E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYenilenebilir enerjide yirmi yılın rekoru---

Yenilenebilir enerjide yirmi yılın rekoru

Yenilenebilir enerjide yirmi yılın rekoru
11 Mayıs 2021 - 14:37 borsagundem.com

Küresel yenilenebilir enerji üretimi 2020 yılında %45 artarak 20 yılın en büyük artış hızını yakaladı. Uluslararası Enerji Ajansı raporuna göre yenilenebilir enerji trendi önümüzdeki yıllarda da devam edecek


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, yenilenebilir enerji üretimi geçen yıl yirmi yılın en hızlı oranında büyüdü ve bu büyüme salgın sonrasında da devam edecek gibi görünüyor.

IEA, diğer tüm gerekçelerin yanı sıra, Çin ve ABD'deki siyasi kararların büyümeyi körüklendiğini ve korona virüsten kaynaklanan tedarik zincirindeki aksaklıkların negatif etkisine karşı koyduğunu açıkladı.

Geçen yıl küresel çapta %45 oranında artan yenilenebilir elektrik enerjisi üretimi 280 gigawatta (GW) yükselerek 1999'dan bu yana yıldan yıla en büyük yıllık artışı kaydetti.

Paris merkezli uluslararası örgüt, bu büyüme oranının "yeni normal" haline geleceğini öngörüyor. IEA üretilen yenilenebilir elektrik enerjisinin 2021 yılında 270 GW, 2022’de 280 GW artacağını tahmininde bulundu. Bu beklentiler, örgütün geçen Kasım ayında yaptığı önceki tahminlerinden %25 daha yüksek.

CNBC’nin haberine göre, IEA'nın İcra Direktörü Fatih Birol, "Rüzgar ve güneş enerjisi, rekor üstüne rekor kırarken iklim hedeflerimiz hakkında iyimser olmak için bize daha fazla neden veriyor. Geçen yıl yenilenebilir kapasitedeki artış, tüm küresel enerji sektöründeki genişlemenin %90'ını oluşturdu" açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, IEA Kasım ayında yayınladığı yıllık Dünya Enerji Görünümü raporunda, düşen fiyatlar güneş enerjisini kömür ve gaz yakıtlı yeni santrallerden daha ucuz hale getirdiğinden dolayı güneş enerjisinden elde edilen elektriğin sektörün yeni lideri olmaya hazır olduğunu belirtildi.

IEA, güneş paneli kurulumlarının rekor kırmaya devam edeceğine inanıyor ve 2022'ye kadar yılda 160 GW'tan fazla enerji üretecek kurulum yapılacağını öngörüyor. Örgüt, bu rakamın 2019′un pandemi öncesi kurulumlarının neredeyse yarısından fazla olduğunu açıkladı. Kamu hizmetleri ölçeğindeki projelerin de %55’Lik yıllık artıştan 2022 yılında neredeyse %70’e yükselerek büyümeyi desteklemesi bekleniyor.

Raporda, "2020'nin ilk yarısındaki pandemi kaynaklı yavaşlamanın ardından, ABD’deki konut ve ticari piyasaları tamamen toparlandı ve hatta yılın ikinci bölümünde ise büyüdü" ifadelerine yer verildi.

Küresel rüzgar paneli kapasite eklemeleri ise 2020'de %90'dan fazla artarak 114 GW'a ulaştı. Ancak IEA hem 2021 hem de 2022'de bu alandaki büyümede yavaşlama öngörüyor.

Çin'deki yenilenebilir enerji kapasite büyümesi, üretime verilen öncelik nedeniyle 2020′nin rekor seviyesinin altında dengelenecek gibi görünüyor. Ancak ülkenin yenilenebilir enerji üretimindeki herhangi bir yavaşlama diğer bölgelerdeki ivme artışını da dengelenecektir.

ABD'de bazı geliştiriciler, vergi teşviklerinin süresinin 2020 sonunda sona ermesi nedeniyle projelerinde ani ilerleme kaydettiler. Teşvik kredileri nihayetinde Aralık ayında Eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından uzatıldı ve ABD Başkanı Joe Biden bu teşvikleri daha da uzatmak için ek planlar belirledi.

Raporda, "Azalan maliyetler, toparlanan dağınık haldeki güneş paneli sektörü ve kurumsal enerji satış sözleşmelerine artan ilgi, güneş panelleri sektörünün daha kapsamlı genişlemesi için umut sağlıyor" ifadesi yer aldı.

Biden'ın yakın zamanda açıkladığı altyapı paketi, elektrik altyapı şebekesi için 100 milyar dolar ve elektrikli araçların geliştirilmesini ve piyasaya sürülmesini teşvik etmek için 174 milyar dolar harcama yapılması da dahil olmak üzere temiz enerji harcamaları için 600 milyar dolardan fazla para ayırıyor. Planda vergi indirimlerinin de 10 yıl uzatılması isteniyor.

IEA'nın tahminleri, Biden’In potansiyel altyapı tasarısını veya ABD yönetiminin yakın zamanda açıkladığı karbon emisyonu azaltma hedefini hesaba katmıyor.

Raporda, "Tasarı yasalaşırsa 2022'den sonra yenilenebilir enerji dağıtımında çok daha güçlü bir ivme sağlanacaktır" açıklamasına yer verildi.

Dev hacker saldırısının emtia fiyatlarına etkisi ne olacak?

 

Havayolu sektöründe iyileşme bekleniyor

 

Sektör rotasyonu yatırımcılara güven veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum12 Mayıs 2021 01:18

    Bundan yıllar önce TV lerde enerji uzmanları proflar şunlar bunlar toplanıp güneş enerjisini ve rüzgar enerjisini konuşup duruyorlar cari açığı düşürmek maksadıyla böyle konular açılıyordu fakat çok bilmiş bu proflar türkiyenin güneş ve rüzgar dan elde edebileceği maksimum Güç türkiyenin üretiminin masumum %5 ine takabül gelir diyorlardı daha fazla bir kapasite yok diyorlardı ama üstünden 15 20 yıl geçti şimdiden bu miktarın üzerine çıkıldı yakında kar kaplı dağlar da bile rüzgar ve güneşten elektrik üretilecek ve bu gidişle %40 ları göreceğiz gibi bu proflara duyurulur