E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYurt dışındaki satış baskısı BİST'e de yansıdı---

Yurt dışındaki satış baskısı BİST'e de yansıdı

Yurt dışındaki satış baskısı BİST'e de yansıdı
12 Mayıs 2021 - 08:55 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 14.497 artarak 5.059.433’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 1.582 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 278 kişi artarak 43.589’a yükseldi. İyileşen sayısı ise 4.766.124.
• Sağlık Bakanı Koca: İstanbul’da sağlık yöneticilerimizle salgının seyrini değerlendirdik. Vaka sayısı ve poliklinik başvuruları %65 azaldı. Hastaneye yatışlarda %50, yoğun bakıma yatışlarda üçte bir oranında düşüş var.
• MSCI Türkiye Endeksi'den Sabancı Holding, Türk Hava Yolları Y ve Yapı Kredi Bankası çıkarıldı, bu 3 şirket MSCI Türkiye Small Cap Endeksi'ne dahil edildi .
• MSCI Small Cap Türkiye Endeksi'ne Aksa Enerji, Hektaş, Jantsa Jant Sanayi, Sabancı Holding, Türk Hava Yolları, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası eklendi .
• MSCI Small Cap Türkiye Endeksi'nden Aygaz, Sasa Polyester, İzmir Demir Çelik ve Selçuk Ecza Deposu çıkarıldı .
• Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Olağanüstü toplanacak BM Genel Kurulu'nda İsrail saldırılarına ilişkin inşallah bir karar çıkartacağız.
• Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard: Hisse fiyatları yükseliyor diye destekler geri çekilemez.
• Bazı ABD eyaletlerinde 12 yaş üstü aşılama başladı .
• Formula 1'in Türkiye'deki yayıncı kuruluşu S Sport, 11-13 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Türkiye yarışının iptal edildiğini açıkladı.
• Milli Eğitim Bakanlığı, hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflara ikinci dönem sınavlarına katılıp katılmama hususunda tercih hakkı sunulacağını açıkladı.
• IAEA’nın son raporuna göre, İran'ın Natanz nükleer tesisindeki uranyum zenginleştirme oranı %63'e çıktı. Tahran daha önce bu oranı %60’a çıkardığını açıklamış ve 2015 tarihli uluslararası nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için ABD ile yapılan dolaylı görüşmeleri tehlikeye düşürmüştü.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde piyasalar Bayram arifesi nedeniyle yarım gün kapalı olacak.
• Almanya ve ABD’de TÜFE verileri, İngiltere’de Öncü GSYH, Sanayi Üretimi ve Dış Ticaret Dengesi açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

ABD’de piyasalarda teknoloji sektörü payları önderliğinde satışlar devam etti. Özellikle küresel piyasalar emtia fiyatlarının artması ve enflasyondaki yükselişin faiz ile olacağı beklentileri küresel piyasalarda risk iştahını zayıflattı. Zayıf gelen Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası, Chicago Fed Başkanı Evans’ın, Nisan ayında tarım dışı istihdam verisinde yaşanan yavaşlamayı tek seferlik bir gelişme olarak gördüğünü söylemesi enflasyonda bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde bu ay yükseliş gelebileceği yönünde.

Yurtiçi piyasalara bakıldığında ise korona virüs vaka sayılarındaki azalış piyasaları olumlu etkilerken, yurtdışındaki satış baskısı BİST100 endeksine dün yansıdı. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel %0,96 oranında azalışla 1.446 seviyesinden başladı. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket endekste Dolar / TL’nin yukarı yönlü hareketi ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin %1,60 seviyelerine kadar yükselmesi sonrası satışlar hızlandı. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %1,10 oranında düşüşle 1.444 seviyesinden tamamladı. Gıda içecek sektörü payları %%0,48 oranında değer kazanırken, finansal kiralama faktöring sektörü payları %4,32 oranında değer kaybetti. 60 g HO’nın geçtiği 1.430 seviyesi kuvvetli destek seviyesi olarak takibimizde olacak. 1.430’un aşağı yönlü kırılması durumda 1.400 seviyesi ikinci destek seviyesi olarak ön plana çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak da 1.465 - 1.515 seviyeleri ön plana çıkıyor.

Sanayi Üretim Endeksi, Mart ayında aylık bazda %0,7, yıllık bazda %16,6 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Mart ayında madencilik ve taşocağı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %0,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,3 arttı. Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan Sanayi Üretimi, güçlü seyrin yılın ilk çeyreğinde devam ettiğini gösterdi.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Salı günü 1.524 - 1.546 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.531 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 2.836 azalarak 534.763 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1525 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.550’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.630 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.512 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.542 ve 1.550 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.522 ve 1.512 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 12/05/2021

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)