E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı---

Yurt içi piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı

Yurt içi piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı
14 Temmuz 2021 - 08:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksinde hafif satıcılı açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 6.285 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 46 kişi olarak açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi ile telefonda görüştü . G örüşmede ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere Türkiye-Çin ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile görüşme gerçekleştirdi. Bakan Elvan toplantıda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, katılımcılara Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren torba kanun teklifi kabul edildi . TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen değişikliklere göre, asgari ücret desteği, kambiyo mevzuatı, gümrük kanunu ve imar mevzuatı gibi alanlarda düzenlemeler yapıldı.

FED/Daly: Yüksek enflasyon bekleniyordu. Varlık alımlarını azaltmayı konuşmak uygun. Yıl sonunda ya da gelecek yılın başında varlık alımlarını azaltmak için iyi bir noktada olacağız . Faiz artırımlarını konuşmak için erken.

ABD Başkanı Biden'ın, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake'i aday gösterdiği bildirildi.

Goldman Sachs, Delta varyantının ABD ekonomisini mutevazı ölçüde etkilemesini bekliyor.

ABD hükümeti, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek bölgede artan risklere ilişkin tedarik zinciri ve yatırım bağlantıları olan şirketlere yönelik uyarılarını artırdığını bildirdi.

Ne Olacak?

TCMB Faiz Kararı bugün açıklanacak.

Fed Başkanı Powelll, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin bugün gerçekleştireceği, Fed politikasına ve ekonomiye yönelik yarıyıl gözden geçirmesinin yapılacağı oturum öncesi sunum yapacak.

ABD Başkanı Biden, Merkel ile 15 Temmuz’da Beyaz Saray’da görüşecek.

İngiltere’de TÜFE, Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretim Endeksi açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçen hafta küresel piyasalarda, Fed toplantı tutanaklarıyla artan belirsizlikler ve delta varyantına yönelik tedirginlikler ön plana çıkmasına karşılık ABD Piyasaları rekorlarla kapatmıştı. ABD Piyasaları bu haftaya da rekorlarla başladı ve yeni zirve seviyelerine ulaştı. ABD piyasalarında bu pozitifliğin başlayan bilançoların iyimserliği ve bunların fiyatlanmasına bağlıyoruz. Asya Piyasaları tarafına bakıldığında ise Çin tarafındaki zorunlu karşılık oranında indirime gidilmesiyle pozitife yönelen piyasalarda pozitiflik dün de devam etti.

BİST100 endeksi Pazartesi günü geçtiğimiz işlem gününe hafif alıcılı başlamasına karşılık, seans sonuna doğru gelen sert satışlar ile gelmişti. Benzer senaryonun dün de yaşandığını gördük. Uzun süreli bayram tatili öncesinde BİST100 endeksinde satışlar derinleşti. Endeks 1.341 seviyesine kadar geri çekildi. Bayramın uzun sürecek olması ve nakit talebinin olduğu dönemlerin tatil dönemleri olması sebebiyle nakde dönmek isteyen yatırımcıların satışları endekste etkili oldu.

ABD'de enflasyon Mayıs ayından sonra Haziran'da da beklentileri aşarak %5'in üzerinde gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gelen TÜFE verisi sonrası seans içerisinde Dolar / TL kuru 8,58 seviyesinden 8,62 seviyesine, ons altın ise 1.805 seviyesinden 1.812 seviyesine yükseldi. Dolar Endeksi 92,55 seviyesini gördü. ABD'de enflasyon en son Ağustos 2008'de %5,4 olarak gerçekleşmişti. Bugünün en önemli veri akışı TCMB faiz kararı olacak. PPK Toplantısından faiz değişikliği ön görmüyoruz.

Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan Sanayi Üretim Endeksine ilişkin Mayıs ayı verisi açıklandı. Sanayi üretimi Mayıs'ta %40,7 oranında arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %33,4, imalat sanayi sektörü endeksi %42,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %20,9 arttı.
 
VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Salı günü 1.438 - 1.497 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.487 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 18.828 azalarak 526.699 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.505 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.507’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.540 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.466 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.498 ve 1,507 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.478 ve 1.466 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Daly: Enflasyondaki yükseliş büyük olasılıkla geçici

Asya piyasaları ABD enflasyonuyla geriledi

Biden seçim reformu tasarısına destek aradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)