E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYPG'nin Menbiç'ten çekilme takvimi başladı---

YPG'nin Menbiç'ten çekilme takvimi başladı

YPG'nin Menbiç'ten çekilme takvimi başladı
05 Temmuz 2018 - 07:43 borsagundem.com

Türk istihbaratı Menbiç'teki terör unsurlarını adım adım gözlemeye başladı

Terör örgütü FETÖ’nün korunması, bazı konsolosluk çalışanları ile ABD vatandaşlarının tutuklanması, Halk Bankası davası, PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin askeri açıdan eğitilip donatılması nedeniyle gerilen ve Zeytin Dalı Harekâtı ile Menbiç sorununun etkisiyle krize dönüşme eğilimi gösteren Türkiye-ABD ilişkilerinin normaleştirilmesi için şubattan itibaren başlatılan diplomatik görüşme trafiğinde, kritik safhaya geçildi. Türkiye ile ABD arasındaki geçen yıl gerilen ilişkilerin normalleştirilmesi için diplomatik süreç, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 15-16 Şubat tarihlerinde Ankara’ya yaptığı ziyaret ile başladı. Tillerson’ın Ankara ziyaretinde, iki ülke arasında üç çalışma grubundan oluşan bir mekanizma kurulması kararı alındı.

YPG ADIM ADIM GÖZLENECEK

Öncelikli olarak toplantı gündemine alınan Menbiç ile ilgili çalışma grubunda belirlenen yol haritası çerçevesinde YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi için kritik safhaya geçildi. Yol haritasında belirlenen ön hazırlık takvimi çerçevesindeki toplantı, 12-13 Haziran’da Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan ABD’nin Avrupa Komutanlığı’nın karargâhında yapıldı. 14 Haziran-4 Temmuz tarihlerini kapsayan ikinci takvim dilimi çerçevesinde de Türk ve ABD askerleri Menbiç kırsalında sekiz defa ortak devriye görevinde bulundu. YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi için takvimin başlangıcı 4 Temmuz olarak belirlendiğinden, süreç dünden itibaren işlemeye başladı.

Yol haritasına göre, YPG’nin 30-90 günlük bir zaman diliminde silahlarını teslim ederek Menbiç’ten çekilmesi gerekiyor. Dışişleri kaynakları, “YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi, teröristlerin varlığını orada kabullendiğimiz anlamına gelmez. Yol haritası Menbiç’ten sonra da uygulanmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye, bu aşamadan itibaren sahadaki askerlerin yanı sıra istihbarat unsurları ve teknik keşif-gözetleme vasıtaları ile YPG’nin hareketliliğini adım adım gözlemeye başladı. Suriye sınırı ile Fırat Kalkanı Harekât bölgesinde de, muhtemel gelişmelere yönelik askeri hazırlık yapıldı.

FETÖ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANACAK

İkinci çalışma grubunun ön hazırlık toplantısı, 4 Haziran’da Washington’da yapılmıştı. Diplomatların yanı sıra Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT’den yetkililerin yer aldığı çalışma grubunun toplantısının 13 Temmuz’da yapılması planlandı. Toplantının ana gündemini, terör örgütü FETÖ’nün ABD’deki varlığı oluşturacak. Rahip Brunson ile bazı ABD konsolosluk çalışanlarının tutukluluğu ile Halkbank davası gibi konular da bu çalışma grubunda ele alınacak. . Toplantı tarihi henüz belirlenmeyen üçüncü çalışma grubunda ise terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki yapılanması ele alınacak. (Milliyet / Aydın Hasan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)