E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYerel varlıklar negatifte ayrışıyor---

Yerel varlıklar negatifte ayrışıyor

Yerel varlıklar negatifte ayrışıyor
31 Mart 2020 - 09:11 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde makro verilerin hafta içerisinde fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.

Yeni haftanın ilk işlem gününde çeyrek sonunu tamamlamaya çalıştığımız fiyatlama ortamının globalde pozitif yöne evrilmesi, yerel varlıkların ise negatif tarafta ayrışması durumu izlendi. ABD’de hisse senetleri sağlık şirketlerinin COVID-19 mücadelesi kapsamındaki girişimlerini artırmaları kaynaklı haber akışı ile yükselirken, majör endekslerde %3 civarı primlenme ve VIX endeksinde uzun
bir aradan sonra 60.0 seviyesinin aşağısına gerileme gözlendi. Böylesi ortamda Amerikan dolarına yönelik talep yeniden artarken, dolar endeksi 99.0 düzeyine üzerine hareketlendi. Öte yandan ABD tahvil faizlerindeki gün içi oynaklık kaynaklı MOVE endeksi (tahvil oynaklığını ölçer endeks) yukarı yönde eğilim sergiledi.

Yeni gün fiyatlamalarında Çin’de açıklanan resmi PMI verilerindeki toparlanma ana başlık konumunda. Buna göre, imalat ve hizmet kalemlerinde birlikte olmak üzere eşik değer olan 50.0 düzeyinin üzeri durum söz konusu olurken, buna paralel bileşik PMI Mart ayında 28.9’dan 53.0 seviyesine yükselerek toparlanma eğilimi gösterdi. Ancak, Çin’de resmi ve özel sektör şeklinde iki farklı PMI rakamı
açıklandığından, verileri kapsayan dönemin ciddi anlamda düşük bir bazdan geldiği ve Avrupa & ABD gibi iki önemli ihracat pazarındaki yavaşlamanın Nisan ayında belirginleşeceği gibi ayrıntıları gözetecek olursak sürdürülebilirliği konusunda şüpheye düşülebileceğinin altını çizmek isteriz. Bu nedenle, bardağın dolu ve boş kısımlarının birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

Tüm dünyaya yayılan ve ekonomik anlamda ciddi zorlanmalara neden olan salgın gelişmelerinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı iki kritik ülke konumunda olan İtalya ve İspanya’da daha önceki dönemlere kıyasla bir miktar hız kesti. Bu nedenle DSÖ’ye göre Avrupa kıtasında en kötünün geride kalmış olabileceğine dair senaryo çok uzak değil. Öte yandan ABD’de ise durumdaki kötüleşme
özellikle New York önderliğinde devam etmekte. Pazartesi günü petrol fiyatlamalarındaki düşüşün fiyatlamaları etkilediği ortamın aksine bugün Brent tipi petrol kontratlarında nispeten daha sınırlı olmakla birlikte WTI’da %5’e yakın primlenme isteği öne çıkıyor. ABD Başkanı Trump ile Rusya
Devlet Başkanı Putin arasındaki telefon görüşmesinin ardından fiyatlardaki düşüşün hız kesebileceği ve bu yöndeki çabaların artacağı beklentisi yeni gün işlemlerinde etkili oluyor.

Geride kalan günde yerel varlıkların iyimser fiyatlama ortamından negatif anlamda ayrıştığı görüldü. Günün ilk yarısında liranın Güney Afrika randı kaynaklı baskılanmasını beklediğimizi daha önce belirtirken, bu durumun aksi görüldü ve daha dirençli duruş dikkat çekti. Ancak, ikinci yarıda özellikle ülke CDS seviyesinin yukarı yönde hareketlenerek 561bp seviyesine yükselmesi liradaki değer
kayıplarını hızlandırdı.

31 Mart fiyatlamaları Asya seansında Japonya hisse senetleri hariç görüntünün genel olarak pozitif olduğu bir resim ortaya koyuyor. ABD endeks vadelileri ise karışık-negatif seyretmekte. Makro verilerin hafta içerisinde fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam etmesini beklemekteyiz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.82 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.07 ile 88059 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvil faizinde kapanış %13.55 olurken, 5 yıl vadeli CDS düzeyi ise 561bp seviyesinden takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde İspanya varlıkları dışında negatif yönde ayrışma söz konusu olmadı. Euro Stoxx 50 %1.35, FTSE 100 %0.97 ve DAX %1.90 primlenme ile günü tamamlarken, Rusya (RTS, USD) varlıklarında kapanış %0.33 yükseliş ile nispeten sınırlı düzeyde gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin başta majör ABD endeksleri olmak üzere genişlediği görüldü. Dow Jones endeksi günü %3.19 yükselişle tamamlarken, benzer eğilim kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında da Kolombiya'nın ayrışmasına rağmen gözlendi.

Gün sonun Bovespa %1.65, Merval ise %1.35 yükseliş sergiledi.

Asya seansında yeni gün fiyatlamalarına baktığımızda çeyrek sonu işlemlerinin etkili olduğu Japonya hisse senetleri dışında genel olarak iyimserliğin korunduğunu görmekteyiz. TSİ 08.40/ NKY 225
%-0.55, CSI 300 %0.35 ve KOSPI %1.53 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 8 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0851 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)