E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYüksek temettü getirisiyle dikkat çeken Ereğli---

Yüksek temettü getirisiyle dikkat çeken Ereğli

Yüksek temettü getirisiyle dikkat çeken Ereğli
14 Mart 2019 - 11:00 borsagundem.com

Alan Yatırım tarafından hazırlanan Ereğli Demir analizi...

''Ereğli Demir Çelik , konsolide olarak 9 milyon ton çelik üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer almaktadır. 2006 yılında Oyak Maden Metalürji grubuna katılan Ereğli, iştiraki olan İskenderun Demir Çelik şirketi ile Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi konumundadır. Ana faaliyet konusu levha, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac ile kalay, krom ve çinko kaplamalı sac üretimi olup; boru profil, beyaz eşya, otomotiv, haddecilik, genel imalat, elektrik – elektronik, makine, enerji, ısı gereçleri, gemi inşa, savunma ve ambalaj gibi sektörlere hammadde sağlamaktadır. Şirketin kayıtlı sermaye tavanı 7 milyar TL olup, ödenmiş sermayesi 3,5 milyar TL’dir.
Ereğli Üretim Hacmi ve Satışlar Ereğli tesislerinde 2018 yılında üretilen sıvı çelik bir önceki yıla göre %-0.7 düşüşle 9,3 milyon tona gerilemiştir.

Ereğli ve İskenderun tesislerinin toplam üretim miktarına yer verilen yassı mamul ürünleri ise %0.4 artış ile 7,7 milyon tona ulaşmıştır. 2017 yılına göre %-26.2 oranında düşüş gösteren uzun mamul üretimi 980 bin ton seviyesine gerilemiş üretimdeki bu düşüş aynı ürünün satış rakamlarına %-32.6 düşüşle 919 bin ton olarak yansımıştır. Şirketin uzun mamul üretimindeki düşüşe paralel olarak satış yaptığı sektörlerdeki yavaşlamadan kaynaklı satış hacimlerinin düştüğünü söyleyebiliriz. Yassı mamul satışlarında ise %1.5 düşüşle 7,5 milyon tona gerileme yaşanmıştır.

Satış Dağılımı

Şirketin 2018’de yassı mamul yurtiçi satışlarında bir önceki yıla göre %-9.61 düşüş yaşanırken uzun mamul yurtiçisatışlarında bir önceki yıla göre %-32.26 düşüş yaşanmıştır. Yassı mamul satışlarının %51’i boru&profil vehaddeleme sektörüne, %13’lük kısmı otomotiv sektörüne oranındaki payı ile inşaat sektörü öncü olmaktadır.

Temettü Beklentileri İle Pozitif

Şirket önemli yatırımlarını tamamlama sebebiyle 15 Aralık tarihine kadar temettü dağıtmasını beklemekteyiz. Temettü getirisine baktığımızda son 10 yılın ortalamasına göre 2 kat fazladır. Şirket geçmiş yıllarda da karının yaklaşık ortalamada %80’nini temettü olarak dağıtmıştır. Özellikle temettüye önem veren yerli ve yabancı yatırım fonlarının talep göstermesi açısından pozitif görülebilir. 10 yıllık tahvil faizinin %15 olduğu durumda %16 temettü getirisini pozitif karşılamaktayız.

Değerleme ve Sonuç

Ereğli Demir Çelik için iki ayrı değerleme yöntemi kullanıldık. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir. Mevcut benzer rakip şirketler yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere benzer faaliyet göstermektedir ve gelişmiş ülkelere fiyatlamanın içinde olduğunu varsayarak rasyolara iskontolama uygulanmamıştır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi şirket 2019 yılında da temettü dağıtacaktır. Temettü verimliliği yaklaşık %16'ya gelmekte olup, gösterge tahvilin %15 seviyelerinde olduğu ekonomimizde emeklilik fonu ya da temettü ödemesini önemseyen yatırım fonlarının alması açısından pozitif bir katalist olduğunu düşünmekteyiz. Şirket geçmiş yıllarda ortalamada kar miktarının %80'ini temettü olarak dağıtmıştır. Temettü ödeme tarihi açıklanmasa da yılsonuna doğru ödemesi durumunda şirket yaklaşık 100 milyon US$ ek faiz geliri elde edebileceğini öngörmekteyiz. İndirgenmiş nakit akımları yöntemimizde bu olası hususu da göz önünde bulundurduk. Bu iki değerleme yöntemine %50'şer ağırlık verilmiş olup, olması gereken ortalama fiyatı...''

Ereğli Demir Çelik için hesapladığımız hedef fiyat seviyesi ve yükseliş potansiyeli oranı için tıklayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yiğit14 Mart 2019 16:04

    hisseler doruğa çıktıktan kar patlaması yaşadıktan sonra bireysel yatırımcıya yüksek kar getirecek diye kakalıyorlar elerindeki yüksek karlı düşüşe geçen hisseler bireysel yatırımcının elinde yüksek fiatla patlıyor resmen yatırımcı şirketlerin bireysel yatırımcıları soyması demektir

  • ERSAN14 Mart 2019 13:02

    İŞ BANKASI ODEO BANK IN. BBDK TEMENTÜT ÖDEMELERI DURDURULDU

  • Oğuzhan14 Mart 2019 11:15

    Yüksek getirse ne olacak güzel kardeşim? Götürdüklerinin yerini tutar mı? 11'lerden aldık, 7'lerden sattık. Daha neyi getirecek? 

  • emre14 Mart 2019 14:11

    aynen öyle soyguncu pazarı bist .bakınız büyük diye adlandırdığınız şirketlere ve 10 senelik grafiklere görürsünüz...