E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYerli yatırımcılar borsaya yöneldi---

Yerli yatırımcılar borsaya yöneldi

Yerli yatırımcılar borsaya yöneldi
23 Aralık 2019 - 14:42 borsagundem.com

Yabancı yatırımcı 2019'un 11 ayında 659 milyon dolarlık hisse sattı, takas payları % 59'a geriledi. Bu düşüş kottan çıkan Denizbank ve Beymen'den kaynaklansa da yerli yatırımcıların cazip getiri sunan borsaya yönelmesinin de etkisi var.

Yabancılar açısından 2019'a iyi bir başlangıç yapan Borsa İstanbul ilk çeyreği 278 milyon dolar net yabancı alımıyla tamamlasa da 2019 Ocak-Eylül'de yabancılar 151 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancı yatırımcılar, ekim ayında 738 milyon dolarlık net satış, kasım ayında 230 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylece toplam net çıkış 11 ayda 659 milyon dolara ulaştı. Son dönemde takas payında görülen düşüş ise dikkat çekti.

YABANCI PAYI İNDİ, ENDEKS ÇIKTI!

Takastaki hisselerin yabancı mülkiyetindeki payını gösteren yabancı takas payı, 2018'i yüzde 65'in üzerinde tamamlamıştı. 2019'da yüzde 63-66'da hareket eden yabancı payı geçen hafta yüzde 59'u gördü. Borsada yabancı yatırımcıların payı daha yüksek olduğundan takastaki gerileme borsada da düşüşlere yol açıyordu. Ancak bu kez öyle olmadı. Borsadaki yabancı payı son bir ayda yüzde 64'ten yüzde 59'a gerilerken borsa bu süreçte beklentilerin aksine yüzde 6 yükselerek 111.000'lere dayandı.

22 BİN 'YERLİ' BİST'E GELDİ

Ceren Oral Balaban’ın Ekonomist’teki haberine göre yabancı payındaki düşüş daha çok saklama oranı düzeltmelerinden kaynaklansa da borsadaki yükselişte yerli yatırımcıların borsaya gelmesinin de etkili olduğu kaydediliyor. Yılsonuna doğru küresel hisse senetlerine girişlerle yaşanan rallinin yerli yatırımcıyı borsaya girmede cesaretlendirdiği yorumu yapılıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin ve kurdaki dengelenmenin de yatırımcıyı borsaya yönelttiği belirtiliyor. Temmuzdaki ilk faiz indiriminin ardından 5,70’lerde olan dolar/TL aralık ayma 5,74’ten başladı. Uzmanlar, bu durumun da yatırımcıları döviz yerine borsaya yönelttiği, temmuz ayından aralık ayı başına kadarki süreçte yaklaşık 22 bin yerli yatırımcının getiri potansiyeli nedeniyle borsaya geldiği bilgisini veriyor. Geçen hafta dolardaki yükseliş ise Türkiye’ye olası yaptırımlar öneren savunma bütçesinin ABD Kongresi’nden geçmesinden kaynaklandı.

DÖNEM DÖNEM BÜYÜK ÇIKIŞLAR OLUYOR

Ünlü&Co-DAHA Finansal Danışmanlık Müdürü Murat Akyol, dönem dönem büyük ölçekli hisselerden çıkış olduğunu kaydediyor. Akyol, bunu ABD ile ilişkilere yönelik soru işaretleri ve jeopolitik belirsizlikler gibi zaman zaman artan risk unsurlarıyla açıklıyor. Murat Akyol'a göre, önemli olan çıkışların alternatif cazip getiri bulmakta zorlanan yatırımcılar tarafından karşılanması ve endeksin yukarı yönlü hareketine devam etmesi. Akyol, BİST'in mevcut momentumunun olası kâr satışlarını karşılamak için yeterli olacağını tahmin ediyor.

HANGİ HİSSELER?

Kasım ayında yabancı yatırımcılar alımdaydı. En çok yabancı girişi THY ve Erdemir'de olurken alıntılar bankacılık hisselerinde yoğunlaştı. Tüpraş, T. Şişecam, Tekfen, Sabancı Holding ve Migros ise en çok satış yapılan hisseler oldu. T. Şişecam'daki satışlarda hissenin MSCI Endeksi'nden çıkarılmasının etkili olduğu, Migros'ta da BC Partners'ın hisse satışının net çıkışı getirdiği yorumu yapılıyor.

2019'un 11 ayında ise yabancıların en çok alım yaptığı hisse 121,4 milyon dolar ile Türk Telekom oldu. Onu 102,7 milyon dolar ile Yapı Kredi izledi. THY, 11 ayda 365,7 milyon dolarlık satışla ilk sırada yer alıyor. Halkbank ile Garanti ise en çok satış yapılan banka hisseleri oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)