi daha önemli bir haber akışı olup, EURUSD paritesini tekrardan 1,13 seviyelerinin üstüne çıkardı.

XAUUSD

ABD-Venezuela arasındaki gerilim dolu süreçte Venezuela’nın ABD’nin ülkeye giriş yapmaya çalışan yardım gemilerini engellemesi ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde Çin ile olumlu adımlar atılmasına rağmen ons altının 1330US$’lık primli seyri devam ediyor. Piyasanın resesyon riskini ciddi anlamda önemsine rağmen Ticaret Savaşındaki ateşkesin uzatılması, bekleneni daha erteleyebilme etkisini bulunabilir. Yine de ons altın 1 yıl önceki seviyelerini yani 1350US$ seviyelerini tekrardan test edebilir.

GLDGR

Global haber akışının ons altını desteklemesi ve USDTRY’nin primli seyri ile gram altın 228 TL seviyelerini test ediyor.

BRENT

OPEC üyesi Venezuela’nın yaşadığı siyasi krizin devam etmesi ile birlikte, ABD-Çin ticaret görüşmesinin pozitif haberler ile değerini korumaya devam ediyor. Petrol primli seyrinden sonra 67US$ seviyelerinde yatay seyrediyor. İlgili haber akışlarına rağmen uzun vadeli genel görünüm global ekonominin yavaşlayacağı beklentisi ile aşağı yönlü olabilir.

S&P 500

ABD-Çin Ticaret görüşmelerinin “olumlu” geçerek ilgili konularda anlaşılması, vergi artırımının ertelenmesi ve Çin’in ABD’nin yuan’ın değerini düşürme politikasını etkisiz hale getirmesini kabul etmesi ile global resesyona ilişkin beklentiler ertelenebilir. Ay sonunda Kuzey Kore lideri ile görecek olması ile Jeopolitik bazlı riskler aşağı yönlü hareket edebilir."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)