E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurtdışında %1,5 BİST100'de %5 düşüş neyin göstergesi---

Yurtdışında %1,5 BİST100'de %5 düşüş neyin göstergesi

Yurtdışında %1,5 BİST100'de %5 düşüş neyin göstergesi
19 Ocak 2022 - 08:45 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Wall Street'in ana endeksleri, teknoloji hisselerinin artan Hazine getirileri tarafından vurulmasıyla zayıflarken, Goldman Sachs’ın çeyreklik karınında beklentilerin altında açıklaması teknoloji sektöründeki satışların bankalara da sıçramasına neden oldu. Kısa vadeli oran beklentilerini izleyen iki yıllık Hazine getirileri, yatırımcıların önümüzdeki hafta yapılacak bir politika toplantısı öncesinde daha şahin bir FED için pozisyon almaları nedeniyle Şubat 2020'den bu yana ilk kez %1'i geçti. Beklenti artık FED’den 50 baz puanlık artış.

Daha yüksek ABD faiz oranları beklentisi, ABD Hazine tahvil getirilerinin iki yılın yeni en yüksek seviyelerinde olmasıyla birlikte 10 yıllık getiriler, %1.8900'e kadar çıktıktan sonra yaklaşık 1 baz puan artışla %1.8860'dan, 5 yıllık getiriler de %1.6795 seviyesinden işlem gördü. Dolar endeksi de 95.760'ta yükseldi.

Asya piyasaları da bu olumsuzluktan nasibini doğal olarak aldı.Japon Nikkei endeksi teknoloji hisselerinin düşmesi ve koronavirüs vakalarındaki rekor artışı durdurmak için işletmeler üzerindeki yeni kısıtlamalara ilişkin endişelerin risk iştahını kısıtlamasıyla %1,8 geriledi.

Petrol fiyatları, Irak'tan Türkiye'ye giden bir boru hattındaki kesintinin (Botaş dün yaptığı açıklamada, güneydoğudaki Kahramanmaraş ili yakınlarında meydana gelen patlamanın ardından Kerkük-Ceyhan boru hattında petrol akışını kestiğini söyledi.) Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni içeren jeopolitik sorunlar arasında zaten sıkı olan arz görünümüne ilişkin endişeleri artırmasıyla petrol fiyatları dördüncü gününe yükseldi ve 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD ham petrolü %1.49 artışla varil başına 86.70$'a , Brent ham petrolü varil başına % 1.30 artışla 88.65 dolara yükseldi.

Yurtdışının %1,5 seviyelerindeki düşüşüne karşın bizim %5’de devre keserek günü tamamlamamız ise hem derinlik hem de kırılganlık sorunun hala devam ettiğinin göstergesi. Bizdeki satışların ABD seansın açılması ile başlaması ki NewYorkTimes’da çıkan; Rusya, Ukrayna'daki diplomatlarını yavaş yavaş geri çekmeye başladı, ek olarak da Rus konsolosluklarına ayrılmak için hazır olmaları söylendi, haberlerinin okunması ile başlayan Nato genel sekreterinin açıklamaları ile güçlenen süreçti, devamından ise yurtdışı bağlantılı işlemlerde görülen satış baskısı da bundan kaynaklandı. Devre kesicinin devreye girmesi ve Seansın bitmesine 30 dk’dan az bir süre kaldığından eşleşme seansın yapılamaması ve kredi/ödünç/temerrüd işlemlerinin boşlukta kalması ki Rusya’nın Kiev’deki elçiliğine yönelik iddiaları kesin dille yalanmasına rağmen bakalım dünkü %5’lük düşüşün ne kadarını telafi edebileceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 19/01/2022

 

Altın fiyatları tahvil faizi baskısı ile geriledi

 

Petrol fiyatlarında yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)