E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYeşil dönüşümle iş birliği hamleleri artacak---

Yeşil dönüşümle iş birliği hamleleri artacak

Yeşil dönüşümle iş birliği hamleleri artacak
16 Kasım 2022 - 06:27 borsagundem.com

İsveç Ticaret Ataşesi Edin Erkocevic, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yeşil dönüşümde İsveç ile potansiyel iş birliği imkanı yaratacak üç önemli alanın altını çizdi.

İsveç Ticaret Ataşesi Edin Erkocevic ‘Pioneering Green Transition in Türkiye / Türkiye’nin Yeşil Dönüşümünde Öncü Bir Partner’ raporunun tanıtım toplantısında konuştu. Erkocevic, ''yeşil dönüşümün'' Türkiye ihracatı adına ''kritik'' olarak nitelendirdi. 

Dünya Gazetesi'nden Bestenigar Kara'ya konuşan İsveç Ataşesi, sürece dair açıklamalarda bulundu.

“Özel, kamu ve devlet şirketleri dahil olmak üzere herkes bu sürecin bir parçası olmalı. İsveç ve İsveçli şirketler, Türkiye’nin yeşil dönüşümünü destekleyecek tecrübeye sahip” 

Nordic Talks etkinliği, bu yıl ikincisini olmak üzere İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlendi.

Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlamak üzere yapılan etkinlik kapsamında açıklanan rapor, çeşitli iş birliği alanlarına yoğunlaşıyor. İşte o alanlar;

-İsveç’in çevresel sürdürülebilirlik yaklaşımı,

-Türkiye’nin yeşil dönüşüm kapsamında yaptığı çalışmalar,

-İsveçli şirketlerin Türkiye’de uyguladığı sürdürülebilir teknoloji çözümleri ve

-Türkiye ile İsveç arasında yeşil dönüşüm alanındaki potansiyel iş birlikler.

''Ülkeler arası iş birliği önemli''


Etkinliğin açılış konuşmasında konuşan İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, konuşmasına iklim kriziyle mücadelenin, ancak global çapta döngüsel ekonomiye geçiş ve ülkeler arası iş birliği ile mümkün olduğunun altını çizerek başladı.

“Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları çok eskilere dayanan ve yeşil dönüşümünün öncülerinden olan İsveç şirketleri, bu alandaki yerel ve global birikimlerini, inovatif ve iklim dostu teknoloji çözümlerini Türkiye ile paylaşmaktan memnun.”

İsveç ile iş birliğinde 3 alan öne çıkıyor

Ticaret Ataşesi Edin Erkocevic ise açıklamasında, Türkiye’nin yeşil dönüşümünde, döngüsel ekonomi, yeşil enerji ve sürdürülebilir akıllı taşımacılık başlıklarının İsveç ile potansiyel işbirliği sağlanabilecek üç alan olduğunu aktardı.

Etkinlik, Roma Kulübü Onursal Başkanı, EIT İklim-KIC Yönetim Kurulu Başkanı ve Circular Sweeden Yönetim Kurulu Başkanı Anders Wijkman, Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu, H&M Group Sürdürülebilirlik Başkanı Leyla Ertur ve çok sayıda profesyonelin katıldığı panellerle son buldu.

Türkiye'deki İsveçli şirketler önemli kazançlar sağlıyor


İsveç Ticaret Ateşesi Erkocevic, Türkiye’de 125’ten fazla İsveç merkezli şirketin yer aldığını belirterek 400’den fazla İsveçli firmanın distribütör ve acentesinin de Türkiye’de bulunduğuna işaret etti.

Erkocevic, 2019’da yayımlanan ‘İsveçli Şirketlerin Türkiye’deki Değer Yaratımı’ da anımsatarak, İsveçli firmaların Türkiye’de 77 binden fazla insana istihdam sağladığını kaydetti.

Ek olarak ise Nisan 2022’de yapılan bir anket değerlendirmesine göre, Türkiye’deki İsveç merkezli şirketlerin %77’sinin 2021’de kâr elde ettiklerini ve %63’ünün de bu yıl cirolarında artış beklediğini ekledi. 

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında 6 artış

 

Türkiye'nin ABD'ye ihracatı rekor seviyede

 

Feldispat ihracatı kayda bağlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)