E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan adaları ABD üssü yapacak---

Yunanistan adaları ABD üssü yapacak

Yunanistan adaları ABD üssü yapacak
19 Eylül 2021 - 10:03 borsagundem.com

Pentagon'un yerleşmek istediği adaları hava operasyonlarında kullanılacağı belirtiliyor. Bu adalarda sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurmak Lozan’ın ihlali anlamına da geliyor.

ABD Balkanlar, Akdeniz ve Ege’de varlık göstermek, Rusya ile Türkiye’yi baskılamak için Dedeağaç’a üs kurmuştu. ABD’nin Ege’de gayri askeri statüde olan ancak Yunanistan tarafından silahlandırılan adaların bazıları için kullanım izni isteyeceği belirtiliyor.

ANLAŞMA SÜRESİ 5 YIL UZATILACAK

ABD, Türkiye sınırına 40 km uzaklıktaki Dedeağaç Limanı’nı genişleterek, büyük askeri gemilerin yanaşabileceği üs haline getirmiş, Balkanlar’a bu üs üzerinden binlerce tank ve askeri araç sevk etmişti. ABD ve Yunanistan, Dedeağaç’ın kullanımı konusundaki anlaşmanın süresini 5 yıl daha uzatacak.

LİMNİ ADASI HAVA OPERASYONLARI İÇİN KULLANILACAK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ekim ayında Washington’a gideceği ifade ediliyor. Daha önceki anlaşmalara ek olarak ABD, Ege’deki bazı adaları da anlaşmaya dahil etmek istiyor. Pentagon’un Skiri, Limni, Midilli ve Semadirek adalarını kullanma izni isteğinin olduğu belirtiliyor. ABD’nin özellikle Limni’yi hava operasyonlarında kullanmak istediği belirtiliyor.

ANTLAŞMA İHLAL EDİLİYOR

Pentegon’un kullanım hakkı istediği adalar, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda belirlenen gayri askeri statüde. Yani bu adalarda asayişi sağlayacak sınırlı sayıda kolluk kuvveti dışında asker bulundurulması, Lozan Antlaşması’nın ihlali anlamına geliyor.

Ayrıca 2020 Eylül ayından bu yana yayınlanan 10’dan fazla Navtex’le bu ihlallare dikkat çekilerek, Limni, Midilli ve Semadirek’in de aralarında bulunduğu 12 adanın acilen silahsızlandırılması gerektiği ifade edilmişti.

Yunanistan'ın adalarda askeri hareketliliği

MGK kararları Yunanistan’ı korkuttu: 'Adalar telaşı'

Akar: Adalar'ın silahlandırılması açıkça uluslararası hukuk ihlali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet20 Eylül 2021 08:42

    anlaşma diye bir şey olmaz güçlü ne isterse o olur uluslararası hukukta. bu kadar saf olmayalım

  • Ali20 Eylül 2021 01:25

    Abd hangi uluslararası hukuka uymuş.Hukuksuzluk bu at hırsızları için çok doğal .hiç birşey yapmaz bizimkiler de .hayal kurmayın .

  • Yorum19 Eylül 2021 17:00

    Bizim silahsız olması gereken adaların silahlandırılması durumunda bu adaları vururum demesi şart ve en yüksek perdeden en uygun zamanda bunu yapacağımızı göstermeliyiz abd bile buna cesaret edememeli çillerin yaptığı gibi savaş sebebi sayarım deyip geçecen o düşünsün

  • manyak herif19 Eylül 2021 16:01

    amerikalıların bu adaları silahlandırması bizim güvenliğimiz içindir diye düşünüyorum.bir rus yada daeş saldırısında amerikalıların bu adadan yapacakları operasyon ile düşmanı etkisiz hale getireceklerini değerlendiriyorum.iyi ki zamanında amerika ile dost olmuşuz.düşmanımız olsa vay halimize.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU19 Eylül 2021 15:29

    Onların ne yaptığı önemli olduğu kadar bizlerde bunlara karşı hamlelerimizi almalıyız.Daha iyi  ya rusya nın ilk ortadan kaldıracağı hedeflerden olurlar.

  • Yorum19 Eylül 2021 16:54

    Sn Ali Haydar tanrıkulu işi rusyaya devretmek kolaycılık olur öyle yaparsak Yunanistan rusayıda bir adayı üs olarak tahsis edip kandırır veya abd bunun tarihte okadar çok örneği var ki biz kendi işimizi kendimiz görmeliyiz

  • Yorum19 Eylül 2021 12:06

    Hemen BM nezdinde girişimde bulunulmalı çözüm olmazsa derhal bu adalara müdahale edilmelidir kısaca bu adalar Yunanistan'ın asker bulundurduğu taktirde Yunanistan'ın olmaktan çıkmaktadır yani yünanistan da kalma şartı adaların askersiz olmasıdır

  • hesap19 Eylül 2021 11:28

    umarım bunların hesabı sorulur bu durumun sorumlularından oy verenlerinden de

  • Türkoğlutúrk19 Eylül 2021 10:55

    Adamlar gündüz vakti ellerini kollarını sallayarak ada sahibi oldularya,iktidarda mhape varken üstelik.

  • Bir yorum19 Eylül 2021 14:38

    Sen de kına yakmaya hazırlandın mı?  

  • Türkoğlutúrk19 Eylül 2021 10:39

    Akp sayesinde Ege'de ki adaları kaybettik sıra kibrisda.

  • TAMİZ KARTALGÖZ19 Eylül 2021 15:31

    Haydi be ordan adaların hepsi masa başında inönü zamanında verilmiştir.tam bir pisliksin.

  • Bir yorum19 Eylül 2021 14:40

    D. t  . adam o senin temennin oluyor!   Biz temennileri  ermeni uşaklarının bir tarafına sıkıştırırız.