E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselişler satış fırsatı ---

Yükselişler satış fırsatı

Yükselişler satış fırsatı
23 Şubat 2021 - 09:23 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne tepki alımları ile başlaması bekleniyor.

BİST: Güne pozitif başlangıç yapan ancak gün içinde dalgalı seyir izleyen BIST-100 endeksi günü %0,62 düşüşle 1.550,61 puandan tamamladı. Yurtdışı borsalar yeni haftaya satıcılı başlangıç yaparken BIST kapanışı sonrası ABD teşvik paketine ilişkin pozitif beklentilerle ABD borsaları bir miktar toparlandı. BIST gün içinde yurtdışına göre daha dirençli bir görünüm sergilese de bankacılık endeksindeki %1,98’lik düşüş öncülüğünde günü düşüşle tamamladı. Son dönemde ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş sonrası ABD’de enflasyonun yükseleceği ve Fed’in beklenenden önce sıkılaşmaya başlayacağı endişeleri borsalardaki satış baskısında etkili oldu. EM para birimleri haftaya güçlü değer kayıplarıyla başlarken, TL’de buna paralel uzun süre sonra güçlü değer kaybı ile günün en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oldu. CDS’ler hafif yükselerek günü 291 seviyelerinden kapattı. VIX endeksi 23 seviyelerinde seyrederken, dün artan volatilite ile 25 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Endeksin 26 seviyesi üzerine yönelmesi ABD borsalarındaki kar satışlarının güçleneceğine ve volatilitenin artacağına işaret edecektir.

ABD tahvil faizlerinin yükselişine devam etmesi ve enflasyon endişeleriyle global risk alma iştahında kısa süreli bozulma yaşanabilir. Hem yurtdışı borsalarda hem de BIST’te kısa vadeli kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz. TL’deki değer kayıplarının güçlenerek devam etmesi durumunda başta banka hisseleri olmak üzere satış baskısı artabilir. Son dönemde banka hisselerinde yabancı satışlarının yoğunlaşması da bu beklentimizi destekliyor. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri yükselişle seyrederken, Asya borsalarında genel olarak pozitif seyir var.
Endeksin güne tepki alımları ile başlaması beklenirken yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

USD/TRY paritesi 7,0388-7,0628 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,17 oranında değer kazancıyla 7,0413 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %1,23 oranında değer yitirdi. Dün, borçlanma araçları piyasasında % 13,02-%13,07 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi, önceki kapanışa göre 3 baz puan artışla günü, %13,05 seviyesinden tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

2021 yılı Şubat ayında reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,3 puan artarak 109,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 108,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Finansal piyasalardaki toparlanma ve makro görünümdeki iyileşme reel sektör göstergelerini olumlu etkilemeye devam ediyor. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak % 75,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. İmalat ve üretimde küçük toparlanmalar ve yataya yakın hareketler, çıktı üretiminin kademeli olarak devam ettiğine işaret ediyor.

Günün önemli şirket haberleri 23/02/2021

 

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

 

Jantsa ve Arzum sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)