E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içinde pozitif ayrışma bekleniyor---

Yurt içinde pozitif ayrışma bekleniyor

Yurt içinde pozitif ayrışma bekleniyor
22 Aralık 2020 - 09:29 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne güçlü tepki alımlarıyla başlaması bekleniyor

BİST: Güne satıcılı başlangıç yapan BIST-100 endeksi bu eğilimini devam ettirerek günü % 1,70 düşüşle 1.384,43’den kapattı.

İngiltere’de Covid-19 virüsünün mutasyona uğradığı ve yayılma hızının %70 artığı haberleri piyasalarda panik yaşanmasına neden oldu. Türkiye dahil bir çok ülke İngiltere ile uçuşlarını geçici süreliğine dururken, salgının hızlanabileceği beklentisiyle yurtdışı borsalarda gün içinde güçlü satışlar yaşandı. Ancak BIST kapanışı sonrası DSÖ, yeni virüs türünün şu ana kadar ciddi hastalık veya ölüme neden olduğuna dair kanıt olmadığını açıkladı. Ayrıca mevcut aşıların bu tip virüs içinde etkili olacağının açıklanmasıyla ABD borsaları gün içi kayıplarını hızla geri alırken piyasalarda güçlü toparlanma yaşandı.

ABD’deki yaklaşık 900 milyar dolarlık teşvik paketinin hem temsilciler hem de senatoda onaylanarak geçmesi de piyasalardaki toparlanmada etkili oldu. Uzun süredir düzeltme gerçekleştirmeden yükselen BIST yurtdışına paralel güçlü kar satışlarıyla günü kapatırken TL ise DXY endeksindeki güçlenme ve EM para birimlerindeki güçlü değer kayıplarına rağmen TCMB faiz artışı beklentileriyle pozitif ayrışarak günü sınırlı değer kaybı ile kapattı. CDS’ler Cuma gününe göre hafif yükselerek günü 335 seviyelerinden kapatırken mevcut görünüm TL varlıklara yönelik risk alma iştahında bir bozulma olmadığına işaret ediyor. Bu görünüm BIST’teki satışların kar satışı olduğuna ve TL varlıklarda pozitif fiyatlamanın kar satışları sonrası devam edeceğine işaret ediyor. VIX endeksi 31 seviyelerini test etse de şuan 25 seviyelerde seyrediyor. Endeksin 32 seviyesi üzerine yönelmesi ABD borsalarında volatilite ve kar satışlarının güçlenerek devam edeceğine işaret edecektir. Noel tatili öncesi piyasalarda düşük risk iştahı devam edebilir. Panik satışları durulsa da tepki alımları sonrası hem yurtdışında hem de BIST’te tekrardan kar satışları görebiliriz.

BIST’in yurtdışına göre daha dirençli bir görünüm sergileyerek sınırlı da olsa pozitif ayrışması beklenir. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında satıcılı seyir var. Endeksin güne güçlü tepki alımlarıyla başlaması beklenirken, gün içinde tepki alımlarının belli seviyelerde kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün Dolar paritesi, 7,6665-7,6772 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,35 oranında değer kazancıyla 7,6673 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,23 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün, on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %12,91-%13,04 seviyeleri arasında hareket ederek günü, önceki kapanışa göre 9 baz puan artışla %12,98 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Aralık ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi 80,1 olarak gerçekleşti. Kasım ayına göre aynı düzeyde kalan endekste geçen yılın aralık ayına göre %0,7 gerileme gerçekleşti.
Endeksin alt bileşenlerinden gelecek 12 aya ilişkin maddi durum beklentisi %0,2 gerileyerek 78,9 olurken, gelecek 12 aya ilişkin genel ekonomik durum beklentisi %5,2 artarak 82,9 seviyesine yükseldi. Geçen yıla göre endeks değerindeki durağanlık, Kasım ve Aralık aylarında önceki tahmin değerlerinden daha pozitif bir havanın hakim olduğuna işaret etmekte.

Risk iştahı fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor

Piyasada tepki alımı bekleniyor

Mutasyon endişeleri küresel çapta satış baskısını artırdı

Hisselerdeki zayıflama denge oluşturuyor

Piyasada pozitif açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)