E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunanistan için kritik tarih 5 Haziran---

Yunanistan için kritik tarih 5 Haziran

Yunanistan için kritik tarih 5 Haziran
21 Mayıs 2015 - 06:36 borsagundem.com

Yunanistan bir anlaşma olmazsa 5 Haziran’da IMF’ye 303 milyon euro’luk borç ödemesini yapamayacağını duyurdu

Krizin pençesindeki Yunanistan, 323 milyar euro’luk borç yüküyle artık iflasla yüz yüze... Yunanistan’ın 5 Haziran’daki 303 milyon euro’luk Uluslararası Para Fonu (IMF) borç ödemesini yapamayabileceği bildirildi. İktidardaki Syriza partisinin parlamento sözcüsü Nikos Filis, borç verenlerle bir anlaşmaya varılamaması halinde 5 Haziran’daki ödemenin mümkün olmadığını, hükümetin eldeki parayı maaş ödemelerinde kullanacağını söyledi. Bir iflas durumunda ülkenin Euro Bölgesi’nde kalmasının da zora girebileceğinden endişe ediliyor.  
ANT1 televizyonunda konuşan Filis, “Hiçbir ülke sadece bütçeyi kullanarak borç ödeyemez. Ödeyecek paramız yok. 5 Haziran kader anı” dedi. Yunan Başbakan Aleksis Çipras, son 4 aydır istenen reformlar konusunda Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF ile pazarlıklarını sürdürüyor.

246 milyar euro Troyka’ya

Para sıkıntısı çeken Atina nakit kaynakları tükenmeden önce borcunun 246 milyar euro ile aslan payını veren Troyka denilen AB, ECB ve IMF ile reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde sonuca varmak istiyor.
Piyasadan borçlanamayan ve yeni mali yardım alamayan ve nakit kaynakları tükenmek üzere olan Yunan hükümeti, reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde zor bir noktada bulunuyor. Atina, IMF’deki hesaplarını boşaltarak kuruma geçen ayki 750 milyon euro borcunu ödeyebilmişti.

30 milyar euro da bankadan kaçıverdi

Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’ın bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu bildirdi.
Moody’s’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Yunanistan’ın bankacılık sistemindeki negatif görünümün, Yunan bankalarının  fonlama ve likiditelerindeki keskin bozulmayı yansıttığı ifade edildi.
Söz konusu bozulmadan kaynaklanan baskının, gelecek 12 - 18 ay içerisinde hafiflemesinin muhtemel olmadığı öngörülen açıklamada, bankalardan Aralık 2014’ten bu yana 30 milyar euro’dan fazla mevduat çıkışı gerçekleştiğini, bunun merkez bankası fonlamasına bağımlılığı artırdığı dile getirildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)