E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYükselen borsalarda güvenli yatırım nasıl yapılmalı?---

Yükselen borsalarda güvenli yatırım nasıl yapılmalı?

Yükselen borsalarda güvenli yatırım nasıl yapılmalı?
20 Ocak 2021 - 10:01 borsagundem.com

ABD borsaları yükselişte. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri 2020 yılını rekor seviyelere yakın bitirdi ve yeni yılda da yükselişlerine devam ediyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki son yükselişten önce giren yatırımcılar, güçlü getiriler elde etti. Dow Jones 15 Ocak 2020 ile 15 Ocak 2021 arasında %6,1 yükseliş gösterdi. S&P 500 neredeyse %14,6 artarken, Nasdaq Composite bu süre içinde %40,4 yükseldi.

Wall Street, sıfıra yakın faiz oranları, teşvik paketleri ve aşı kampanyalarıyla yatırımcı iyimserliği yükselirken, pandemi ve siyasi karmaşayı büyük oranda geride bıraktı.

Son dönemde borsalarda görülen yükselişi kaçıran yatırımcılar içinse endişelenmek oldukça yersiz. Bir sonraki borsa yükselişinden önce atılması gereken bazı adımlar var. İşte, risk almadan bir sonraki yükselişi kaçırmamanız için öneriler:

Bir planınız olsun

Piyasalar genellikle belirsizliklerde dolu ancak bu sizin yatırım planınızın da belirsiz olması gerektiği anlamına gelmiyor. 

Kişisel mobil finans uygulaması Albert’in Finans Planlama Uzmanı Michela McDonald, “yatırımcılar, tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyreden piyasalara para yatırmaktan doğal olarak kaçınıyor çünkü borsalar gerilediğinde bir yatırımı daha ucuza yapabileceklerini düşünüyorlar” dedi

McDonalds, dolar maliyetli ortalama adını verdiği bir yatırım stratejisi öneriyor. Bunun anlamı, piyasalardaki gelişmelerden bağımsız olarak, tekrarlayan bir şekilde aynı miktarda parayla yatırım yapmak. McDonald, “bu piyasaların belirsizliğinin yerine, kontrol edebileceklerinize odaklanmanızı sağlar” dedi.

Endeks fonlarından ayrılmayın

Geçtiğimiz yıl bazı hisseler yükselişe liderlik etti. Beş büyük teknoloji şirketi Apple, Amazon, Microsoft, Google ve Facebook S&P 500’deki yükselişi tetikledi. Aralık ayında S&P 500’e dahil olan Tesla da, şimdi endeksin en yüksek performans gösteren hisseleri arasında ve endeksteki ilk gününden bu yana yaklaşık %27 yükseliş gösterdi.

Umut veren aşı haberleri ve korona virüs pandemisine karşı savaşta yaşanan diğer gelişmeler de, Moderna gibi bazı ilaç şirketlerinin ve Sorrento Therapeutic gibi biyoteknoloji şirketlerinin hisselerini yükseltti.

Ancak dikkat çekici miktarda yükseliş göstermiş bir hisseye yatırım yapmak çoğu zaman tavsiye edilmez. Madison Financial Planning Group’un Finans Planlama Uzmanı Leyla Morgillo, “tüm zamanların en yüksek seviyesinde işlem gören ve yükseliş için çok az alanı olan bir yatırımı satın almak istemezsiniz” dedi.

CNN’İN haberine göre,  bunun yerine, S&P 500 gibi önde gelen endeksleri takip eden hisse sepetlerine yatırım yapabilirsiniz. Bu sayede en popüler hisselere ve en büyük şirketlere yatırım yaparken, riski dağıtmış olursunuz.

Duygusal yatırımdan uzak durun

Borsalarda yükseliş başladığında, duygusallık da yükselebilir. Ancak bu geride kalma korkusuna kapılmak için doğru bir zaman değil. Bunun yerine, bu durumu finansal hedeflerinizi gözden geçirmek, risk toleransınızı değerlendirmek ve portföy yatırımlarınızı dengelemek için bir fırsat olarak görebilirsiniz.

Bunun yollarından bir tanesi sizi boralara sınırlı bir şekilde maruz bırakan bir portföy çeşitlendirmesi yapmak olabilir. Böylelikle borsalardaki rallilerden fayda sağlarken, tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymanın riskini almamış olursunuz.

Diğer yatırımların da ideal olarak daha muhafazakar olması ve hisse yatırımlarından farklı davranması gerekiyor. Morgillo’ya göre, bunun nedeni piyasalarda volatilite arttığında, bu yatırımların koruma sağlayacak olması. Bu yatırımlar arasında, temettü ödemesi yapan hisseler, tahviller ve gayrimenkul bulunabilir. Morgillo, “borsa patlamasının sevincine kapılmak ve gerçeklikten uzaklaşarak mantıksız davranmak oldukça kolay” dedi. Açıklamasının devamında, “borsa patlamalarını, iyi getiri sağlayan yatırımları sonlandırmak ve hedef yatırım ağırlıklarınızı yeniden dengelemek için bir fırsat olarak görebilirsiniz” ifadesini kullandı.

Hazırlıklı olun

Bazı durumlarda yatırımcılar şanslı olmayabilir ve borsalardaki yükselişi çok geç fark edebilir. Ancak yine de bir sonraki kaçınılmaz ralliye hazırlıklı olmalısınız.

Benningfield Financial Advisers’ın Finans Planlama Uzmanı ve Kurucusu Milo Benningfield, “hedeflerinizin ne olduğunu bulmanızı, yatırımın temellerini öğrenmenizi ve bir yatırım planı oluşturmanızı tavsiye ediyor.

Borsa İstanbul'da yükseliş hız kesmiyor

 

Fonlar Migros’ta 21 milyon adet hisse satacak

 

Endekste olumlu görünüm korunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)