E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan'dan Doğu Akdeniz için skandal hamle---

Yunanistan'dan Doğu Akdeniz için skandal hamle

Yunanistan'dan Doğu Akdeniz için skandal hamle
17 Haziran 2019 - 01:40 borsagundem.com

Yunanistan Başbakanı Çipras, Rum lideri ile birlikte AB Zirvesi öncesinde Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım içeren bir teklif hazırlayacaklarını söyledi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'nin Kıbrıs Adası açıklarındaki doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, Avrupa Birliği'nden (AB) yaptırım talebinde bulunacaklarını söyledi.

Başbakanlık binasında olağanüstü gerçekleştirilen Dışişleri ve Savunma Konseyi Toplantısı'na Çipras, ülkenin Dışişleri ve Savunma bakanlarının yanı sıra Genel Kurmay Başkanı da katıldı.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Çipras, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini ele aldıklarını kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktaran Çipras, "AB Zirvesi öncesinde hazırlanmak üzere fikir birliğine vardık. Böylece, (Güney) Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) eğer bir sondaj çalışmasının gerçekleştiği teyit edilirse, Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması dahil doğru kararların alınması sağlansın." ifadelerini kullandı.

Çipras, Yunanistan ve Rum tarafının, AB'nin desteğiyle güçlü bir konumda olduğunu savunarak, "Yunanistan veya Rum kesiminin egemenlik haklarının çiğnenmesi halinde bunun sonuçlarının olacağı" tehdidinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin kıta sahanlığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ruhsat verdiği alanlarda sismik araştırma ve sondaj yaptığını belirterek, "FATİH1 gemimiz hemen Kıbrıs'ın batısında sondaja başladı." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, KKTC ve Kıbrıslı Türklerin haklarının gasbedilmesine izin verilmeyeceğinin altını çizerek, "Ruhsat sahalarımız üzerindeki meşru haklarımızdan taviz vermeden bölgedeki kapsamlı ve uzun soluklu arama ve sondaj faaliyetlerimiz planlandığı çerçevede devam edecektir. Yavuz sondaj gemisi de hazırlık çalışmaları tamamlanınca bölgedeki operasyonlarına başlayacaktır." açıklamasını yapmıştı.

GKRY, ada çevresinde tek taraflı olarak ilan ettiği 13 parseli uluslararası şirketlere ihale ederek lisanslandırıyor.

Rum kesiminin Türk tarafının hak talep ettiği bölgelerde uluslararası şirketlere arama faaliyetlerinde bulundurması, adanın doğal kaynaklarının eşit şekilde paylaşılmasını savunan Türkiye ve KKTC'nin tepkisine yol açıyor.

Rum Yönetimi'nin, Fatih sondaj gemisi personeline tutuklama kararı almasına da Türkiye sert şekilde tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, GKRY'nin Fatih sondaj gemisi çalışanları ve TTPAO ile iş birliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkardığı yönündeki haberlere ilişkin, "Kıbrıs Türklerini yok sayarak ve haklarını gasbederek hareket eden GKRY'nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır. Bu cürette bulunduğu takdirde gereken cevabı vereceğimizden de kimsenin şüphesi bulunmamalıdır." açıklamasını yapmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz17 Haziran 2019 23:45

    bir gravat alacak ekonomin yok atıp tutuyorsun .yürü git züğürt.

  • ışın Özdemir17 Haziran 2019 18:02

    aDAM İSTEDİĞİ ADADA KUZU ÇEVİRME YAPARDA KİMSE SES ÇIKARMAZSA,BİR ADIM SONRASI BURALARIN SAHİBİ GİBİ EFELENMESİ NORMALDİR.İLK YAPTIĞINDA KAFASINA ÖYLE İNECEKSİNKİ NE OLDUĞUNU ANLAMADAN ADADAN ATİNAYA PABUÇSUZ KAÇSIN.BAK BAKALIM ONDAN SONRA EFELENME OLURMU.SES ÇIKARMADIKÇA ADAMLAR TEPEMİZE ÇIKACAKTIR BU BÖYLE BİLİNE.BIRAKIN SEÇİMLERİ ÜLKE GİDİYOR ÜLKE

  • Mahmut17 Haziran 2019 16:07

    Büyük savaş yaklaşıyor...

  • murat17 Haziran 2019 11:21

    Adalara tursitik  geçiş için oldukça yüksek bir -bedel alınması gerekir. AB gibi. Adamları bizim turistler kalkındırıyor

  • kudret17 Haziran 2019 11:19

    Yunanlıları Natonun askeri kanadına sokan ve başımıza bela eden o karanlık 12 Eylül rejimi generalleri bugünü görseydiler ne yaparlardı acaba.

  • HALİL TÜRK17 Haziran 2019 10:22

    topunuz gelin ulan .süper devlet abd bize bir halt edemediki sizler yapasınız.sizler abd nin kölesisiniz.ne yapacaksınız bizimlemi savaşacaksınız.tarihte onlarca kes haçlı ordularla savaştık hepsinde de yenildiniz.yine yenileceksiniz.biraz sabır edin 5 sene sonra artık bize yan dahi bakamayacaksınız.

  • ...17 Haziran 2019 10:00

    avrupa  irliği yunanistan kılıfında, sıfır mal alım..sıfır mal satım stratejisini uygulamaya çalışıyor... akdenizde Türkiyenin sınırlarını daraltıyorlar. kabul et türkiye diyolar

  • mehmet17 Haziran 2019 09:17

    Bu yunanlılar kaşınıyor galiba belli AB ye güveniyorlar. Akıllı ol Çipras, bir sıkımlık canınız var. Yoksa güney kıbrısıda  almak 3 gün sürmez.

  • JBT 17 Haziran 2019 09:03

    S400 alalım s300 ün tepesine çakalım.kahrolsun ABD ve işbirlikçileri..yaşasın 🇹🇷..

  • Şimşek17 Haziran 2019 08:17

    Makron konuşturtuyor. Arkalarında Fransa var. Bağımsız ayakları yapan Fransa bir numara Siyonist Amerika-İsrail uşağıdır. İngiltere Fransa İsrailin kurucusudur. 1956 Süveyş kanalı krizinde Fransa İsrail ile birlikte Mısırı bombaladı, okulda öğrencileri öldürdüler. Sovyetler, Londra ve Parise atom bombası atarım deyince gücü Amerikaya devrederek çekildiler. Amerikaya isteklerini kabul ettiremeyen Yunanlılar Fransaya aşıktır. Fransa, Almanya Türkiye ortaklığından nefret eder. Almanya Türkiyede otomobil fabrikası kurmaya çalışırken ambargo koyarmı? Almanya yenilginin faturasını her zaman ödeyecek. TÜRKİYENİN BATIDA YERİ YOK. Yunan adalarına gitmeyin. Fıratın doğusunda işgalci Fransa, Akkuyudan ve S-400'den nefret ediyor.  

  • Dd17 Haziran 2019 13:04

    Sevgili kardeşin çok güzel yapmışsın. Peki Turkiye deki yunan tohumlarını nereye koyacağız.  Kedi vatanına bombalayip.  Yunanistan,a  kaçan hainleri nereye koyacağız?. Türkün türk ten başka. Bir tane dostunu göster sene bana?.

  • Talha17 Haziran 2019 08:10

    Cipras acı var mı acı, yüzyildir geçmeyen. Senin arkanda sırtını sıvazlayanlar olmasaydı bu kadar havlayamazdınız. Bunlar değil miydi yıllardır pkk ya, dhkp-c ye, tikko ya en son ise fetöcü hainlere kucak açan, besleyen eğitimleri için kamp veren. Türkiye düşmanı ne kadar grup, örgüt vb varsa bunlar onlara kucak açıyor. Bizimkiler ne yaptı 4 milyon suriyeliyi ab topraklarına girip orada yaşayanların huzurlarını bozmasınlar diye kendi topraklarımıza yayılmasına müsaade ettiler. Yarın öbürgün bir darbede bu din kardeşlerimizden yersem şaşırmam. Malum kime din kardeşimiz diyip arkasında durduysak ilk fırsatta.........

  • Vatandas ali17 Haziran 2019 07:12

    ULEN KAHBE YUNAN.

  • Kerim17 Haziran 2019 06:22

    Anlasilan p ki kibrisi kimlere kirays verdiysek sur÷ doldugunda komple istemeliyiz kibris bizimdir

  • KILIÇ17 Haziran 2019 06:12

    EGERKİ TÜRKİYE SANA YAPTIRIM UYGULARSA ADALARINDA CANLI YAŞAMAZ HALE GELİR ORDA YÜZBİNLERCE VATANDAŞIN TÜRKLER SAYESİNDE KARIN DOYURUYOR AÇIKÇA ŞUNU BİLKİ TAVŞANIN DAGA KÜSMÜŞÜNE DÖNERSİN VE AYAGINA KURŞUN SIKMIŞ OLURSUN.

  • Osman17 Haziran 2019 04:13

    Türkiyenin hatası işte bu sürekli  iyiniyetli davranıyoruz.Rumlar israilin yardımıyla kendi bölgelerinde doğal gaz buldular.nerdeyse 1 yıldır faydalanıyorlar bizimkiler bir şey demedi biz kendi bölgemizde arayınca suç oluyor.madem bizde onların çıkardığı gaza ortak olalım , madem bulunan nimet tüm adaya ait.Ona gelmiyorlar.Çamur at izi kalsın.her horoz kendi çiftliğinde öter.Türkiyenin orada gaz bulacağını sanmıyorum ama bulurlarsa da Kuzey Kıbrıs devletinin doğal zenginliğidir.

  • Trakyalı 17 Haziran 2019 04:01

    Aç gezen yunanlı ya ve taşeronu rumlaras-400 ümğz gelince seslerini kesmesini biliriz.

  • mzd17 Haziran 2019 02:04

    bi siz eksiktiniz,kambersiz düğün olurmu