E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içinde bugün TCMB kararı takip edilecek---

Yurt içinde bugün TCMB kararı takip edilecek

Yurt içinde bugün TCMB  kararı takip edilecek
22 Nisan 2020 - 09:10 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende TCMB’nin politika faizini 50 baz puan düşürmesi beklendiği belirtiliyor

Petrol piyasalarındaki zayıf seyir devam ediyor

Dolar endeksi, 100,2’de göreli güçlü seyrini sürdürüyor

Almanya’da Zew ekonomik beklenti endekslerinde cari durumu gösteren endeks Nisan ayında eksi 91,5’e gerilerken, beklenti endeksi Nisan ayında eksi 49,5’ten, artı 28,2’ye hızlı yükseldi.

Beklentilerdeki olumlu eğilimde Merkel hükümetinin kısıtlamaların temkinli bir şekilde gevşetilmesine yönelik adımlarının etkili olmuş olabileceği belirtiliyor. Zew Başkanı Wambach, ekonomik üretimin
2022’den önce kriz öncesi düzeylere ulaşmasının ise beklenmediğini belirtti.

TCMB’nin kararla birlikte açıklayacağı metin de önemli

ABD Başkanı Trump petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından, işgücü kayıplarının önüne geçmek için, petrol endüstrisine yönelik bir destek planı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. ABD Başkanı Trump ayrıca göçmen kabulünü durduran bir kararname imzalayacağını açıkladı. ABD’de ayrıca virüs ile mücadele kapsamında 484 milyar dolarlık ek bütçe, Senato’da onaylandı ve Temsilciler Meclisi’ne gönderildi. Temsilciler Meclisi’nde oylamanın ise Perşembe günü gerçekleşmesi bekleniyor. Ek bütçe ile küçük işletmelerle, Korona virüs testleri ve hastanelere ek destek öngörülüyor.

Küresel piyasalarda ise olumsuz talep koşulları nedeniyle, petrol fiyatlarındaki zayıf seyir devam ediyor. Brent petrol fiyatları, dün sabahki 25 $/varil düzeylerinden hızlı gerileme gösterdi, bu sabah
16,3 $/varil düzeylerinde. Dün, ABD temel hisse senedi endekslerinin %2,6 ilâ %3,5 aralığında satıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satıcılı bir seyir gözleniyor.

Endeks kapanışa yakın Trump’la toparlandı

Küresel risk algısındaki bozulmayla ABD 10 yıllık devlet tahvilleri, %0,55 düzeylerine gerilerken, dolar endeksi de 100,2 seviyelerinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi tüketici güven endeksi takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan salgınla mücadele etmek kadar, salgın sonrası ortaya çıkacak yeni durumlara hazırlıklı olmanın önemli olduğunu, gelinen noktada salgının yatay seyre geçirilmeye başlandığını belirtti. Yurt içinde bugün ayrıca TCMB Para Politikası kararı açıklanacak. TCMB’nin politika faizini 50 baz puan düşürerek %9,25’e çekmesi bekleniyor. Bu sabah ayrıca, tüketici güven endeksi açıklanacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,98 düzeylerinden başlıyor. Hazine dün gerçekleştirdiği 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil 11,2 milyar TL borçlandı. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü %9,64’ten, 10 yıl vadeli tahvil faizi 11 baz puan artışla %12,67’den tamamladı.

TCMB faiz kararı endeks üzerinde etkili olacak

Dolar güçlü seyrini koruyor. ¬/$ 1,0850’lerde. GBP/USD dün, Dış İşleri Bakanlığı üst düzey yetkilisinden gelen Brexit’in bu yıl sonunda sonuçlandırılacağına yönelik açıklamalar ve İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen ekonomik toparlanmaya ilişkin olumsuz açıklamalarla
%1,2 geriledi 1,2285’lerde. Petrol üreticisi ülke para birimlerinde değer kayıpları devam ediyor. Dün Meksika Merkez Bankası ara bir kararla 50 baz puan faiz indirdi ve politika faizini %6,00’ya geçti.
Gelişmekte olan ülke para birimleri güne zayıf bir başlangıç yapıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)