E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan'da referandum günü ---

Yunanistan'da referandum günü

Yunanistan'da referandum günü
05 Temmuz 2015 - 08:30 borsagundem.com

“Evet” diyen de “Hayır” diyen de gelecekle ilgili kaygılı… Referandum öncesi ise sokaklar karıştı.

Yunan halkı bugün “Kreditörlerin Yunanistan’a sunduğu reform paketini ve IMF’nin Yunanistan için yayınladığı sürdürülebilir istikrar analizini onaylıyor musunuz?” sorusuna sandıkta cevap verecek. Ülkede bu soruya “Evet” diyen de “Hayır” diyen de gelecekle ilgili kaygı duyduğunu dile getiriyor.

‘Hayır’ için halka seslenen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın taraftarları Atina’nın Sintagma meydanında 50 bin kişiyle AB’ye rest çekerken, şehrin farklı bölgelerinde de ‘Evet’çiler, bir diğer ifadeyle AB yanlıları vardı.

Atina’da kendilerini anarşist olarak adlandıran grupla polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı. Yüzleri maskeli grup, polise taş ve molotofkokteyliyle saldırdı. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Yaklaşık 2 saat süren müdahalenin ardından grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. Protestolar ülkenin birçok kentinde de sürüyor.

Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyan euro’luk borç taksidini ödememesi sonrası yapılacak olan referandumla ilgili son anketlere bakıldığında son 3 ankette ‘Evet’ cephesinin önde olduğu görülüyor. Başta Çipras olmak üzere ‘Hayır’ taraftarları ‘Yunan halkının onuru için AB’ye karşı direnmenin’ tek yol olduğunu savunurken, ‘Evet’ diyenler Avrupa Birliği üyeliği dışında kalan bir Yunanistan’ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ediyor. Burada da ağırlıklı olarak “Çocuklarımız için euro’yu istiyoruz” söylemi öne çıkıyor.
 
Sert çıkışlarıyla bilinen Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB’ye yönelik ‘terörist’ suçlamasında bulundu. Yunan Bakan, “Neden güçlerini kullanarak bankalarımızın kapanmasına yol açtılar. İnsanlara korku saldılar ve bu korkunun yayılmasını sağladılar. Bunun adı terörizmdir” dedi. Öte yandan Varufakis, “AB bizimle anlaşmalı. Biz de AB ile... Dolayısıyla anlaşma’ olmalı diyerek, ‘Hayır’ destekçilerini şaşırttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)