E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYılın son ayı başlarken piyasalarda gündem yoğun olacak ---

Yılın son ayı başlarken piyasalarda gündem yoğun olacak

Yılın son ayı başlarken piyasalarda gündem yoğun olacak
27 Kasım 2020 - 15:18 borsagundem.com

Gelecek hafta yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yoğun bir veri akışı gerçekleşecek. Türkiye'de büyüme ve enflasyon, ABD'de istihdam verileri en öne çıkan gündem maddeleri olacak.

Moody's'in haftanın son günü gece yarısı gelmesi beklenen raporu da önemli bir gündem maddesi olarak ajandada yer alıyor.

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın iki gün üst üste yapacağı sunumlar da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Pazartesi veri gündemi yoğun

Yurt içinde haftaya yoğun veri akışıyla başlanacak. Günün en önemli verisi GSYH verileri olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yılın 3.çeyrek dönemi için açıklanacak veriler, yılın tamamı için büyüme tahminlerine gösterge olacak.

15 Analistin katıldığı Foreks anketinde 3.çeyrek için büyüme tahmini yüzde 5,0 yönünde oluştu. Analistlerin yılın tamamı için tahmini ise yüzde 0,3 büyüme olarak şekillendi. Hükümetin Yeni Ekonomik Programı'nda da 2020  yılı için büyüme beklentisi aynı seviyede bulunuyor. 2020 yılı 1.çeyrekte  yüzde 4,5 büyüme gerçekleşirken, 2.çeyrekte ise %9,9 daralma yaşanmıştı. Veri saat 10:00'da açıklanacak.

Günün diğer verileri TÜİK'in aynı saatte açıklayacağı dış ticaret ve hizmet üretici fiyat verileri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanacak ilk 10 aya ilişkin sektör verileri olacak. Bankacılık sektöründe ilk 9 ayda 46,25 milyar TL net kar açıklanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 aylık "İç Borçlanma Stratejisi" raporunu  açıklayacak. Hazine önceki ay sonunda açıkladığı geçici programında Aralık için 3 ihale öngörmüştü. Buna göre 14 ve 15 Aralık'ta 2, 5 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri programlanmıştı. Bugün açıklanacak raporla ihale programının değişip değişmeyeceği belli olacak.

Haftanın ilk günü yurt dışında Almanya'da tüketici fiyatları (16.00), ABD'de Chicago PMI (17.45), bekleyen konut satışları (18.00) izlenecek veriler arasında yer alıyor.

Günün diğer bir gündemi ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından gerçekleştirilecek toplantı olacak. Toplantıda bir gün sonra gerçekleştirilecek OPEC+ toplantısı öncesi üye ülkeler kendi kararlarını alacaklar. OPEC+ toplantısında üretimin 2021 ilk çeyrekte cari seviyede  devam ettirilmesi yönünde bir karar alınması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın, Avrupa Politika Merkezi tarafından düzenlenen çevrimiçi Düşünce Liderliği Forumunda  yapacağı konuşma yakından izlenecek (13.00).

Salı Aralık ayının ilk günü

Yılın son ayının ilk günü piyasalar özellikle ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, Senato Bankacılık Komitesinde yaptığı sunumu yakından takip edecek. 3 ayda bir gerçekleştirdiği sunumda Kovid-19 teşvik paketi ve diğer ekonomik konular değerlendirilecek. Sunum saat 18.00'de başlayacak, ancak öncesinde sunum metni basına dağıtılabilir.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard (20.00) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (21.15), günün diğer konuşması beklenen yetkilileri olacak.

Uluslararası piyasalarda imalat sektörü satın alma yöneticileri  endeksleri(PMI) günün en önemli verisi olarak öne çıkacak. Öncü veriler Fransa'da 49,1, Almanya'da 57,9, Euro Bölgesi'nde 53,6, İngiltere'de 55,2 ve ABD'de 56,7 olarak açıklanmıştı.

ABD'de inşaat harcamaları, ISM imalat endeksi (18.00) diğer takip edilecek veriler arasında olacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Ekonomik Görünüm Raporu"nu açıklayacak (13.00).

Türkiye'de İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanacak Kasım ayına ilişkin fiyat endeksleri, iki gün sonra TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verileri için öncü gösterge olacak. İstanbul'da Ekim ayında perakende fiyatlar yüzde 2,45, toptan fiyatlar yüzde 2,44 artmıştı.

Çarşamba Fed izlenecek

ABD'de ADP özel sektörü istihdam verisi haftanın son günü açıklanacak olan istihdam verileri öncesi yakından takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı geçen ay 365 bin artış gerçekleştirmişti.

ABD'de MBA mortgage endeksi (15.00), New York ISM İş Koşulları Endeksi (17.45), DOE petrol stokları (18.30) diğer izlenecek veriler olacak.

Avrupa'da Almanya perakende satışlar (10.00), Euro Bölgesi üretici  fiyatları, işsizlik oranı (13.00) takip edilecek.

Yurt içinde tek veri TCMB'nin açıklayacağı finans dışı firma net döviz pozisyonu rakamları olacak (14.30).

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell, Salı günü Bankacılık Komitesinde yapacağı sunumun ardından bugün de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde aynı sunumu tekrarlayacak (18.00).

ABD'de 12 bölgesel Fed tarafından sağlanan bilgileri derleyen ve Fed faiz toplantısı öncesi komiteye rehberlik etmeye yardımcı olan 'Bej Kitap (Beige Book)' raporu açıklanacak (22.00).

Perşembe’nin başlığı enflasyon

Yurt içinde enflasyon verileri günün en önemli gündemi olacak. Foreks anketine katılan 17 ekonomistin Kasım ayına ilişkin medyan tahmini aylık yüzde 1,00, yıllık yüzde 12,60 artış yönünde oluştu. Bir önceki ay aylık yüzde 2,13, yıllık yüzde 11,89 enflasyon yaşanmıştı. TÜFE enflasyon verilerini saat 10.00'da açıklayacak. Enflasyon verileriyle birlikte yurt içi üretici fiyat endeksi de açıklanacak.

TCMB'nin haftalık para ve banka istatistikleri de izlenecek veriler arasında olacak. 13–20 Kasım haftasında hisse senedi piyasasında 389,7 milyon dolar net yabancı girişi olduğu görüldü. Tahvil piyasasında giriş 175,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası rezervlerinden brüt  olanda 3,34 milyar dolar, net olanda 2,02 milyar Dolar arttı.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (15.30), işsizlik başvuruları (16.30), hizmet sektörü PMI (17.45), ISM imalat dışı endeks (18.00), doğal gaz stokları (18.30) verileri izlenecek. Global piyasalarda da hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

Cuma istihdam günü

Haftanın son gününün en önemli verisi ABD'de istihdam rakamları olacak.

Piyasalarda tarım dışı istihdamın Kasım ayında bir önceki aya göre daha düşük geleceği beklentisi bulunuyor. Analistlerin işsizlik oranı için  beklentisi yüzde 6,9'dan yüzde 6,8'e gerileyeceği yönünde.

Günün diğer izlenecek verileri ABD'den dış ticaret (16.30), fabrika siparişleri (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) olacak.

Yurt içinde günün tek verisi Merkez Bankası reel efektif döviz kuru olacak. TÜFE bazlı reel efektif kuru Ekim ayında 60,66 ile tarihi düşük seviyesini görmüştü.

Gece yarısından sonra Moody's’in olası Türkiye raporu izlenecek. Moody's Eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu 'Negatif' görünüm ile 'B2' seviyesine indirmişti. Foreks anketinde analistlerin tamamı notun değişmeyeceğini, çoğunluğu görünümün de aynı kalacağını düşünüyorlar. Bazı analistler ise  görünümün 'Durağan'a çıkacağı yönünde görüş belirtiler.

Moody's, planlı takviminde yer alsa da değerlendirme yayımlamayabiliyor.

Önemli borsaların Noel tatili takvimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)