E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYüksek risk iştahı iyimserliği yeniden kazandırabilir---

Yüksek risk iştahı iyimserliği yeniden kazandırabilir

Yüksek risk iştahı iyimserliği yeniden kazandırabilir
02 Şubat 2021 - 09:20 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar yakından inceleniyor

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta gözlenen ‘zemin kayması’ sonrasında yeni hafta işlemlerinde takip edilen yüksek risk iştahı kısa vadede iyimserliğin yeniden kazanılması adına önemli bir gelişme.
Ancak, volatilitenin sona erdiğinden daha net konuşabilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu kapsamda 1 Şubat işlemlerinde takip edilen iyimserliği pozitif anlamda not ediyor ve fakat sabırlı olmanın daha doğru bir yaklaşıma işaret ettiğine inanıyoruz. S&P 500 endeksinde 3600 bölgesindeki desteğin aşağı yönde test edilip edilmeyeceği mevcut dalgalanmanın kalıcılığını anlamamız adına önemli olacak. Öte yandan Amerikan dolarına yönelik talebin de azalmasını ve yeniden EUR, GBP, JPY gibi kritik risk iştahı belirleyicilerinin değer kazanımlarını yakından takip edeceğimizi de belirtmek isteriz.

Traderların geçtikleri bilgiye göre, 1 Şubat günü EUR ve GBP işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının aşağısında gerçekleşirken, Türk lirasında ise %75 üzerinde bir eğilim söz konusuydu.

Bu gelişme USDTRY paritesinin uzun bir aradan sonra kritik 7.24 desteği aşağısında kapanış yapabilmesini açıklar nitelikte. Bugün ABD’de seans öncesi ve sonrasında izlenecek olan Alibaba, Amazon ve Alphabet bilançoları ve şirket yönlendirmeleri veri yoğun haftada risk algısının yönünü belirlemekte kritik rol üstlenecek. EURUSD paritesinde 1.2150 seviyesinde vadesi dolacak olan EUR1.4 milyar opsiyonun ardından stresin biraz daha azalmasını ve fakat 1.2050-1.22 bant aralığındaki eğilimin farklı gerekçelerle bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.57 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.29 yükselişle 1492 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadelide faizin son düzeyi -3bp ile
%12.90 olurken, ülke risk primi 306bp ile kapanış yaptı.

EMEA bölgesi endekslerinde global çapta gözlenen iyimserliğin genele yayıldığı işlemler izlendi. Euro Stoxx 50 %1.42, FTSE 100 %0.92, DAX %1.41 ve Rusya (RTS, USD) grubu%-0.27 ile günü tamamladı. Fiyatlamalarda işlem hacimleri ise son 5 gün ortalamalarının %30-40 aşağısında gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumlu resmin korunduğu ve primlenmede boyutun genişlediği görüldü. Majör ABD endekslerinde %0.7-2.5 arasında değişen yükselişler takip edilirken, teknoloji grubu bir adım öne çıktı. İşlem hacimleri ise Avrupa kıtasında olduğu üzere ortalamada %20 düşüşe işaret etti. Önemli gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %2.13, Merval ise %2.73 yükselişle günü tamamladı.

Asya’da yeni gün işlemleri iyimserliğin korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %0.83, Hang Seng %1.75, CSI 300 %1.21 ve KOSPI %1.50 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4674 ile yuan değer kazancına işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.4736 ile yuan zayıflaması şeklinde gerçekleşmekte.

Günün önemli şirket haberleri 02/02/2021

Yabancıların gözde hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)