E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYuan IMF'in rezerv parası olacak---

Yuan IMF'in rezerv parası olacak

Yuan IMF'in rezerv parası olacak
25 Ekim 2015 - 18:40 borsagundem.com

Çinli yetkililere göre IMF, yuanı yakında rezerv paralar arasına alacağını kaydetti

Uluslararası Para Fonu (IMF), konu hakkında bilgiye sahip Çinli yetkililerin bildirdiği üzere, Çinli yetkililere toplantıda yuanın yakında Fon'un rezerv para birimlerinden oluşan spetine dahil olacağını yönünde güçlü işaretler verdi. Bu hareket, Çin para birimini kullanma ya da rezervlerine ekleme konusunda daha fazla ülkeyi rahat ettirebilir.

Görüşmelerin gizli yürütülmesinden dolayı adını vermeyen üç kaynağa göre, IMF Çinli yetkililere, Fon'un hesap birimi olan Özel Çekme Hakkı'nın (SDR) şimdiki değerlendirimesinde muhtemelen yuanın da içerileceğini söyledi. Kaynaklardan ikisi, Çin'in bu hakkı elde edeceğine çok güvendiğini ve bu yüzden kararı kutlayan bir açıklama hazırlamaya başladığını belirtti. 

Washington merkezli IMF, fon uzmanlarının her beş yılda bir yapılan gözden geçirmenin bir parçası olarak gelecek ay icra kuruluna sunacakları öneri ile bllikte, sepetin komposizyonunu gözden geçirecek. Kurul 2010'daki gözden geçirmenin ardından, yuanın "serbestçe kullanılabilirlik" testini geçemediğini belirterek, SDR sepetinde bu paranın yer almasını reddetti

IMF'in onayının kazanılması, Devlet Başkanı Xi Jinping'in dünyanın ikinci en büyük ekonomisini daha fazla piyasa uyumlu yapma ve gelecek yıl ülkede düzenlenecek G20 toplantısı öncesi ülkenin prestijini artırma çabalarının doğrulanmasını sağlayacak. Standard Chartered Plc ve AXA Investment Managers'a göre, yuanın IMF'in rezerv sepetine katılması durumunda, en az 1 trilyon dolar tutarında küresel rezerv Çin varlıklarına çevrilecek. 

Brezilya'nın da aralarında bulunduğu 11 ülkeden sorumlu IMF icra direktörü Otaviano Canuto, "Onay uygun görünüyor," dedi ve "Hikaye, yuanın SDR'ın gerekli bir parçası haline geleceği yönünde olacak" şeklinde konuştu.

SDR, hali hazırda dört rezerv parayı içeriyor ve bunlar dolar, euro, yen ve sterlin. 

Canuto, Washington'da verdiği bir mülakatta, ""Çin Merkez Bankası'nın Ağustos ayında kurun belirlenmesinde piyasanın rolünü artırmaya yönelik adımı ve bunun yanında geçen hafta Londra'da yuan bazında tahvil satışı olmlu bir sinyaldi," dedi ve icra kurulunun IMF uzmanlarının hazırladığı gözden geçirmeye son şeklini vermesi için halen düşünmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)