E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYoksulluk sınırı 10.939 TL oldu---

Yoksulluk sınırı 10.939 TL oldu

Yoksulluk sınırı 10.939 TL oldu
07 Şubat 2022 - 09:42 borsagundem.com

Memur-Sen'in aylık “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.809 TL, yoksulluk sınırı ise 10.939 TL oldu.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.809.3 TL, yoksulluk sınırı ise 10.939.1 TL olarak belirlendi.

Araştırma verilerine göre Ocak ayında Aralık ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 7.51’lik bir artış yaşandı. Ocak ayında Aralık ayına göze çarpan en büyük artışlar yüzde 54.95 artışla patlıcan, yüzde 54.18 artışla dolmalık biber, yüzde 44.92 artışla kabak, yüzde 39.17 artışla nane, yüzde 38.88 artışla kraker; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 35.77 azalışla muz, yüzde 13.07 azalışla dondurma, yüzde 11.91 azalışla turşu, yüzde 11.41 azalışla portakal, yüzde 11.29 azalışla hazır et yemekleri madde fiyatlarında oldu.

Isınma, barınma ve aydınlanma fiyatlarında artış

Ocak ayında Aralık ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 11.54’lük bir artış gözlendi. Yine Ocak ayında bir önceki aya göre barınma madde fiyatlarında yüzde 3.12’lik bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Ocak ayında Aralık ayına göre yüzde 69.67’lik bir artış oldu.

Ocak ayında Aralık ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 6.72’lik bir artış belirlendi. Giyim madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 26.03 artışla çorap, yüzde 22.31 artışla gömlek, yüzde 19.47 artışla spor ayakkabı, yüzde 17.88 artışla bebek tulumu madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında yüzde 22.08 azalışla eşarp, yüzde 5.13 azalışla terlik, yüzde 4.78 azalışla kazak maddelerinde düşüş olduğu tespit edildi.

Eğitim ve kültürde artış yüzde 6

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 6.02’lik bir artış kaydedildi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Aralık ayına göre değişimin yüzde 29.17 artışla okul kitapları, yüzde 22.48 artışla televizyon, yüzde 21.06 artışla yazım ve çizim kağıtları madde fiyatlarında olduğu görüldü. Ek olarak eğitim-kültür madde fiyatlarında Aralık ayına göre yüzde 18.5 azalışla bilgisayar ekipmanları, yüzde 6.77 azalışla bilgisayar madde fiyatlarında değişim gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 6.11’lik bir artış kaydedildi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 34.55 artışla bebek bezi, yüzde 25.36 artışla saç bakım ürünleri, yüzde 23.22 azalışla tuvalet ve güzellik sabunu, yüzde 17.98 azalışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Ulaşım ve haberleşme madde fiyatları da arttı

Ocak ayında Aralık ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 9.5’lik bir artış olduğu gözlendi. Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 55.25 artışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 54.21 artışla otoban geçiş ücreti fiyatlarında oldu. Ayrıca ulaşım madde fiyatlarında yüzde 5.62 azalışla uçak bileti ücretinde düşüş oldu.

Ocak ayında Aralık ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 6.19’luk bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 53.67 artışla telefon yedek parçaları, yüzde 2.43 azalışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında %9'a varan artış

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 8.87’lik bir artış kayedildi. Çevre ve su madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 20.47 artışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta, yüzde 20.04 artışla fayans madde fiyatlarında oldu.

Ocak ayında Aralık ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 6.23’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimler yüzde 23.83 artışla diş dolgu ücreti, yüzde 15.12 azalışla emar ücreti fiyatlarında oldu.

Açlık sınırı asgari ücrete yaklaştı

Dünyada yoksulluk 1990'dan bu yana ilk kez Kovid-19 nedeniyle arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Leonardo07 Şubat 2022 16:11

    Zenginlik sınırının tabanı ne ? Kaç maaş bağlatmak lazım ?

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 13:46

    Ahaha adam Türkiye yi isyana teşvik ediyor diyor :D ahaha aç tavuk darı ambarında, nereden okuyorsun ?, zihni bozuk şizofrenmisin ne :D . üni yıllarında hocamız demişti. Küfür eden insanlar, cahil insanlardır. Cahil insanlar asla gerçekleri kabul etmez. Cahil insan kendine uydurma bir cümle bulur. o cümle üzerine binasını inşa eder. sakın ola 1.2.3 katı tartışmayın. Zaten temeli bozuktur. o 4. ve 5. katı kurup orayı tartışmaya çalışır. Senin temel bozuk be garibim :D kat çıkmış, üst katları tartışmaya açmaya çalışıyorsun :D Tanımlamalara uyan bir tipsin : ) Temel bozuk olunca, ne yazarsan yaz karşılıksız bir boş. Duvara çarpmaya mahkumsun. Gazetecilik oynuyor aklınca :D , araştırmacı gazeteci ayakları, Yazıların bomboş, hayali kurgu üzerine kurulu, yalan referanslar üzerine, zırvalıklarla dolu :D mesajı yazdım, Yayı gerdim, takkkkk hedefe isabet ... :D 

  • Rizeli07 Şubat 2022 18:18

    Baran ne kadar günlük yevmiye alıyon aldığın paralar helal değil biliyonmu islam dininde trollük yevmiyesi yok fakirin yoksulun cebindeki paralar alınıyor sana veriliyor baran haram yiyorsun git çalış alın terinle para kazan

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 15:17

    aç sefalet içinde. emekli 80 tl günlük ile geçim sorunu yaşıyor diyoruz. öğrenci kredi çekmiş borçlanmış diyoruz.  ek kg 120 tl olmuş, doğalgaz , elektrık faturaları ağır geldi diyoruz. adam TEMEL KONUDAN KAÇTI 3 . kattaki sinsap şunu demiş, maymun çınar ağacında zıplıyor, deve hörgüçlü,, derken TEMEL KONU YOK, 5 kata çıkmış zeytin dalları yeşil, eşek anırmış, ahii ahii, yok tilki gelmiş konuşmuş :D ördek geldi vak vak, köpek hav hav,... Hayvanat bahçesine çevirdin yoksulluk konusunu :D  Milletin fakirliğine fıkralarla bişeler yazmışsın ,  -Hayvanların dilinden  iyi anlıyorsun. Yakınsın onlara ama,  Birazda insanların sorunlarını anlamak için 5 dakika insan taklidi yap. Adasam sansınlar :D Hadi Sen hafif geldin, başka trol tayin etsinler.. hahah acınacak haldesin hemde çok. Yeni küfürler öğretsin dayın öyle gel hadi :D .Küfreden cahil ve acizdir. Konu yoksulluk, ekonomi sen hangi dala maymun gibi çıktın, değişik :D 

  • baran07 Şubat 2022 14:36

    Çapsız sümsük!      Hiç bir konuda doğru dürüst bilgin yok!  Sıkışınca hemen kitap okumaktan bahseder! Her şeyin çaresi sanırsın! Açıp ta okuduğu kitap sayısı 2 yi geçmez bütün ömründe!  İşte bu da zavallılığını açık etmesinden başka bir şey değil. Sık sık sırıtık işaret koyunca güya espri yapmış oluyor ya gülmemiz gerekiyor!  Tilki ile eşek başlamış tartışmaya Tilki demiş ki çimen yeşil Eşek diyor kırmızı  Sonunda Aslan a gitmişler hüküm vermesini istemişler!  Aslan  Tilki ye iki gün hapis vermiş! Tilki aman efendim demiş çimenler  kırmızı değil ki!  Aslan demiş ki bu ceza çimen için değil Eşek ile tartıştığın için!  SONUÇ EŞEK İLE TARTIŞILMAZ EŞEK OĞLU EŞEK İLE HİÇ Mİ HİÇ TARTIŞILMAZ.

  • Bir dost07 Şubat 2022 11:46

    Yeni Bir milyar dolarlik sirkete dogru petrokent , zenginlesme bol , para bol demekki gecmisinin acsinin öcünü aliyor , sabit kal yillarca sonra oyle on kat 15 kat yakismaz borsada efsane yaziyor.. Yatirim tavsiyesi degildir . alan varmr mi acaba?

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 11:26

    Bütün dünyanın emeklilerini Türkiye ye davet ediyorum. Bütün dünyada ne kadar aç , fakir, açık da, yoksul, dilenci varsa. ABD, Avrupa ülkeleri Türkiye ye bu kişileri gönderebiliyor. Kişi başı banka hesaplarına 500 usd atsalar, ABd nin ve avrupalının fakirleri deniz kenarı pansiyonlarımızda ye, iç, gez, eğlen, vb ömür boyu krallar gibi yaşayabiliyor. ABD de bir evsizin maliyeti devlete bin usd. o bakımdan Türkiye de pansiyonlarla anlaşıp Cennet vatanımıza gönderebilir. Kıskanmasınlar, buyursunlar gelsinler :D sudan ucuz ülke Türkiye... 

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 13:53

    Buyursunlar gelsinler hatta 4 aile ferdi birleşsin öyle gelsin. Ev alsınlar, Türk vatandaşlığını da verelim. Kalıcı kalsınlar. Gelen gelir, gelme mi diyeceksin ?  Türk turizmine baltamı vuruyorsun? Hükümetin programını neden kötüledik ?. Türkiye usd açığı kapansın diye gelecek yabancıları kovacak mısın ? ne zorun var turistlerle. Devletimizin usd programına balta atmakla  eline bişe geçmez. Bu ülke için hayır duaları dahi edemiyorsun. Milletin refahını nedne istemiyorsun ? Hükümetin turizm programını neden karalamaya çalışıyorsun ? --- Bak senin felsefenle yazınca çok kolay, Sen böylesin anca mikser, zırvalıyorsun. Sıfır bilgi, temeli olmayan... Okuduğunu anlayamama  "Hepsi Türkiye ye geliyormuş.. " böyle bir cümle nereden okudun ? Nerenle okudun ? :D Miyopsan git bir güzel çizdir : )) öyle gel. deşarj olursun :D .. Allah'ım böyle kullarına acı, onları cennetine kabul et. Tövbelerini, küfürlerini kabul et. Gözlerini bu dünyada aç, Amin. 

  • baran07 Şubat 2022 13:28

    Ulan ahlaksız ulan soytarı ulan ne idüğü belirsiz utanmıyor musun yalan söylemeye?   Hepsi Türkiye ye geliyormuş!  Türkiye kadar taş düşsün  cümle münafıkların başına!  Allah bütün kahpe ve alçakları yalancıları helak etsin.  

  • baran07 Şubat 2022 10:31

    ..tir oradan şerefsiz takımı yoksulluk görmek istiyorsan Afrika ya,  Ön Asya ülkelerine  Hindistan ın kenar mahallelerine,  Brezilya Arjantin, Kolombiya, Paraguay Meksika   Güney Afrika  ve ABD nin 5 milyon sokakta yaşayanlarına  bakasınlar aşağı yukarı hepsi  gerçekten açlı sınırında yaşıyor  daha da önemlisi susuzluk tehlikesi  var.  

  • Baran07 Şubat 2022 18:20

    Baran trollük maaşını elden mi alıyorsun evine eldenmi geliyor banka hesabına mı yatıyor ?

  • baran07 Şubat 2022 14:28

    Olduğu belli hem bayağı var!  Şimdi eski zırvalarını okuyanlar bilir senin ne mal olduğunu!  

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 13:32

    Türkiye ile , dini ile, bayrağı ile, asla insanların derdi yok. Devlet baki, Ezanla kulağına üflendi bu millet doğar doğmaz Elahmdülillah müslümanım dedi. Kimlik kartlarına dahi islam dinini yazdırdı millet gururla. Askersin dedi kına yaktı gitti askere, vergi öde dedi aslanlar gibi kutsal kazancını paylaştı bu millet. Devlete baba dedi, devlete ana dedi, Bu millet devletine milletine bağlılığını her fırsatta hep sabrederek gösterdi. Devlet devletliğini yapsın. günde 80 tl verdiği emekli mutsuz, öğrenci her gün makarna yiyor kredi çekmiş mutsuz. millarca örnek var. Ya adam gibi yönet,yada yöneteceklere yol ver. Bırak da millet haklarını istesin. 30 yıl prim ödemiş emekli olmuş 1 kg et alamıyor ? Uganda yapın diye oy vermedi millet. Hakkını istiyor. Din simsarlarlarına yer yok. Hakkını ver, sonra dinlerini anlat. Haklarını ver sonra vatan edebiyatını yap. Bırak tekere çomak sokmayı. Hatalarını islam Türk vatan edebiyatı ile örmeyi : ) 

  • baran07 Şubat 2022 12:54

    Kendine mucize diyen karakter önce Türkçe öğren!  Allah sız kitapsız haysiyetsiz yalancılar sürüsü ki bunlara sen de dahilsin Türkiye ile bir sorunu olduğu açık!  Türk Milleti ile sorunu olduğu açık!  Çıkıp ta ahlaksızca  On bin küsur yoksulluk sınırından bahsedip insanları güya isyan ettirecek bana bak mucize zübük bu durumda insanların açlıktan ölmesi lazım!  Böyle bir şey yok. Sana her şey iyi güzel demiyorum!  2 sene çalışmadan yatıp evlerde oturunca elbette bedeli olur!  Ama bu soytarıların derdi her durum ve şartta Türkiye yi kötülemek ki  köksüz ipsiz sapsız tipler iyice batırsın!   Çıkıp burada Kripto reklamı yaparsan o koca kafana sokarlar.  Yalanlarınızı da başka yerinize!

  • Mucise Reis ;)07 Şubat 2022 11:30

    Herkese küfürler bilmem neler. Agresif olma o kadar terbiyeli takın. Deden sana Afrika ülkesi, Kolombiya ülkesi, Meksika, Paraguay olma diye Çanakkalede destan yazdı. Türkiye Bağımsız Cumhuriyetini kurdu. Yunan yensin bizleri daha iyi olur diyenlere inat süngü hucumuna çıktı  ve BAŞARDI. Sen  şuanki yönetimle kendini afrikalılar, ürdünlüler,  dünya fakiri ülkeler ile kıyaslıyorsun. Gözlerini aç bizim lig ptt değil, Türkiye birinci ligi. Hedef ve potansiyelimiz bu :D . Oralarda elektrik yok. Bizim parti amlemimiz bile kurulurken AMPÜL olarak kuruldu, Elektrik var ki mum değil amblem... ileriyiz dünya fakirleri ülkelerinden. İha var , siha var, o ülkeler geri onalrda yok ve üretemiyor bile. 

  • BORSACI07 Şubat 2022 09:54

    almanya bizi kıskanıyor diyorya almanyda bir emekli dünyayı geziyor bizim emekli çarşıya alış verişe çıkamıyor.bizi kıskanmaya devam etsinler.

  • Zahit Günay 07 Şubat 2022 17:49

    Allah işi gücü olmayana şu karda kışta yardım etsin. Elektrik faturası 300 doğalgaz 570tl su telefon gelmedi bile millet isyanda. Milletin cebi çöktü.