E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYumurtanın kolisi 5 liraya indi---

Yumurtanın kolisi 5 liraya indi

Yumurtanın kolisi 5 liraya indi
12 Haziran 2019 - 15:29 borsagundem.com

Irak'ın Türkiye'den yumurta alımını aniden durdurması nedeniyle iç piyasada arz fazlası oluştu, yumurtanın koli fiyatı 5 liraya kadar düştü.

Türkiye'nin, yumurta ihracatının yüzde 90'ının yapıldığı Irak'ın, Bağdat yönetiminin aldığı kararla yumurta alımını durdurması üreticiyi olumsuz etkiledi.

30 adetlik bir koli yumurtanın fiyatı zincir marketlerde 8 liraya, pazar ve bakkallarda 5-6 liraya geriledi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın mayıs ayının başından itibaren yumurtaya gümrük kapılarını kapattığını belirtti.

Yumurta üreticisinin zor durumda olduğunu bildiren Afyon, şunları kaydetti:

"Irak'a gönderilemeyen haftalık 250 tır (yaklaşık 100 milyon adet) yumurta mecburen iç piyasaya arz oldu. İç piyasa zaten arz-talep dengesini zor sağlamışken, bu arz, üreticinin yüzde 50 zararına sebep olmuştur. Yumurta üreticisi maliyeti 36 kuruş olan yumurtayı, 18-20 kuruşa dahi satamamaktadır. Sadece Irak'a gitmesi gerekip gidemeyen günlük 15 milyon, yasağın başladığı günden bu yana 600 milyon adet yumurta, piyasaya arz fazlalığı olarak yansımış ve tüm sektörün ekonomi dengelerini alt üst etmiştir. Irak kapısına alternatif bulma şansımız olmadığı için stokların ve üretimin daha fazla yıkımlara sebep olmaması için ithal ham maddeleri zararla yumurta ve gübreye çevirmekteyiz. "

Üretimin geçici olarak daraltılması gerektiğini vurgulayan Afyon, yaz aylarında talebe göre arz sağlanırsa, kalıcı planlamayla talebin artacağı aylar için alttan yetişen fazla sayıda hayvan varlığının bulunduğunu belirtti.

Üreticinin ayakta kalması için bazı talepleri olduğuna dikkati çeken Afyon, şu ifadeleri kullandı:

"Arz fazlalığına sebep olan üretimin daraltılması amacıyla 60 hafta üzeri hayvanların hızlı şekilde üretimden çekilmesini sağlamak için itlafına karar verilmesi ve bunu teşvik için hayvan başı 4-5 lira ödenek aktarılması sektörümüzü kurtaracaktır. Ziraat Bankası başta olmak üzere mevcut kredilerin faizsiz yapılandırılmasını istiyoruz. Ekonomik dar boğazdaki üreticiye kredi temin edilmeli. Sektörümüzün kurtulması, dolaylı olumsuz etkilerini kaldıracaktır. Yıllık 430 milyon dolar ihracat getirisi olan sektörün batışı, ülkemize zarar verecektir. Stratejik öneme haiz bu bereketli sektörün, yabancı sermayeye yem olmaması, devletimize aşırı yük olmayacak bedellere bağlıdır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Ekiz13 Haziran 2019 06:06

    Kolisi 20 tl olsun kabul , tavuk etinin kilosu 20 tl olsun oda kabul ama organik olsun kardeşim , kaliteli yem kullanın , dağ bayır gezen çiftlik tavuk ve yumurtası olsun , ne yumurtanın tadı var ne tavuğun , saman gibi derler.Maalesef eskiden tavuk piştimi karşı mahalleden kokusu gelir mis gibi kokardı , şimdi her taraf kafes  tavuğu ye yiyebilirsen.

  • Mustafa13 Haziran 2019 02:31

    Bu yumurta işi adamı batırırr.3 ay önce 15 den kakalarken sesiniz çıkmıyordu devlet nerde demiyordunuz şindi 5 lira olunca ciyaklıyorsunuz tüm zararlara devletin ortak edildiği başka ülke yoktur

  • Sait 12 Haziran 2019 20:13

    Tavuklara ne yediriyorsunuz altin mi maliyet bu kadar cok diyonuz tavuklari fazla zorlamayin biraz tatile gonderin itlaf edene kadar ormanlara salin gitsin

  • Ar12 Haziran 2019 19:30

    Beter  olun kolişini 18 20 ye gazlarken iyiydi

  • Ahmet tecer12 Haziran 2019 18:12

    1 TL ye 1 adet yumurta ,  15 tl soğan, 20 tl satalık biber , fasülye  zamanında isteseler di  yurtdışına  göndermeyi  kesip , yurt içinde fiyatları düşerebilirlerdi yapmadılar.  bizi bu fiyarlara mahkem ettiler.

  • mesut kaya12 Haziran 2019 16:54

    0,80-1,00 tl den yumurta satarken çok güzel karlar varken iyiydi.  Şimdi zarardayız devlet bize yardım etsin. Karı cebe, zararı devlete ödet.  Zarar karın ortağıdır. İşine gelmiyorsa bu işi yapmayacaksın.

  • Salih12 Haziran 2019 16:47

    Iyi oldu vatandaşa yaradı. Limon satarız rusa ney ihracat sebebi ile yurt içinde yükseliyor yumurta satarız öyle bana ne nan satıyorsan bana mı satıyorsun hıyar! Sattığın ülkeler birim fiyatı itibari ile bizden ucuza daha kalitelisini yiyor benim suçum Türk vatandaşı mı olmak!?

  • KERİM 12 Haziran 2019 16:32

    HAYVANLARI NİYE İTLAF EDİYORSUNUZ KESİME GÖNDERİN TAVUK ETİNE DÖNÜSTÜRÜP TÜKETİCİYE ULAŞTIRIN DEPOLAYIN TAVUK ETİ FİYATLARI DÜŞSÜN ..YAKINDA TURİZM SEZONU AÇILIR YUMURTA TÜKETİMİ BİRAZ DAHA ARTAR 

  • WERS12 Haziran 2019 16:13

    stretejimiz ihracata yönelik değil ki diğer ülkeler öyle bir streteji yapıyor ki ürünlerini sana satabilmek için biz ne yapıyoruz kavga gürültü şeker fabrikalarının satışı ve gdo ürünlerinin satışının örneği ortada

  • ...12 Haziran 2019 16:09

    Iraktan başka ülke arayışına girme ihtiyacı duymadınız hiç bir alternatifiniz olmadı Yan gelip yattınız kapılar kapanınca kaldınız ortada sonra da vay efendim devlet bizi kurtarsın yok öyle yağma her şeyi devletten beklemeyin

  • Vatan Sever12 Haziran 2019 15:50

    Guzel vatandaş yesin sayın abim

  • Urla12 Haziran 2019 15:47

    Yumurtadan iyi para kazanırken sesiniz çıkmıyordu