E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYurt içi piyasalarda gündem dış ticaret verileri---

Yurt içi piyasalarda gündem dış ticaret verileri

Yurt içi piyasalarda gündem dış ticaret verileri
31 Aralık 2014 - 09:33 borsagundem.com

Küresel piyasalar 2014 yılının son gününde ABD verileri ve döviz kurlarındaki oynaklığını takip ediyor

Küresel piyasalar 2014 yılının son gününde ABD verileri ve döviz kurlarındaki oynaklığını takip ederken, yurt içi piyasalar kasım ayı dış ticaret açığı verisine odaklandı.

ABD'de dün açıklanan tüketici güven endeksinin beklentilere yakın gelmesine karşın yatırımcıların pozisyon kapamalarının etkisiyle dolar endeksi yaklaşık 8,5 yılın en yüksek seviyesi olan 90,33'ü görürken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 2,23'ten yüzde 2,19'a geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,31, S&P 500 endeksi yüzde 0,49 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,61 değer kaybetti. Analistler, geçmiş istatistiklere bakıldığında ABD pay piyasalarının yılın son işlem günlerinde dar bant içinde yatay bir seyir izlediğinin görüldüğünü belirterek, bugün de benzer bir seyir izlenebileceğini ve açıklanacak ISM Chicago imalat sanayi ile haftalık işsizlik başvuruları ve bekleyen konut satışları verisinin takip edileceğini kaydediyor.

Avrupa tarafında dün yatırımcıların tahvil-bono piyasasına ilgisinin arttığı görülürken, pay piyasalarında ise düşüşler etkili oldu. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,22, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,68, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,30 değer kaybetti. Analistler, avro/dolar paritesinin son 2,5 yılının en düşük seviyesi olan 1,2150 seviyelerinde işlem görmeye devam ettiğine dikkati çekerek, 1,21 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda bunun tüm piyasalar üzerinde etkileri olabileceğini kaydediyor.

Yurt içinde, dün piyasaların genel olarak pozitif bir seyir izlediği görülürken, bugün açıklanacak kasım ayı dış ticaret açığı verisinin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor. BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,52 yükselişle 84.537 puandan tamamlarken, dolar/TL ise gün içinde hacimsiz olarak 2,35 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra gerileyerek günü 2,33 seviyesinin hemen altında tamamladı. 

AA Finans'ın TÜİK tarafından bugün açıklanacak kasım ayı dış ticaret verilerine ilişkin beklenti anketine göre ekonomistler, dış ticaret açığının 7,5 milyar dolar olmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistler arasında kasım ayı dış ticaret açığına ilişkin en yüksek beklenti 8,4 milyar dolar, en düşük beklenti 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması ise 82,9 milyar dolar oldu. 

Türkiye'nin ihracatı ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artarak 12 milyar 933 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 1,5 azalarak 19 milyar 185 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Dış ticaret açığı ise yüzde 15,8 azalarak 6 milyar 252 milyon dolara gerilemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)