E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYSK'dan İstanbul kararı: 51 sandık yeniden sayılacak---

YSK'dan İstanbul kararı: 51 sandık yeniden sayılacak

YSK'dan İstanbul kararı: 51 sandık yeniden sayılacak
09 Nisan 2019 - 00:23 borsagundem.com

AK Parti'nin İstanbul'un 32 ilçesi için oyların yeniden sayım talebini değerlendiren YSK, 31 için ret kararı verdi. 21 ilçede 51 sandıkta yeniden sayım kararı çıkarken Büyükçekmece ile ilgili karar ertelendi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), siyaset dünyasının merakla beklediği İstanbul kararını verdi. YSK, AK Parti'nin İstanbul'un 32 ilçesinde oyların yeniden sayımı başvurusunu değerlendirdi ve 31 ilçe için yeniden sayım talebini reddetti, 21 ilçedeki 51 sandığın yeniden sayılmasına karar veren kurul, Büyükçekmece ile ilgili kararını ise erteledi.

YSK'da gerçekleşen yaklaşık 4.5 saatlik toplantının ardından AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, basın açıklaması yaptı.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın 32 ilçe için yaptığı başvurular hakkında bilgi veren Özel, şunları söyledi:

"CHP ŞİDDETLE KORKTU"

"Sandıkların tamamının sayılmasını istiyorduk. İstanbul'daki 15 bin civarındaki fark, Türkiye'de seçim yapılan bazı ilçelerdeki bir oya tekabül etmektedir. O nedenle İl Seçim Kurulu'na vermiş olduğumuz tamamının sayılması talebini Yüksek Seçim Kurulu'na getirdik. Kurul, bunun 31 ilçesini karara bağladı, Büyükçekmece kararını ise erteledi. 31 ilçeyle ilgili bizim yapmış olduğumuz talep sandıkların tamamının sayılmasıydı. 29 bin oy farkı şu anki rakama göre 14 bin 604'e geriledi. Yüzde 6'sını saydık, 14 bin 604'e düştü. Biz tamamının sayılmasını talep ettik, CHP bundan şiddetle korktu. Fark giderek kapanmaktaydı. YSK yerleşmiş içtihatlarına bağlı kalarak bizim yeniden sayım talebimizi reddetti."

51 SANDIKTA YENİDEN SAYIM

YSK'nın AK Parti'nin 21 ilçedeki 51 sandık için sunduğu gerekçeleri haklı bulduğunun altını çizen Özel şöyle devam etti:

"31 ilçe karara çıktı, bunun 21'inde bir sondajlamayla 'Şu sandıklarda problem var, sandık sonuç tutanaklarıyla sayım döküm cetvelleri arasında usulsüzlükler var' dediğimiz hususları haklı bulundu. 51 sandıkta sayım kararı alındı. Bizim sondajlamamız parti olarak devam ediyor. Önümüzdeki süreçte getireceğiz. Bu seçimlerin ne derece usulsüz, şaibe altında yapıldığını ispat edeceğiz."

'KURUL, BULDUĞUMUZ PROBLEMLERİ HAKLI BULDU'

31 ilçedeki çetelelerin tek tek kontrol edildiğini vurgulayan Özel, şöyle konuştu:

"Bizim sondajlama yaptığımız 31 ilçede tek tek çeteleleri kontrol edildi. Ve haklı olduğumuz ortaya çıktı. Diğer sayım taleplerimiz daha önceki içtihatlara bağlı olarak kabul edilmedi. Ama bu sürecin bittiği anlamına gelmiyor. Biz, 21 ilçede bu 51 sandığın numaralarını verdik. 31 bin sandıktan sondajlama usulüyle aldık. Kurul da bizim bulduğumuz problemleri haklı buldu ve onların sayımına karar verdi. Biz, bu tespitlerimiz devam ediyor. Diğer sandıklarla ilgili tespitlerimiz de devam ediyor. Onları da yine getireceğiz."

"Olağanüstü itiraz yoluyla geleceğiz"

"Bundan sonraki itiraz usulü tam kanunsuzluk başvurusu mu olacak?" şeklindeki bir soruya Özel, "Olağanüstü itiraz yoluyla geleceğiz. Sürecimiz devam ediyor, hayırlı olsun diyorum ben herkese." karşılığını verdi.

Özel, "Bundan sonraki süreçle ilgili, mazbatanın alınmasıyla ilgili herhangi bir sıkıntı var mı?" sorusu üzerine, "Mazbataya İl Seçim Kurulu karar verecek. İl Seçim Kurulu da bu kararı verirken il birleştirme tutanağı tutması lazım. Tüm sandıklardaki bu geçerli geçersiz, şu anda, şu saatte hala bazı yerlerde sayımlar devam ediyor ve şu anda karar verilenler de sayılacak. Ondan sonra olağanüstü yolu bekler beklemez, o İl Seçim Kurulunun vereceği bir karardır. Süreç devam ediyor, ona bizim karışmamız mümkün değil" diye konuştu.

'TAM SAYIMI SAĞLAYABİLSEYDİK BİNALİ YILDIRIM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIYDI'

Özel, itiraz edilen sandıkların yüzde 6'lık bir kısmının açıldığını aradaki farkın 29 binden 14 bin 600'e düştüğünü vurgulayarak, "Yüzde 94'ü açılsaydı, tam sayımı sağlayabilseydik biz inanıyoruz ki Binali Yıldırım İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. YSK'nın yerleşmiş içtihatlarına göre tümünü sayma noktasında sıcak bakmadılar" diye konuştu.

Özel, bir başka soru üzerine ise 51 sandıkta tüm oyların sayılacağını, her bir sandıkta 350 seçmenin bulunduğunu, bunun da yaklaşık 17-18 bin seçmene tekabül edeceğini sözlerine ekledi.

Özel ayrıca Büyükçekmece ile ilgili kararın salı gününe (bugün) ertelendiğini duyurdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gitti09 Nisan 2019 12:25

    Adalet herkese ve her zaman lazim.Ayrim olmadannn.

  • Saçmalamaya başladık09 Nisan 2019 12:10

    Eğer şerh düşülmüşse tabiki sayılsın ama tutanakta itiraz ediken oy yoksa bu anlamsız ve gereksiz insanda süphe uyandırıyor

  • formül..09 Nisan 2019 08:47

    sandık başını, sağlam sağlam tutar, 1 oyun bile takibini yaparsan, işte böyle kazanırsın. her sandık başında7 kişi oluyor... bunlar oyları sayıyor. syınca ıslak imza tutanak tutuluyor. yanı x sandık da bu bu yalan yanlış seden, bu 7 kişi hesap vermek zorunda kalıyor .. buda imkansız katakulli edilemez. kiii başımsız olarak vatandaşlarda bunları izleyebilip, kontrol ve gözlem yapıp ıslak ımza tutana alabiliyor. sorun bu tutunakların ana hesaplara masa başında geçişlerde kaydıma olması..maddi hada bu... buda tutak kontrolu ile gideriliyor... iptal oylarıda,zarfda 1 oy pusulasına yazı yazması, nedeni ile tum 3 pusulanın iptal olması oluyor... yani hukuk böyle.... oya sandık başında, ıslak imsa tutanakda sahip çıkacan

  • Ekrem09 Nisan 2019 08:23

    Başkan imamoğlu.

  • Tahir09 Nisan 2019 07:16

    Eğer hata çıkan sandik görevlileri hakkinda ışlem başlamazsınız halk size inanmaz

  • Yagiz09 Nisan 2019 07:15

    Züğürt tesellisi

  • Seçmen09 Nisan 2019 01:10

    51 sandığın sayılması bakalım kaç gün sürecek.

  • devam09 Nisan 2019 00:38

    Ysk gereğini yapmıştır.Daha germeyin ileride daha çok oy kaybedersiniz.Soz istanbulundur.