E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYolsuzluk için sıfır tolerans---

Yolsuzluk için sıfır tolerans

Yolsuzluk için sıfır tolerans
21 Şubat 2014 - 14:50 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şeffaflık, hesap verebilirlik, yolsuzluk için sıfır tolerans, kurallara bağlılık ilkesini savundu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Şeffaflık, hesap verebilirlik, yolsuzluk için sıfır tolerans, kurallara bağlı piyasa ekonomisi, iyi işleyen rekabet sistemi, ekonomik fırsatlara eşit erişim imkanı rehberimiz olmaya devam edecek" dedi.

Babacan, G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Sidney'de düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (UFE) açılışında konuştu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türk ekonomisiyle ilgili son 10 yılda alınan mali kararların ve güçlü bankacılık sisteminin Türk ekonomisinin temel güç kaynağı olduğunu belirtti.

Yapısal reformlar sebebiyle Türk ekonomisinin belirgin bir şekilde değiştiğinin altını çizen Babacan, 2009'dan bu yana kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılaya oranın yüzde 45'den 35'e düştüğünü dile getirdi. Bütçe açığının da 5,5'den 1,1'e gerilediğine dikkati çeken Babacan, ülkedeki bankacılık sektörünün ekonomik gelişmeyi desteklediği gibi finansal krizin etkilerini de azaltacak yönde pozisyon aldığını söyledi.

Son dört yıla bakıldığında ortalama yıllık büyümenin yüzde 6 dolaylarında olduğunu belirten Babacan, bunun da 6 milyon kişilik yeni iş imkanını ortaya çıkardığını kaydetti.

2013'de Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki gelişmelerden etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirten Babacan, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının ultra kolay para politikasını eninde sonunda terk edeceklerini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin son 10 yıl içinde önemli bir siyasi reform sürecinden geçtiğini dile getiren Babacan, bu reformların demokrasi, temel insani hakları, özgürlük, hukukun üstünlüğünün güçlendirmesi için önemli olduğunun altını çizdi. "Uluslararası hukuk normlarını kendimize rehber aldık" diyen Babacan, AB üyelik sürecinin de Türkiye için önemli olduğunu söyledi.  Son dönemde AB üyelik sürecini hızlandırdıklarını belirten Babacan, bir yeni faslın açıldığını, iki faslın da açılmak üzere olduğunu dile getirdi.

"Şeffaflık, hesap verebilirlik, yolsuzluk için sıfır tolerans, kurallara bağlı piyasa ekonomisi, iyi işleyen rekabet sistemi, ekonomik fırsatlara eşit erişim imkanı rehberimiz olmaya devam edecek" diye konuşan Babacan, bunların uygulanması konusunda problemler yaşansa da temel prensiplerinin sürdüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin Dönem Başkanlığını üstleneceği G-20 ile ilgili de kriz sonrası dönemde G-20'nin önemli bir rol üstlendiğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin gayri safi milli hasılalarının gelişmiş ülkelerininkinin üzerinde olduğunu dile getirdi. Babacan, uluslararası finans kurumlarının reforme edilmesi, kaynakların seferber edilmesi, İMF'nin borçlanma kapasitesinin artırılması, finansal piyasaların dengede tutulması, finansal düzenleyicilerin koordine edilmesi, ulusal finans kurumların gözetimi gibi çeşitli konulara G-20 platformunun etkisine dikkati çekti. Babacan, "G-20'nin yapması gereken çok şey var" diye konuştu.

G-20 konusunda beklentilerin gerçekçi olması gerektiğine de dikkati çeken Babacan, mutabakat inşası konusunda G-20'den mümkün olduğunca yararlanılması gerektiğini ifade etti. Babacan, Türkiye'nin dönem başkanlığında, üye olmayan ülkelere ulaşılması konusuna önem vereceklerini dile getirdi.

Konuşmasında küresele ekonomik kriz ve etkilerine de yer veren Babacan, kriz sonrasında ülkelerin çeşitli tedbirler aldığını ancak risklerin hala devam ettiğine işaret etti.

2008'den başlayarak ekonomik krizin bugüne kadar geçirdiği süreç hakkında bilgi veren Babacan, "Birçok gelişmiş ekonomilerde toparlanma hızı hala oldukça zayıf" diye konuştu.

Geçen mayıstan bu yana yükselen pazarlarda yeni risklerin ortaya çıktığını dile getiren Babacan, küresel ekonomik toparlanmanın motorları olan yükselen pazarların geçen 6 yıl süresince kritik bir rol üstlendiğini ancak onların da dışardan gelen şoklardan etkilendiğine dikkati çekti.

Yükselen ekonomilerin eskiye nazaran daha kırılgan bir hal aldığına işaret eden Babacan, bu konuda uluslararası koordinasyon ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.  Babacan, bunun sadece yükselen piyasalar için değil gelişmiş ekonomilerin de yararına olacağını dile getirdi.

"Yükselen piyasaların dinamizmi devam etmezse, gelişmiş ekonomilerdeki büyümeyi sürdürmek de çok zor olacaktır" diyen Babacan, hiçbir ülkenin tek başına dünya ekonomisini daha iyi bir yörüngeye oturtamayacağının da akılda tutulması gerektiğini söyledi. "Hepimiz aynı gemideyiz" diyen Babacan, finansal istikrarın birlikte hareket etmekten geçtiğini vurguladı.

Yeni dönemde gelişmiş ekonomilerdeki para politikalarının normalleşmesi, yükselen piyasalardaki büyümenin düşüşü ve mali tutumluluk konusunda devam eden ihtiyaç olmak üzere üç kilit konuya odaklanılması gerektiğini belirten Babacan, "Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için gelecek 10 yıl geçmiş 10 yıldan farklı olacak. Gelişmekte olan ülkeler gelecek 10 yıl içinde geçmiş 10 yıla göre daha düşük büyüme oranına sahip olacaklar ancak bu düşük büyüme oranları gelişmiş ülke ekonomilerinin yakaladığı büyüme oranlarından çok daha büyük olacak" şeklinde konuştu.

Yükselen piyasaların geçen birkaç yıl içinde daha dirençli hale geldiğine de dikkati çeken Babacan, "Ancak yapılması gereken çok şey var. Bu ekonomiler üretkenliklerini, rekabet güçlerini artırmaya odaklanmalılar ve ekonomik yapılarındaki kırılganlıkların kaynağını irdelemeliler" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, açılış konuşmasının ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Dış Ekonomik  İlişkiler Kurul (DEİK) ve Avustralya Endüstri Gurup arasında imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasının imza törenine katıldı.

Babacan ayrıca, DEİK tarafından düzenlenen toplantıda, Avustralya'da yaşayan Türk toplumunun temsilcileri  bir araya geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Debreli Hasan21 Şubat 2014 17:44

    Sn.Babacan, Türgev'i kapatmayı ve Başbakan'ı yüce divan'a göndermeyi düşünüyor muhtemelen:)

  • yusuf yıldız21 Şubat 2014 16:08

    göreceğiz sıfır toleransı.bakan çocukları ve zarabı bakalım ne kadar içerde tutabileceksiniz.

  • sanremo21 Şubat 2014 15:40

    yetkisi ve etkisi olmayanların yetki ve etki alanı dışındaki konuşmaları sadece magazinel kelime topluluğudur

  • Boncuk21 Şubat 2014 15:40

    tırtttttttt diye bi ses duydum sanki

  • nedim21 Şubat 2014 15:38

    Sn Ali Babacan keşke başbakan olsa.

  • tarık21 Şubat 2014 15:37

    Tek saygı duyduğum kişi.

  • verilmiş sadakamız varmış 21 Şubat 2014 15:36

    bakan demişki : "Uluslararası hukuk normlarını kendimize rehber aldık" ucuz kurtulmuşuz ya bir de yerel normları rehber alsalardı

  • aloo21 Şubat 2014 15:29

    bakan "ekonomik fırsatlara eşit erişim imkanı rehberimiz olmaya devam edecek" demiş, duydunmu alo fatih ve havuzcular bundan sonra böyle

  • sıfır tolerans for others 21 Şubat 2014 15:27

    bence de akp dışında kim yolsuzluk yaparsa gözünün yaşına bakmayın burası hukuk devleti

  • alalal21 Şubat 2014 15:22

    goldaşta gösterdiniz bunu.helal spk

  • Takdir21 Şubat 2014 15:11

    Babacan diyorsa güveniriz.. Başkalarına benzemez...

  • sayın bakanımdan talep ediyorum.21 Şubat 2014 15:09

    Sayın bakanım. SPK nın ayrılma hakkı tebliği, pay devri tebliği nin fiyat belirleme modeli TTK ve Borçlar kanununa ayıkırıdır.Mülkiyet hukukuna aykırıdır. uçacağım kaçacağım diye 5 liradan halka arz edip halkı kandıran bir şirket binlerce kişiyi dolandırıp zarar ettirdikten sonra 2-3 sene içinde 1 liraya geri alıp borsadan çıkma hakkı verilmiştir. Bu Evrensel hukuka da aykırıdır. SPK ya resmi başvuru yaptık.. Bir akıl tutulması var ve başvurumuza üstün körü geçiştirici cevaplar veriliyor. Bu konuya EL KOYMANIZI VE YOLSUZLUKLARA DAVETİYE ÇIKAN BU KANUNUN DÜZELTİLMESİ İÇİN GEREKLİ YASAL DÜZENLEMENİN ACİLEN MECLİSTE TORBA YASA İLE GEÇMESİ İÇİN SİZLERİN HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ DUYARLILIĞINIZI TALEP EDİYORUZ. YOKSA BU ÜLKEDE SERMAYE PİYASALARI DAHA DA BETER OALCAKTIR. BÖYLE BİR KANUN/TEBLİĞ NEYE HİKMET HANGİ AKLA HİZMET YAPILDIĞI DA ŞAİBELİDİR. LÜTFEN BU HAKSIZLIĞA/ HUKUKSUZLUĞA EL KOYUNUZ. ALLAH RAZI OLSUN.

  • karga21 Şubat 2014 15:04

    Ha ha ha...(sıfır tolerans ha)

  • göktuğ21 Şubat 2014 15:02

    İhalelerdeki Havuz buna dahilmi