E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek volatiliteye karşı 5 yatırım önlemi---

Yüksek volatiliteye karşı 5 yatırım önlemi

Yüksek volatiliteye karşı 5 yatırım önlemi
11 Ağustos 2021 - 11:24 borsagundem.com

Hiç kimse yatırımlarının değer kaybettiğini görmek istemez. Ancak yatırımcılar bu durumda panik olmamak için kendilerini eğitebilir. Borsaların düşüş dönemlerinden korkmamak ve bunu yatırım deneyiminin bir parçası olarak görmek gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların düşüş gösterdiği dönemler, yatırım deneyiminin bir parçası. Uzun vadeli yatırım büyümesinin gerçekleştiği süreçlerde, dönemsel düşüşler de görülebiliyor. Yatırımcıların bu dönemlerde endişelerini azaltarak panik satışlarını önlemesi gerekiyor. İşte yatırım endişelerini azaltmak için, volatiliteye karşı 5 önlem.

1. Gerçekçi beklentileriniz olsun

Piyasalarda volatilite dönemlerinde endişe seviyesini en aza indirgemek için, yatırımcıların %20 oranında dönemsel düşüş beklentisine sahip olması gerekiyor. Kısa vadeli piyasa dalgalanmaları birçok farklı duyguyu tetikleyebilir. Mümkün oldukça, geri adım atmak ve uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirme yapmak gerekiyor. Forbes’un haberine göre yüksek getiri sağlama potansiyeline sahip yatırım stratejileri, volatiliteden etkilenmiyor. Volatilite ise genellikle birkaç gün, hafta ya da ay sürebilir. Borsalarda gerçekçi beklentilere sahip olmak ve volatilitenin yatırım fırsatları da doğurabileceğinin farkına varmak oldukça önemli.

2. Kişisel risk toleransınıza göre yatırımlarınızı çeşitlendirin

Piyasalarda yüksek volatiliteyle birlikte riskler de yükseliyor. Finansal danışmanlar ise risk toleransının yatırımcıların yaşı, finansal hedefleri ve net varlığı gibi unsurları göz önünde bulundurarak oluşturması gerektiğini düşünüyor.

Ancak bu geçmişte olumsuz bir yatırım deneyimi yaşamış olan bir kişi için kötü bir tavsiye olabilir. Risk algımızı geçmişte yaşadığımız deneyimler oluşturur. Bunun çözümü ise çeşitlendirilmiş bir yatırım stratejisine sahip olmak. Bu şekilde yatırım hedeflerinize ulaşabilir ve piyasaların bir alanında görülen volatiliteden tüm yatırım portföyünüzün etkilenmesini engelleyebilirsiniz.

3. Acil durum fonunuzu koruyun

Acil durum fonunuzun boyutu hayat tarzınız, aylık giderleriniz ve geliriniz gibi unsurlara bağlı olarak değişebilir. Uzmanlar yatırımcıların en az üç aylık yaşam masraflarını nakit olarak bir banka hesabında bulundurması gerektiğini düşünüyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre acil durum fonları, borsalar düştüğünde tüm yatırımlarınızı satmanıza engel olan bir koruma tamponu görevi görüyor. Beklenmedik masraflar için nakit bulundurduğunuzda, piyasalarda volatilitenin hakim olduğu dönemlerde güvende hissedebilirsiniz.

4. Satış yapana kadar zararda değilsiniz

Borsalar fiyatlar düştüğünde insanların akın etmediği tek yer olabilir. Gerçekte birçok insan borsalarda fiyatların tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın olduğu dönemlerde alım yapıyor. Piyasalarda geri çekilme ya da resesyon dönemlerinde ise borsalardan çekiliyor. Borsalar düştüğünde bu durumdan avantaj sağlamak ve favori hisselerinizi daha düşük fiyattan almak oldukça mantıklı ancak insan doğasına ters. Yatırımcılar doğal olarak bir hisseyi düşük fiyattan aldıklarında, değerinin de daha düşük olacağını düşünüyor.

Piyasalar düştüğünde, yatırım hesabınızın değeri de düşer. Bu noktada yatırımcıların sabırlı olması gerekiyor. Birçok varlık sınıfında çeşitlendirilmiş yatırımlar bulundurmak volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde güç sağlar. Geçtiğimiz yıllarda borsaların performansına bakıldığında, her düşüşün ardından toparlanma gerçekleştiği görülüyor. Bugüne kadar sabırlı olan ve borsaların yeniden yükselmesini bekleyen yatırımcılar kazandı. Genel olarak yaptığınız yatırımlara inancınızın olması ve bunları düşüş dönemlerinde satmamanız, uzun vadede yüksek getiri sağlar.

5. Yatırımlarınızı sevin

Yatırımcılar, hisseleri ailelerinden miras aldığında ya da yaptıkları iş sonucu elde ettiklerinde bu yatırımları satma konusunda zorluk çekiyorlar. Bu durumlarda yatırımcılar bu yatırımların volatilitesini ve çeşitlendirilmiş olmamalarını görmezden geliyor. Bu yatırımlar değer kaybetse bile, yatırımcıların hisse satışı yapması zorlaşıyor. Sevdiğiniz yatırımları elinizde tutmaya devam edebilmeniz için, portföyünüzü uzun vadeli hedeflerinize daha çok uyan diğer fonlarla çeşitlendirin.

Bir yatırımcı olmanın en ilgi çekici taraflarından bir tanesi, hiç kimsenin geleceği bilememesi. Piyasa volatilitesi endişe yaratabilir, belirsizlik oluşturabilir ve ani reaksiyonları tetikleyebilir. Yükselişler ve düşüşler yatırım alanının sıradan bir parçası. Güçlü bir stratejiyle birlikte piyasa hareketlerinden kormanıza gerek kalmayacak.

Borsalardaki risk iştahı destekleniyor

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 6 aylık bilançoları

 

Günün önemli şirket haberleri 11/08/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)