E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYılın son işlem günü…Piyasalarda 2022 böyle geçti---

Yılın son işlem günü…Piyasalarda 2022 böyle geçti

Yılın son işlem günü…Piyasalarda 2022 böyle geçti
30 Aralık 2022 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


2022 yılını geride bırakırken yaşanan ekonomik ve jeopolitik olayların etkisinin yeni yılda da devam edeceği çok net bir şekilde gözüküyor. Özellikle 2022 yılının başında patlak veren Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yarattığı belirsizliğin artarak devam ediyor olması, ekonomik açıdan tüm dünya ülkelerini tedirgin ediyor.

2022 yılında Rusya- Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla birlikte enerji fiyatları hızla yukarı tırmandı ve dünya genelinde yüksek enflasyon dalgası yaşandı. ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle brent petrol son yılların rekorunu kırarak 131 dolar seviyesine kadar yükseldi. Yükselen brent petrol fiyatı önce doğal gazı ardından ise elektrik fiyatlarındaki hızlı yükselişi tetikledi. Öyle ki sonrasında Avrupa Birliği ülkeleri enerji tasarrufu için doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmak konusunda anlaşma yapmak durumunda kaldı.

Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede enflasyon son yılların en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Artan enflasyona karşı fiyat istikrarını korumayı amaçlayan merkez bankaları yüksek oranlı faiz artışları yaptı. Dolar, özellikle Euro karşısında güçlenirken, kripto piyasasında ise sert düşüşler görüldü. Altın ve gümüş ise 2022 yılında beklenileni veremedi ve yükseliş sınırlı kaldı. Türkiye’de dünyada olduğu gibi enflasyonun etkilerinin hissedildiği bir yıl geride kaldı. Dünya merkez bankalarının aksine TCMB tarafında “büyümenin, enflasyonla mücadeleye tercih edildiği “ heteredoks ekonomi politikaları, para ve sermaye kurullarının getirdiği regülasyonlar neticesinde gösterge ve 10 yıllık tahvil faizi uzun yıllar sonra tek haneli rakamlara indirildi. Borsa İstanbul’daki getiri arayışı içerisindeki yatırımcıların her yüksek enflasyon döneminde olduğu gibi borsa tarafına yönelmeleri neticesinde ise rekorların kırıldığı bir yıl geride kalmış oldu.

Yurt dışının nispeten sakin olduğu yılın son iş gününde, yurt içinde önemli veriler izlenecek. Dış ticaret, hizmet üretici fiyatları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı borç istatistiklerinin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), "2023 Yılı Para ve Kur Politikası Metni" takip edilecek.

Günün önemli şirket haberleri 30/12/2022

 

Bakır yıllık düşüşe hazırlanıyor

 

Dallas Fed: Maliyetler ve belirsizlik petrol sektörünü gölgeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)