E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı"---

"Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı"

Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aştı
28 Haziran 2022 - 13:37 borsagundem.com

Türk-İş tarafından hesaplanan açlık sınırı 6.391,17 TL’ye, yoksulluk sınırı 20.818,14 TL’ye çıktı

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Haziran ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.391,17 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 20.818,14 TL’ye çıktı. Bir önceki ay açlık sınırı 6.017,85, yoksulluk sınırı 19.602,14 TL seviyesinde bulunuyordu.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.313,12 TL’ye yükseldi.

Mutfak enflasyonunda yüzde 6,2 artış

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 117,29 olarak hesaplandı. Altı aylık değişim oranı yüzde 55,96 oranında oldu.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda;

Resmi verilere göre içme sütü üretimi ve toplanan inek sütü miktarı azalıyor. Girdi ve tedarik maliyetlerinin de artmasıyla haziran ayında da hem süt hem yoğurt hem de peynir fiyatları artış gösterdi. Sütte 1 aylık zam yüzde 13 olarak tespit edildi. Alım gücü eriyen tüketiciler için çıkarılan 900 ve 800 gramlık paketlerin ardından 750 gramlık beyaz peynirler de raflarda görüldü.

Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;

Kuzu, tavuk ve yumurta fiyatlarında düşüş gözlendi. Dana, balıketi yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları arttı. Bir ayda nohut yüzde 18, kuru fasulye ile yağlı tohumlar (kuruyemişler) yüzde 13 zamlandı. Ayrıca yumurta fiyatlarının çok gerilemesi nedeniyle zarar eden bazı yumurtacıların kümeslerini kestikleri ve kapattıkları uzmanlarca ifade edildi.

Ekmek ve tahıllar grubunda;

Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi. Bu grupta en yüksek zam yüzde 14 ile pirinçte oldu. Pirinç mayısta da yüzde 12 zamlanmıştı. Türkiye’nin üretimdeki düşüşe bağlı olarak kendi ihtiyacı için iç piyasada tüketmek üzere en az 2-3 milyon ton buğday ithalatı yapacak olması un, ekmek, makarna, bulgur unlu mamuller ve buğdayın kullanıldığı tüm ürünlere mutlaka zam olarak yansıyacağının işareti. Ayrıca alım gücü düşen vatandaşlar simidi de kredi kartıyla almak durumunda kaldıklarından simitçi büfelerinde pos cihazları görülmeye başladı.

Taze sebze-meyve grubunda;

Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Çok tüketilen patates ise hâlâ 10 TL’nin üzerinde satılmaya devam ediyor. Taneli sebzelerden barbunya, fasulye, yaz sebzelerinden domates, kabak, patlıcan, biber fiyatları geriledi. Bezelye sabit kaldı. Bezelye ve kuru soğan sabit kaldı. Limon zamlandı. TÜİK’e göre kavun-karpuz üretici enflasyonu yıllık yüzde 230 olarak gerçekleşti. Özellikle karpuzun haziran ayı sonunda bile tanesi ortalama 35 TL’ye satılmasıyla hem semt pazarlarında hem marketlerde dilimle karpuz satışı yaygın hale geldi. Kiraz, kayısı, dut, şeftali, erik gibi yaz meyvelerinin fiyatları görece erişilebilir seviyeye yaklaştı. Fakat bahar aylarındaki don olayları ve yüksek maliyetler sebebiyle geçmiş yazlarda olduğu gibi büyük fiyat gerilemesi olmayacağı öngörülmekte. Ortalama sebze kg fiyatı 11,7 TL, ortalama meyve kg fiyatı 16,68 oldu. 18’i sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 27 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 13,36 TL olarak tespit edildi.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;

Ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarin 1 ayda yüzde 11 zamlandı Bazı marketlerde sıvı yağlara alım sınırı ve ürünlere hırsızlığa karşı alarm takılması uygulamaları devam devam ederken tanesi 50 TL’yi bulan 200 gramlık tereyağı paketlerine de alarm takılmaya başlandı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;

2001’den bu yana sırasıyla; pancar üretimine gelen kota, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve çiftçiye destek yerine örneğin bu aydan başlayıp Ekim 2022’ye kadar sürecek sıfır gümrükle 400 bin ton şeker ithali izni gibi düzenlemeler, şeker fiyatlarının yıllar içinde artmasının en temel sebeplerini oluşturdu. Türk Şeker’in 27 Haziran itibariyle bazı zincir marketlere sattığı şekere yüzde 67 oranında yaptığı zam önümüzdeki haftadan itibaren raflara yansıyacak. Bu yüksek zam açıklanmadan önce bile şeker raflarındaki son bir aydaki artış yüzde 14 olmuş durumda. Mayıs ayında yüksek oranlarda zamlanan çay ve ıhlamur fiyatları bu ay da değişmedi. Pekmez fiyatı da sabit kaldı. Siyah ve yeşil zeytin, salça, reçel, bal fiyatları yükseldi. Baharatlar ortalama yüzde 16, tuz yüzde 18 zamlandı."

Dünya çapında açlık krizi uyarısı

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den enflasyon mesajı

 

Bakan Bilgin: Enflasyon farkının üzerinde zam yapılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu28 Haziran 2022 17:28

    10 yıl önce bu paraya sıfır araç satılıyordu.

  • baran28 Haziran 2022 16:34

    Bunu iddia eden sendikacıların maaşı ne kadar acaba?   20 bin tl. si olan yoksul oluyormuş!   ...tir oradan deftersiz nankörler.  Bir şeyi söylerken insaf ve  yaşamın ve vicdan sınırlarının çok ötesinden atıp tutuyorsan karaktersizce nankörce kahpece atıp tutuyor demektir.  Eğer bunların sendika aidatları ile o maaşları alıyorsa haram yemekteler demektir.  Ne Amerika da ne Çin de ne Rusya da böyle bir standart  yok.  Deftersiz soytarılar. İyi  yaşam standardı herkesin hakkıdır.  Ancak ortaya böyle saçma sapan argumanlar ile çıkıp ne devleti ne de toplumun ortak değerlerine ve dengelerini görmezden gelip yozlaşmasına sebep olmak gibi bir amacınız olduğu çok açık.  Hatta şurası da çok açık bir gerçek ki Ne Amerika da ne Almanya da bir mühendis hukukçu dahi  mezun olur olmaz işi hazır maaşı gayet dolgun falan filan diye bir şey  yok.  Yalan ve iftira girdabı kuran alçaklara kimse kanmasın.

  • ALİ KODUŞ28 Haziran 2022 15:30

    BEN MERAK ETİYORUM VE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞMAKTAYIM.BİZİM KATAGORİMİZ NE OLDU.SÖYLERMİSİNİZ.

  • Ali28 Haziran 2022 14:52

    Şirketler sürekli satışta. Hisse değerleri bitik, önlem yok. Milletin parasını borsada ezip geçtiler. Kazanan vardır ama Akbank gibi banka hissedarları zararda. Çünkü şirketin değeri bu gibi enflasyonist ortamda düşmüş umurunda değil. Milleti içeride kitlemiş. Her türlü parayı kasaya koyuyor. Kul hakkı bunların umurunda olsa ülke şahlanışa geçerdi. Bu kadar vicdansızlık olmaz diyorum. Sadece şikayetimi dile getiriyorum. Kimsenin umurunda da değil. Ülkeymiş, hissedarmış. Tek bildikleri kasa dolu olsun. Altta kalanın canı çıksın. Bu ticaret değil. Kendi açımdan ögrenmek geç oldu. Keşke faize yatırsaydım. İblislerin insafa gelip, alım gerceklestirmesini bekliyoruz.Allah affetsin.

  • Ali28 Haziran 2022 21:23

    Yemin ediyorum malum hisse yüzünden 6 yıl süründüm. Zararla dayanamayıp çıktım.Sonra Akbank aldım. Onda da zarar. 6 senedir 1 lira kazanamadım, param hergün zarar yazıyor. Niye aldınız diyebilirsiniz. Aracı kurumların hedef fiyatları yüzünden. Meğer niyetleri farklıymış.Bunlar yüzünden ne paramı ne sağlığımı koruyabildim. Yani yaşam enerjimi tükettiler. Sanayiler %300 yapmış. Bu seviyelerden kimbilir hangi garibanın eline verdiler. Diyeceğim o ki benim gibi tepeden alıp zarar yazanda var. Finansal okur yazarlıkmış. Balinalar robotlarla işlem yapıyor. Biz yanıltılıyoruz. Onun için diyorum. Önce Ahlak. Ben hep düzelir umudu taşıdım. Hiçbir şey düzelmiyor. Düzeleceğinede inancım kalmadı.

  • KERİM28 Haziran 2022 15:45

    FAİZE DEĞİL DOLARA YATIRMAK LAZIMMIŞ..DOLAR BOZDURUN DİYENLERE GÜVENMEMEK LAZIMMIŞ.KİM NE DERSE DESİN DOLARDAN ŞAŞMAMAK LAZIM KENDİ ÜLKEMİZDE SURİYELİLER KEYİF SÜRERKEN BİZER AÇLIK VE YOKSULLUKLA SEFALETLE UĞRAŞIYORUZ..ONCA ÇALIŞMADA BOŞ

  • VATANDAS28 Haziran 2022 13:55

    tr de yoksulluk degil aptallik sınırı sorunu var...kendi parasina tecavuz edip bunun sonuclarindan sikayet eden dunyada bi tane daha toplum yok? dunyanin utanc abidesi munafik toplumu para soz konusu olunca...malesef...bunla yuzlesmek yerine sabahtan aksama masal anlatanlar ise cok daha reziller...