E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYenilenebilir enerjide yatırım patlaması---

Yenilenebilir enerjide yatırım patlaması

Yenilenebilir enerjide yatırım patlaması
24 Mayıs 2021 - 17:23 borsagundem.com

Küresel yenilenebilir enerji yatırımlarında yoğunlaşma küresel yatırım uzmanlarının endişelendiriyor. MSCI’a göre yatırımlardaki yoğunlaşma dot-com krizi öncesi teknoloji hisselerindeki yoğunlaşmayı hatırlatıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü endeks sağlayıcısı şirket MSCI, yenilenebilir enerji hisselerindeki ticaret, teknoloji hisselerinin 1999 yılındaki dot-com balonuna benzer bir şekilde kalabalık hale geldiği konusunda uyardı.

Morningstar'ın verilerine göre, temiz enerji alanında yapılan yeni küresel yatırımlar 2019-20'nin Mart ayı sonuna kadarlık altı aylık dönemde 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Şirketin bu yıl için aynı dönemdeki rakamları ise 14,7 milyar doları gösteriyor. MSCI’ın araştırması ise yeni yatırımlardaki bu muazzam yükselişin ardından gerçekleşti.

S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi’nin yıl içinde yüzde 150'lik bir sıçrama yaparak Mart ayı sonuna kadar hisse senedi fiyatlarını sert bir şekilde yukarı ittiği sektörde fiyat kazanç oranları da 35 kat seviyesinin üzerine ulaştı.

Financial Times’ın haberine göre MSCI hesaplamaları temiz enerji sektöründeki hisselerde ciddi bir yoğunlaşmayı gösteriyor. Hesaplamalarda Mart ayı sonuna kadar yenilenebilir enerji sektöründe %8’in üzerinde yoğunlaşma tespit edildi. %3’ün altındaki yoğunlaşma oranıyla bir sonraki sırada yer alan siber güvenlik sektörüyse yenilenebilir enerji alanındaki yoğunlaşmaya yaklaşamadı.

Temiz enerji hisseleri 2000 yılında küçük ve orta büyüklükte sermayeli teknoloji şirketlerinin dot-com balonunu yarattığı kriz öncesinden sadece bir miktar daha az yoğun bir sektör haline geldi. Dot-com balonu sırasında Nasdaq Endeksi iki buçuk yıl içerisinde %78’lik bir düşüş göstermişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, MSCI'nın modelleri, stagflasyon salgını gibi "şiddetli bir ekonomik rüzgar" durumunda, sektördeki yoğunlaşma seviyelerinin yüzde 42’lik bir düşüşe neden olabileceğini belirtti. MSCI böyle bir durumda büyüme odaklı hisseler için yüzde 31 ve genel olarak küresel piyasalar için yüzde 20 düşüş olacağını tahmin ediyor.

MSCI hisse senedi çözümleri araştırma direktörü Anil Rao, yenilenebilir enerji sektörünün "hisse senedi piyasalarının 2020’nin Mart ayındaki düşük seviyelerden geri dönmesiyle birlikte yıl boyunca giderek daha da yoğunlaşan bir ticaret haline geldiğini" söyledi. Rao açıklamasında, “Bu ticaret teması yıl sonuna ve 2021’in ilk çeyreğine kadar yukarı yönlü hareketini sürdürdü” dedi.

Veri sağlayıcısı şirket TrackInsight'a göre, 2020'nin başından bu yana neredeyse bir düzine temiz enerji ETF'si piyasaya sürüldü ve 2019'un sonundaki sadece 2,4 milyar dolardan 22,4 milyar dolara ulaşan birleşik varlıklarla toplam sayısını 26'ya çıkardı.

Goldman Sachs'tan Bitcoin yorumu

 

Nobel ödüllü ekonomiste göre piyasalardaki 3 balon

 

Bitcoin kâbusunun kaynağı Wall Street mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM24 Mayıs 2021 19:16

    YAGMURLAR AZALMIŞ HİDROELEKTİRİK BARAJLAR ZAYIFLIYOR ELEKTİRİK BAŞKA NERDEN ELDE EDİLECEK KÖMÜRDEN Mİ