E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasalarda yön arayışı---

Yurt içi piyasalarda yön arayışı

Yurt içi piyasalarda yön arayışı
02 Haziran 2021 - 08:59 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasada TL varlıklardaki oynaklığın takip edileceği belirtiliyor

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TRT’de katıldığı yayında TCMB başkanı ile görüştüğünü ve faizlerin düşürülmesinin şart olduğunu belirtmesi sonrası TL’de sert değer kayıpları gözlenerek Dolar/TL paritesi tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Bu açıklamanın yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran ayında Kanal İstanbul projesinde ilk köprüsünün temelinin atılacağı ve Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayarak Kanuni Sondaj Gemisi ile bağlantı kurulacağı haberini de verdi. Özellikle faize yönelik açıklaması çok önemliydi.

Hatırlatalım ki bugün TCMB’nin yatırımcılar toplantısı bulunuyor ve toplantıda ana gündem maddesi şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına paralel olarak faiz politikası olacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz politikasına yönelik sorulara vereceği cevaplar kritik öneme sahip.
Küresel ölçekte Mayıs ayı imalat PMI verilerinin ağrılığında bir günü geride bıraktık. Euro Bölgesi imalat PMI verisi 63.1 ile genişlemenin hızlandığını gösterdi. Ayrıca bu veri Ocak 2018 yılından bu yana açıklanan en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Almanya tarafında ise PMI verisi 64.4 ile beklentilerin üzerinde kalsa da tedarik sıkıntıları sebebi ile 3 ayın düşük düzeyinde gerçekleşti. ABD imalat PMI datası 61.2 gelerek imalat sektöründe genişlemenin hızlanmaya devam ettiğini gösterdi.

Yurtiçi tarafta ise imalat PMI verisi 49.3 ile daralma bölgesinde gerçekleşti. Türkiye Mayıs ayı PMI verisi son bir yılda ilk defa daralma bölgesine girmiş durumda. Tabii korona virüs nedeni ile kapanma önlemleri sonucu PMI verisinin zayıf performans göstermesi çok da şaşırtıcı değil. Büyümenin ikinci çeyrekte tempo kaybı beklenen bir unsur… Bu data büyümeye ilişkin bu beklentiyi teyit ediyor. Yalnız geçtiğimiz sene korona virüs önlemleri nedeni ile ekonomide sert daralmanın gerçekleşmesi, bu senenin ikinci çeyreğinde baz etkisi kaynaklı büyümenin yüksek görünmesini sağlayacak. Yeni günde yurt içerisinde gözler TCMB’nin yerli ve yabancı kurumlarla gerçekleştireceği toplantılar üzerinde olacak. 14.00’da yerli ve 16.30’da da yabancı yatırımcılar ile video konferans yolu ile toplantılar gerçekleştirilecek. Toplantının gündem maddesi ise şüphesiz enflasyon ile mücadele paralelinde para politikasının seyri olacak. Toplantı sonrası oluşan algı ile TL ve TL bazlı varlıklarda daha net fiyatlamalar görülebilir.

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi.Avustralya ekonomisi yılın birinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Avustralya ekonomisi yılın birinci çeyreğinde yüzde 1.8 düzeyinde büyüyerek pandemi öncesi seviyelere döndü.

Bölgede Japonya endeksleri Nikkei 225 ve Topix'in yükselişine Güney Kore'de eşlik ederken, Çin ana
karasında Shenzen ve Şanghay endeksleri negatif ayrıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece TRT'de katıldığı programda, enflasyon ile büyüme
arasındaki bağlantı konusunda bir soru üzerine "O bağlantıyı direkt olarak burada bu şekilde kuramayız. Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız. Çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır." yanıtını verdi. Açıklamanın ardından USDTRY Asya piyasasında 8,8122 ile tarihi zirvesini gördü.

Küresel piyasalar ve gündem

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çinli Sinovac tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın bu yıl yüzde 3,4- 3,7 arasında büyümesini beklediğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in yüzde 2 enflasyon ve maksimum istihdam hedeflerinden hala uzakta olduğunu, ancak hedeflere doğru ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Seiji Adachi, Kovid-19 salgını sonrasındaki dönemde Japonya'da enflasyonun canlandığının görülebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında ticaret anlaşmasına ilişkin gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından, bir temas da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Çin Başbakanı Liu He arasında gerçekleşti.İkilinin yaptıkları video konferans görüşmesinde ABD ve Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin 'çok önemli' olduğu konusunda hemfikir oldukları belirtildi.Haberde ayrıca makroekonomik durum ve çok taraflı işbirliğinin de liderlerin görüşmesindeki ana başlıklar arasında olduğu belirtildi.

Scope Ratings dün yayınladığı raporda, otoritelerin yanlış politika adımlarını geri almamaları halinde Türkiye'nin yapısal olarak daha yüksek enflasyon ve uzun vadede ödemeler dengesi problemleri ile karşı karşıya kalma riski olduğunu bildirdi

Kovid-19'dan etkilenen ekonomik faaliyetlere destek sağlanması amacıyla bazı mal ve hizmetlerde katma değer vergisi (KDV) oranlarında 31 Mayıs'a kadar geçerli olan indirim 2 ay uzatıldı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Pskai'nin yardımcısı Karine Jean-Pierre, altyapı yatırım planı konusunda Biden yönetiminin Cumhuriyetçilerle iyi niyetli, sağlıklı müzakereler gerçekleştirmekte olduğunu söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan raporda, gelişen piyasalarda kamu finansman ihtiyaçlarının pandemi krizinin başından bu yana alışılmadık seviyede yüksek olduğuna dikkat çekildi

 AC Asia ex, Japan % - 0,37 satıcılı

 S&P 500 % - 0,02 satıcılı

 Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Otokar ve Teknosa sorusu

Günün önemli şirket haberleri 02/06/2021

Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)