E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselen enflasyon merkez bankalarının radarında---

Yükselen enflasyon merkez bankalarının radarında

Yükselen enflasyon merkez bankalarının radarında
01 Eylül 2021 - 08:51 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel ölçekte yükselen enflasyonun merkez bankalarının takibinde olduğu aktarılıyor.

Küresel ölçekte enflasyonda yükseliş devam ediyor. ABD tarafında bir süredir yükselen enflasyon Avrupa’da da kendini bir hayli belli etti. Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan enflasyon verisi Ağustos ayında yıllık %3 oranında gelerek son 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında TÜFE verisi %2.2 oranında artmıştı. Çekirdek enflasyon da %1.6 ile 2012 yılından bu yana en yüksek seviyede açıklandı.

Bu durum ECB yetkilileri açısından çok sürpriz değil. Daha önceki açıklamalarda enflasyonun yükseliş kaydedeceği ve bunun kalıcı olmayacağı söylenmekteydi. Yalnız şahin tonda söylemlerin de geldiğini görüyoruz. Bu noktada Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Robert Holzmann, enflasyona odaklanılması gerektiğini ve acil durum modundan çıkılarak parasal desteğin nasıl geri çekileceğine yönelik tartışmaların başlaması gerektiğini belirtti. Bu noktada özellikle pandemi acil varlık alımı miktarının azaltılması tartışılıyor. Eylül toplantısında bu konunun üyeler arasında tartışılacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

ABD tarafında ise Conference Board Tüketici Güveni verisi 113.8 ile Şubat ayından bu yana en düşük seviyede geldi. Bu durumun en önemli nedeni ise şüphesiz Delta varyantı… Dolayısıyla küresel ekonomide çarkların üçüncü çeyrekte daha yavaş döndüğünü görmemiz muhtemel.

Yeni günde yurt içerisinde ikinci çeyrek büyüme verilerini takip edeceğiz. Beklentiler büyümenin %20 seviyesini aşabileceği yönünde. Baz etkisi ile bu büyüme normal karşılanabilir. Yalnız sürdürülemez. Özellikle üçüncü çeyrekte Delta varyantı etkisi nedeni ile çok daha hafif bir tempoda büyüme görülebilir.

Öne çıkanlar

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Nisan 2020'den bu yana ilk kez daraldı. Caixin tarafından hazırlanan imalat sektörü PMI Ağustos ayında Temmuz ayındaki 50,3 puandan 49,2 puana geriledi. 

Çin hükümeti, kira fiyatlarını sınırlama ve daha satın alınabilir konutlar sağlama çabaları çerçevesinde ilk adımını attı ve kentlerde konut kiralarında artışa sınırlama getirdi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6'ya yükseltti. Moody's mayıs ayında yayımladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 5 büyüyeceğini öngörmüştü. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot,ECB'nin pandemi acil alım programı PEPP çerçevesinde yaptığı tahvil alımlarının hızını gelecek hafta yapılacak toplantıda azaltmasını ve tahvil alımlarını Mart ayında bitirmesini beklediğini söyledi. 

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masazumi Wakatabe, Fed'in sıkılaştırmaya yönelmesi BOJ'un gevşek para politikasını etkilemez ham madde maliyetlerinde artışlar enflasyonu yukarı çekse de Banka'nın yakın zamanda teşvikleri azaltmaya yönelmekten kaçınması gerektiğini söyledi. 

OPEC+ Ortak Teknik Komitesi global petrol piyasasının 2021 sonuna kadar arz açığı vermesini bekliyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Afganistan’da geri çekilmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada, tahliye operasyonunu "olağanüstü bir başarı" olarak nitelendirdi. 

Ağustos ayının en kötü performans gösteren para birimi olan Şili pesosuna Şili Merkez Bankası'ndan destek geldi. Banka politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,5 seviyesine yükseltti. Beklenti faizin 50 baz puan artırılması yönündeydi. 

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ilin valiliğine yeni genelge: Aşı olmamış ya da daha önce hastalık geçirmemiş olan eğitim görevlilerinden haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. 

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, son dönemde fiyat artışlarıyla gündeme gelen çimento sektörüyle ilgili kamuoyunda bazı eksik ve yanlış bilgiler yer aldığını belirterek "Sektörde bu yılın dördüncü ayında başlamış kapsamlı bir soruşturma sürüyor" dedi. 

27- 31 Ağustos tarihlerinde halka arz edilen ve 5 milyon TL nominal değerli paylarının tamamı satılan YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri Anonim Şirketi'nin ilk işlem günü olan 3 Eylül 2021 tarihinde Borsa İstanbul'da gong töreni düzenleniyor. 

Orçay payları 2 Eylül'den itibaren Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kabil havalimanının açık kalabilmesi için Türkiye ve Katar ile çalışıldığını açıkladı. 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Yeşil Mutabakat'ın tarife dışı engel haline gelmemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye AB hedefini koruyor, hem üye olmak hem ortaklığı güçlendirmek istiyoruz. AB ile ekonomik ilişkilerin politik tartışmalara feda edilmemesi gerekir" dedi. 

AC Asia ex, Japan % 0,35 alıcılı 

S&P 500 % 0,27 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,68 alıcılı

Frigo Pak ve Hug Girişim sorusu

Borsada hafif alıcılı açılış beklentisi

Sec Başkanı'ndan kripto para açıklaması: Regülasyon şart

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)