E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselişler kar satışı fırsatı olarak kullanılabilir ---

Yükselişler kar satışı fırsatı olarak kullanılabilir

Yükselişler kar satışı fırsatı olarak kullanılabilir
12 Ocak 2021 - 09:10 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne pozitif eğilimle başlaması bekleniyor

BİST: Güne hafif eksiyle başlangıç yapan BIST-100 endeksi gün içinde 1.557,45 ile yeni tarihi zirve test ederken bankacılık endeksi öncülüğünde kar satışlarıyla karşılaşarak günü % 0,29 düşüşle
1.536,16’dan tamamladı. Bankacılık endeksi %2,16 düşüşle negatif ayrışırken, Sına endeks %0,84 yükselişle pozitif ayrıştı. ABD tahvil faizlerinin yükselişe geçmesi ve Dolar endeksindeki güçlenme global risk alma iştahını zayıflatırken, yurtdışı borsalar günü satıcılı kapattı. BIST gün içinde yurtdışına göre pozitif ayrışsa da DXY endeksindeki güçlenme ile TL’de değer kayıplarının artması sonrasında bankacılık hisselerin öncülüğünde kar satışlarıyla karşılaştı. TL, EM para birimlerine paralel günü güçlü değer kaybı ile kapatırken, CDS’ler hafif yükselerek günü 320 seviyelerinden tamamladı.

ABD iç siyasetindeki gelişmeler ve Cuma günü zayıf gelen ABD istihdam verisi sonrası global risk alma iştahı zayıflama emareleri gösteriyor. Buna bağlı olarak, uzun süredir düzeltme gerçekleştirmeden yükseliş gerçekleştiren borsalarda kar satışlarının devam etme riski yükselmiş görünüyor. BIST’in yurtdışına paralel hareket etmesi beklenirken, yurtdışı borsalardaki satışların güçlenmesi durumunda BIST’te de kar satışlarının güçlenmesi beklenir. VIX endeksi 24 seviyelerinde seyrederken, endeksin 27 seviyesi üzerine yönelmesi ABD borsalarındaki kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir. Yurtiçinde ise CDS’ler 370 altında kaldıkça ve Global risk iştahında ciddi bir bozulma yaşanmadıkça BIST’te kar satışlarının alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve orta vadede yükseliş trendinin devam etmesi beklenmektedir. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endeksleri pozitif seyir izlerken, Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması ve gün içinde yükseliş eğilimi devam etse de yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

USD/TRY paritesi dün, 7,4659-7,5090 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,47 oranında değer kazanarak 7,4671 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %1,00 oranında değer yitirdi. Dün, borçlanma araçları piyasasında % 13,19-%13,25 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 14 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %13,25’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Ekim’de işsizlik oranı %12,7 ile geçen aya göre sabit kalırken, büyümedeki toparlanma istihdam piyasasına henüz yansımadı. Ekim ayı temel işgücü göstergelerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalışla %12,7’ye geriledi. Aynı dönemde istihdam oranı ise 2,3 puan azalarak %43,6 olarak gerçekleşti. İşsiz ve istihdam sayılarındaki gerileme sırasıyla 391k ve 596k. İş gücüne katılma oranı %50 (önceki yıl % 53) seviyesine gerilerken, kayıt dışı çalışanların oranı %31 olarak gerçekleşti. Kasım ayı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, önceki yılın aynı ayına göre 4.063 milyon USD açık veren cari işlemler hesabında 12 aylık cari işlemler açığı 37.97 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Ticaret dengesindeki bozulmanın öncülüğünde Şeker Yatırım olarak Kasım ayında 3,8 Milyar USD açık gerçekleşmesini bekliyorduk (piyasa beklentisi 3,56 milyar USD), bu veriler ışığında cari açıktaki bozulmanın beklentilerden daha kötü olduğunu söyleyebiliriz. Veriye göre dış ticaret açığı önceki yılın aynı ayına göre 2.900 milyon USD artış göstererek 3.844 milyon USD seviyesine yükselmiştir. Aynı dönemde hizmetler dengesindeki olumlu hava da bozulmuş, net girişler 1.451 milyar USD azalmıştır. Hem ticaret hem de hizmetler dengesindeki olumsuz atmosferin bileşik etkisiyle cari işlemler görünümündeki bozulma devam etmektedir.

Piyasada yukarı yönlü hareketi sınırlayan başlıklar

Ekonomik gelişmeler piyasaları baskılıyor

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

Günün önemli şirket haberleri 12/01/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)