E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYılın son önemli haftası! Gözler ABD enflasyonunda---

Yılın son önemli haftası! Gözler ABD enflasyonunda

Yılın son önemli haftası! Gözler ABD enflasyonunda
13 Aralık 2022 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Asya borsaları, bugün FED’in ve diğer merkez bankalarının, yılın en yüksek enflasyon seviyelerinin üstesinden gelmek için faiz oranlarını artırma hızını gevşeteceklerine dair iyimserlikle yükseldi. Bugün açıklanacak olan ABD çekirdek TÜFE'nin %6,3'ten %6,1'e yavaşlaması ve manşet enflasyonun %7,3'e düşmesi bekleniyor. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,17 , Japonya'nın Nikkei %0,32 , Seul'ün KOSPI %0,01 ve Avustralya hisseleri %0.34 yükseldi.

Dolar, ABD enflasyonunun Kasım ayında yıllık bazda ılımlı olduğunu göstermesi beklenen önemli veriler ve FED’in enflasyonu muhtemelen yavaşlatacak bir kararı öncesinde çoğu para birimi karşısında değer kazandı ama trend olarak baktığımızda Eylül sonundaki zirveden bu yana, dolar endeksi yüzde 8'den fazla düştü ve Fed'in yavaşlaması nedeniyle Hazine tahvilleri gibi varlıkların getirilerinin düşmesiyle doların cazibesini kaybetmesi bekleniyor. Ama bu , doların buradan doğrudan düşeceği anlamına gelmez. Yüksek kalabilir, ancak taze bir ivme olmadan yüksek seviyelere yakın olamaz.

Diğer taraftan Zayıf dolar, piyasanın daha düşük enflasyon gördüğünün sinyalini veriyor ve Fed Başkanı Powell'ın söylediklerini duyuyor: Fed faiz artırım hızını azaltıyor ve piyasa her şeyi fiyatlıyor. Piyasalar, Fed'in oran tahminlerinin %5'i aşıp aşmadığını öğrenmek için istekli olacaklar. Şimdilik, federal fon vadeli işlemleri, Mayıs ayında %4.984'lük bir nihai oranı veya Fed'in artırımı durduracağı seviyeyi fiyatladı.

Euro, dolar karşısında sabit kaldı ve 1,0535 dolardan işlem görüyor. Tek Avrupa para birimi, yatırımcıların daha önce Avrupa Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımları rotasına bağlı kalmasıyla, dördüncü çeyrekte şu ana kadar neredeyse %8 değer kazandı.

ABD Hazine tahvil getirileri, Fed'in bir sonraki hamlesi öncesinde hafifçe yükseldi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 4,4 baz puan artışla %3,613'e, 30 yıllık tahvillerin getirisi ise 2,9 baz puan artışla %3,579'a ve tipik olarak faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık getiriler 5,8 baz puan artarak %4,388'e yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,28 artışla varil başına 78,21 Dolar'a ve ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0,51 artışla 73,54 Dolar'a yükseldi. Burada ki ana etmen ABD'ye tedarik sağlayan önemli bir ham petrol boru hattının kapanması ve Çin'in gevşeten KOVID-19 kısıtlamalarının yakıt talebi görünümünü desteklemesine rağmen Rusya'nın üretim kesintisi tehdidinde bulunmasıydı. Spot altın ons başına 1,781,66 dolarda sabit kalırken, ABD altın vadeli işlemleri %0,1 artışla 1,793,40 dolarda.

Bugün yurtiçine içinde sanayi üretimi ve Hazinenin 3 yıl vadeli TLREF’e ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracını, yurtdışında ise Almanya’da ZEW endeksleri ve ABD’de enflasyon verilerini takip edeceğiz.

Günün önemli şirket haberleri 13/12/2022

 

JPMorgan: S&P 500'de ralli olabilir

 

Asya borsaları Fed öncesi yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )13 Aralık 2022 09:38

    ABD de enflasyonu baskılayacak durum mevcut....Hamleler eli güçlendiriyor... Baskılamada işsizlik ve ağır tranvatik durumlarım ekonomide oluşmayacağı izlenimi verilerin piyaaları mutlu eder. ABD de  FED anketleri enflasyonun düşmesini bekleyen tüketicilerin farkında. FED diyorki, YÜKSEK ENFLASYON beklentisi, ABD lis endikaların ücretlilerin daha yüksek MAAŞ talebini oluşturuyor. Enflasyon ne kadar ARTMAZ İSE hem tükeici mutlu, hem FED kontrollüolduğu için mutlu olur. ( Türkiye bu sarmala ekonomı programı ile girmiş durumda bildiğiniz gibi...) İş bulma azda olsa zorluk yaşarken, iş bırakma eylemlerinde azalma var. Konut fiyat artışları DÜŞME beklentisi oluyor ABD de. Bu bilgiler veriler ile, ABD de gelecek olan beklediğimiz bugun, yarın işlevli açıklamalar YARIM PUAN uygun mesajı veriyor. Gelecek verilerinde bu bahsettiğim içeriğe uygun olması şartı var. 

  • Naim13 Aralık 2022 09:06

    Bugün borsa çöker.

  • AHMET ÖZBİLEN13 Aralık 2022 11:55

    Naim bak kardeşim bizim borsa asla çökmez Z kuşağı tüm hisse senetlerini almış durumda.bize hiç bir şey olmaz.