E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt içi piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi---

Yurt içi piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi

Yurt içi piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi
19 Kasım 2020 - 09:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analizde Borsa İstanbul’un yatay açılış yapması öngörülüyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,78 değer kazanarak günü 1.294 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 35,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 5,05, holding endeksi yüzde 2,41 değer kazandığı günde, sektör endeksleri arasında en fazla yüzde 7,75 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 0,27 ile turizm olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs aşısına ilişkin olumlu gelişmelerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı.

Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,87 değer kazandı.
ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 1,16, S&P 500 endeksi yüzde 1,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısına çevrildi. Özellikle, bankanın toplantısı ardından yayınlayacağı basın duyurusu ile birlikte TL varlık fiyatlamalarında oynaklık artış gösterebilir.

Global piyasalarda Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ve FOMC üyesi Mester’in açıklamaları izlenecek. Ayrıca, bugün Avrupa Liderler Zirvesi takibimizde olacak.

Haftanın dördüncü işlem gününde, yaşanan global salgına dair artan vaka sayıları risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) yayınladığı "Küresel Borç Monitörü” raporuna göre, yılın üç çeyreğinde küresel borç tutarı 15 trilyon dolar artarak 272 trilyon doların üzerine yükseldiği açıklandı. IIF'nin raporunda, küresel borcun, Kovid-19 salgınında kamu ve şirket borçlarında keskin bir artışla yıl sonunda 277 trilyon doları bulması ve dünya GSYH’sinin yüzde 365’ine ulaşmasının beklendiği öngörüldü.
• Macaristan Başbakanı Viktor Orban yaptığı değerlendirmede, "göçmen kabul etmek istemeyen ülkelere şantaj yapılabileceği" gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) bütçesini ve kurtarma programını veto ettiklerini ifade etti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri verilerine göre; 2020 Eylül sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2019 yıl sonuna göre % 11,2 oranında azalışla 225,0 milyar dolar, yükümlülükleri ise % 0,9 oranında azalışla 593,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2019 yıl sonunda -345,4 milyar Dolar iken 2020 Eylül sonunda -368,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
• Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üye ülkelerin ekonomi politikalarına yönelik tavsiyeler içeren "Avrupa Sonbahar Dönem Paketi" başlıklı çalışmasını paylaştı. Kurum, yüksek kamu borcuna sahip Belçika, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya'yı mali sürdürülebilirlik konusunda ikaz etti.
• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yatırımcılarımızı yüksek faizlere ezdirmemeliyiz" ifadelerini kullandı. Enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedeflerinin enflasyonu tek haneli seviyelere ulaştırmak olduğunu ifade etti.
• ABD'de finansal piyasalar düzenleyici kurumu SEC, Çinli şirketlerin ABD'deki hisse endekslerinden çıkarılmasına neden olabilecek bir düzenlemeye hazırlandığı yönünde haberler basında yer aldı.
• Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, "Hava yolu sektöründe tüketici talebinde bir miktar artış olmasına rağmen yeni tip koronavirüs salgının tüketici talebini önümüzdeki dönemde etkileme riski halen bulunuyor" uyarısını yaptı.
• Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Teknik analiz

1294 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 30 puanlık band içerisinde hareket etti. İşlem hacmi
yüksek düzeyde gerçekleşti. RSI yeniden aşırı alım 70 sınırına yükseldi. Grafikte pozitif açılış ardından alım aktivitivesinin devamı görüldü. Öğlen saatlerinde XBANK endeksindeki sert satışlar ile negatife dönen Bankacılık sektörü alım tepkileri ile çabuk toparlandı. XBANK +5,5% primly kapattı. Yukarıda ilk direnç Fibo atak dalgasının %423.6 seviyesi 1310 ve üzerinde 1322 ve 1338 olarak görüyoruz. Desteklerini ise 1284 - 1270 - 1260 olarak belirliyoruz Bugün TCMB kararı olduğundan geniş band aralığında ve hareketli piyasaya karşı özellile güniçi işlemlerde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz.
Direnç: 1310 - 1322 - 1338
Destek: 1284 - 1270 - 1260

Beklentiler karşılanırsa TL varlıklar güçlü seyir ivme kazanabilir

Borsada volatilitenin yükselmesi bekleniyor

PPK sonrasında piyasada sert hareketler görülebilir

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'na odaklandı

Borsada hafif satıcılı açılış bekleniyor

Piyasalar PPK kararını bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • serok agopyan19 Kasım 2020 11:49

    bu faiz ya yükselecek ya yükselecek.eliniz mahkum.aksi takdirde sonunuz çok kötü olarak görüyorum.